Συγχαρητήρια Τραμπ σε ΠΓΔΜ

ΑΠΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΗ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2018 18:40

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου.


Ο Τραμπ απευθύνεται με θερμά λόγια για τη συμφωνία, αναφέροντας τον όρο «Μακεδονία» πέντε φορές, ενώ επισημαίνει πως η γείτονα «έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει πως «ανοίγει ο δρόμος» για τη συμμετοχή της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μπορεί η ελληνική πλευρά να πανηγυρίζει για τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» μπροστά από το «Μακεδονία» που πέτυχε με τη Συμφωνία των Πρεσπών σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος, ωστόσο μετά από τόσους μήνες και τόση διεθνή αναγνώριση της σημασίας της συμφωνίας, όχι μόνο κανείς, εκτός από κυβερνητικά στελέχη, δεν έχει αποκαλέσει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», αλλά ούτε καν με το «Πρώην Γιουγκοσλαβική Μακεδονία της Δημοκρατίας».
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι ξένων χωρών συνεχίζουν να την αποκαλούν «Μακεδονία», ακόμη και όταν μιλούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σαφώς και αυτή δεν έχει τεθεί επισήμως σε ισχύ, αλλά τουλάχιστον όταν κορυφαίοι αξιωματούχοι τρίτων χωρών μιλούν για αυτή καθαυτή τη συμφωνία, δίνοντας συγχαρητήρια στις δύο χώρες για την επίτευξη της, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη νέα ονομασία της, σε ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας και των παραχωρήσεων που έκανε η Ελλάδα.
Η επιστολή του Τραμπ:«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε
Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της «Μακεδονίας» με την ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας στις 8 Σεπτεμβρίου.
Η «Μακεδονία» έχει πολλά για να είναι περήφανη αυτή τη χρονιά. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της «Μακεδονίας» τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.
Η συμφωνία και η ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη «Μακεδονία», ειδικά όσον αφορά στις επερχόμενες συνομιλίες για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ. Εύχομαι στον λαό της «Μακεδονίας» τα καλύτερα αυτή την ξεχωριστή ημέρα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass