Στον "αέρα" η Συμφωνία των Πρεσπών

ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ VMRO ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2018 18:32

ΣΚΟΠΙΑ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, καθώς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποχωρεί από τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στο Κοινοβούλιο, οδηγώντας εκτός απροόπτου σε ναυάγιο την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ και τη Συμφωνία των Πρεσπών.


Μέχρι στιγμής, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό των 80 βουλευτών που απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία, αφού η αντιπολίτευση παραμένει σταθερή στις θέσεις της.
Την ίδια ώρα, ενώ συνεχιζόταν χθες για τρίτη ημέρα η κοινοβουλευτική συζήτηση, το VMRO εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι βουλευτές εγκαταλείπουν τη συζήτηση και καταψηφίζουν τις συνταγματικές αλλαγές, βάζοντας ουσιαστικά «φρένο» στην προσπάθεια του Ζάεφ και σηματοδοτώντας ουσιαστικά πρόωρες εκλογές.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις και τη Συνθήκη των Πρεσπών, απευθύνοντας έκκληση στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην προχωρήσουν στην ψηφοφορία επί της πρότασης της κυβέρνησης για συνταγματικές αλλαγές.
Υπενθυμίζεται πως αρκετοί βουλευτές του VMRO-DPMNE απέσυραν τα αιτήματά τους και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Βουλής. Καθοριστικής σημασίας για τη στάση αυτή ήταν το γεγονός πως δεν επετράπη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο, επειδή δεν είναι μέλος του.
Απαντώντας νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαδικασία της ψηφοφορίας και προετοιμάζει όλες τις τροποποιήσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Η καλύτερη επιλογή θα ήταν αυτό να γίνει από κοινού με την αντιπολίτευση, προκειμένου να υπάρχει εθνική συναίνεση στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε χαρακτηριστικά.
ΑΥΡΙΟ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ;
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ (ΜΙΑ), η κυβέρνηση Ζάεφ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει την πρώτη ψηφοφορία αύριο Παρασκευή.
Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).
Από αυτή την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass