ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Έχεις γεώτρηση, έχεις …πετρελαιοπηγή!

Δημοσίευση: 07 Απρ 2016 21:09

Κάθε αγρότης έχει στη διάθεσή του και από μία πετρελαιοπηγή. Αν την χρησιμοποιήσει σωστά, μέσα από καινοτόμες εφαρμογές στον αγροδιατροφικό και περιβαλλοντικό τομέα, τότε τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά.

Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι ομιλητές της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο των Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μηχανικών Πληροφορικής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα, ενώ αρωγοί σ' αυτήν την προσπάθεια πρωτοποριακής ενημέρωσης των αγροτών, ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Κιλελέρ, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών.

Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του ΤΕΙ Θεσσαλίας, σαν επικεφαλής εταίρος μαζί με το ΚΕΚ Ευροπληροφόρηση Α.Ε., ενώ συντονιστής του Έργου LIFE+, Adapt2change "Adapt Agricultural Production to climate change and limited water supplies" ήταν ο αναπλ. καθηγητής Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε πρακτική προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας έμφαση στις απαιτήσεις της ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων και της ενέργειας στη γεωργία. Αυτό έγινε με παρουσιάσεις σχετικά με την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων στη βάση των νέων δεδομένων που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή και παρουσιάστηκαν προτάσεις για Ενεργειακά Αυτόνομα Γεωθερμικά Θερμοκήπια και Τούνελ Χαμηλής Κάλυψης, χωρίς τη χρήση Στερεών Καυσίμων. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι στόχοι και τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πρότυπων γεωθερμικών θερμοκηπίων στο έργο Adapt2change, ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής καθώς και τεχνολογίες και αυτοματισμοί που χρησιμοποιήθηκαν στα Αυτόνομα Γεωθερμικά Θερμοκήπια.

Ακόμη οι ομιλητές υποστήριξαν ότι αυτές οι καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόστηκαν με τη χρήση της Γεωθερμίας στη γεωργική παραγωγή είναι φθηνές και προσιτές από τους αγρότες, ενώ αναλύθηκαν οι μέθοδοι αξιοποίησης της Αβαθούς Γεωθερμίας στον πρωτογενή τομέα, με συγκεκριμένα παραδείγματα Γεωθερμικών Εφαρμογών. Η ημερίδα έκλεισε με παρουσίαση της θερμοενεργειακής προσέγγισης των υπόγειων υδροταμιευτήρων.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και σύντομη παρουσίαση του Life+ και του Έργου «adapt2change» από τον Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή, Γεωπόνο/ Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας/ Συντονιστής του Προγράμματος LIFE, και ακολούθησαν ομιλίες του Δρ. Δημήτρη Καλφούντζου, Γεωπόνου, Καθηγητή ΤΕΙ Θεσσαλίας, Δρ. Πασχάλη Δαλαμπάκη, Γεωλόγου/ Μελετητή – Συμβούλου ΕΛ.Γ.Ο «ΔΗΜΗΤΡΑ». Το προεδρείο αποτελούνταν από τους κ.κ. Δρ. Ελένη Βογιατζή, Γεωπόνο/ Καθηγήτρια ΤΕΙ Θεσσαλίας/ Πρόεδρο του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, Άγγελο Φιλιππίδη, τ. Πρόεδρο Ταχ. Ταμιευτηρίου, Εκπρόσωπο Επενδυτών και συντονιστής της συζήτησης ήταν η Κοσμανίδου Ευαγγελία, στέλεχος Δράσης 4/ ΕΥΡΩΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Α.Ε.

Μέσα από το έργο «adapt2change», η ΕΕ αναγνωρίζει την αδυναμία που θα παρατηρηθεί στο εγγύς μέλλον στον πρωτογενή τομέα του Μεσογειακού χώρου αλλά και την αμεσότητα λήψης αποφάσεων που απαιτείται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ο γενικός στόχος του έργου είναι να δείξει την προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στην περιορισμένη παροχή νερού. Ειδικότερα, στοχεύει στη μείωση του νερού που χρησιμοποιείται στην αγροτική παραγωγή εισάγοντας μια μέθοδο ανακύκλωσης του νερού μέσα από ένα κλειστό, πλήρως αυτοματοποιημένο, υδροπονικό σύστημα θερμοκηπίου. Η εξοικονόμηση του νερού επιτυγχάνεται με την κατασκευή θερμοκηπίων κλειστού τύπου για την αποφυγή διαρροών καθώς και την δυνατότητα ελέγχου του κλίματος εντός του θερμοκηπίου με την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου αυτοματισμού. Προβλέπεται η χρήση πλήρως αυτοματοποιημένων υδροπονικών θερμοκηπίων τροποποιημένου τοξωτού τύπου .

                                                                                                            Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass