ΕΚΘΑΜΒΟΣ Ο ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ» ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Στ. Μπένος: «Η Λάρισα γέννησε ελπίδα για τη χώρα»

* Στο μικροσκόπιο η ανάπλαση της περιοχής του Αρχαίου Θεάτρου, χθες σε ημερίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και του Δήμου Λαρισαίων * Το «Διάζωμα» θα χρηματοδοτήσει μελέτες αποκατάστασης του θεάτρου

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2016 10:55
Από την ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο Από την ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο

Της Λένας Κισσάβου

«Η Λάρισα αποτελεί σπάνιο παγκόσμιο παράδειγμα, βούλησης της πόλης, να φέρει μια τόσο μεγάλη αλλαγή στον αστικό ιστό της, με την ανάδειξη του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου της.Είναι παράδειγμα πόλης, που θεράπευσε τις μεγαλύτερες πληγές της χώρας μας, την έλλειψη συνεργασίας και την αδυναμία να αναδείξουμε το αρχαιολογικό και πολιτιστικό μας απόθεμα, όπως οφείλει η Ελλάδα.Αποτελεί παγκόσμιο δίδαγμα συνεργειών, πνευματικότητας... και στήριξης του αποθέματος του πολιτισμού της, φέρνοντας στην καθημερινότητά της τα μνημεία της, δίνοντάς τους ξανά ζωή. Η Λάρισα γέννησε ελπίδα...», υποστήριξε ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», κ. Σταύρος Μπένος, πλέκοντας διθυράμβους, για τους τοπικούς φορείς, που δεν δίστασαν να γκρεμίσουν την πόλη, για να αναδείξουν τους θησαυρούς της, αλλάζοντας για πάντα την εικόνα της.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Μπένος, μιλώντας χθες σε ημερίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων, με θέμα την ανάπλαση της περιοχής γύρω από το Α’ Αρχαίο Θέατρο, που πραγματοποιήθηκε στον «Μύλο του Παππά», εξήρε την προσπάθεια των ανθρώπων που δεν δίστασαν να κατακτήσουν οράματα, ξεκινώντας από τους πρώτους πολίτες Λαρισαίους που αντιλήφθηκαν την ύπαρξη του αρχαίου θεάτρου και συγκρότησαν ομάδα στήριξης ανάδειξής του, δεκαετίες πριν, φτάνοντας στον ανασκαφέα κ. Αθανάσιο Τζιαφάλια, στον οποίο και αφιέρωσε την ομιλία του χθες, στους συντελεστές της αποκάλυψης, στις δημοτικές αρχές που πίστεψαν στο έργο, μέχρι την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων, για τη «σπάνια αποτελεσματικότητά της στο όλο εγχείρημα ανάδειξης του μνημείου», όπως τόνισε.

Φανερά εντυπωσιασμένος απ’ την πορεία του μνημείου που αναδείχθηκε μέσα από τα ...έγκατα της πόλης, ο πρόεδρος του «Διαζώματος», δήλωσε πως το σωματείο με χορηγίες και ιδιωτικούς πόρους, θα χρηματοδοτήσει τις τελικές μελέτες που θα γίνουν για την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου, ώστε να είναι έτοιμο ως έργο, για να διεκδικήσει κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ.

Άλλωστε και από τον τίτλο της ομιλίας του χθες «Λάρισα και Αρχαίο Θέατρο: Μια εκρηκτική συνομιλία», ο κ. Μπένος, έδειξε τον θαυμασμό του για όσα κατάφερε η πόλη, χαρακτηρίζοντας την ανάδειξη του μνημείου θρίαμβο και συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων πως: «Γεννήθηκε μια ελπίδα για τη χώρα σε αυτή την πόλη. Ότι τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού όχι μόνο δεν ξεχνιούνται, αλλά γίνονται και πάλι μέρος της σημερινής καθημερινότητας των ανθρώπων...».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας κ. Σαπουνάς, κατά την έναρξη της ημερίδας και παρουσιάζοντας τον λόγο της διοργάνωσής της, υποστήριξε ότι «είναι η περίοδος για να ξεκινήσει διάλογος για το πώς θα «συνομιλήσει» το Αρχαίο Θέατρο με τη σύγχρονη πόλη», πρόταση στην οποία ανταποκρίθηκε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων ο κ. Δημ. Μαβίδης καθώς σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι θα υλοποιηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με θέμα του την ένταξη του Αρχαίου Θεάτρου στον αστικό ιστό της πόλης, ως αρχή διαλόγου...

Χαιρετισμό απηύθυνε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, αναφέροντας τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Λάρισας, με κορυφαίο μνημείο το Αρχαίο Θέατρο, και ακολούθησε ομιλία από τη γενική διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων κ. Λίλη Γιοβρή, με θέμα: «Ανάδειξη - σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων μέσω της Δικτύωσης των αστικών υπαίθριων χώρων», κατά την οποία παρουσίασε το εγχείρημα της Λάρισας, τη διαχρονική προσπάθεια του Δήμου για την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης, την ανάδειξη και σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων της, μέσα από το Δίκτυο των αστικών υπαίθριων χώρων που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 30 χρόνια, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Τα ιστορικά κέντρα των πόλεων, αποτελούν το κυριότερο στοιχείο ανάδειξης της φυσιογνωμίας τους. Το εγχείρημα της Λάρισας αποτελεί, το μοναδικό ολοκληρωμένο παράδειγμα αστικής ανάπλασης. Η μετεξέλιξη και η αναμόρφωση της πόλης εξελίσσεται ως μία νέα αντίληψη του χώρου, κυρία πολιτισμικά. Ο ρόλος του δημόσιου χώρου ως φορέα επικοινωνίας και κοινωνικής συναναστροφής ενδυναμώνεται.

Η αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Λάρισας εστιάζεται σε σημειακές επεμβάσεις που αφορούν άμεσα το κέντρο:

Α. Ανάδειξη του λόφου του φρουρίου: Απομάκρυνση Λαχαναγοράς, επαναφορά της κατοικίας. Σύνδεση Αρχαίου Θεάτρου με Κέντρο. Αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου του Αγίου Αχιλλίου

Β. Αναβάθμιση του σύγχρονου κέντρου: Απομάκρυνση αυτοκινήτων. Σύνδεση Κέντρου με περιοχή Πηνειού. Δημιουργία δικτύου πρασίνου. Σύνδεση των αστικών υπαίθριων χώρων», υποστήριξε δε ότι: «Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και η άρθρωσή τους με το σύγχρονο κέντρο, η ανάδειξη, διατήρηση, προβολή και ένταξή τους στη λειτουργικότητα της πόλης αποτελούν προϋπόθεση για να διαμορφώσει η Λάρισα μία φυσιογνωμία σε προέκταση της πλούσιας ιστορίας της. Τα ιστορικά μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να ερμηνεύονται ξανά, ώστε η ένταξή τους στη ζωή της πόλης, να αποτελεί πόρο ανάπτυξης και να διασφαλίζεται η προστασία τους.

Με την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης οι αρχαιολογικοί χώροι και οι χώροι πολιτισμού αποτελούν σημεία αναφοράς του δικτύου των αστικών υπαίθριων χώρων της πόλης ώστε να αναδειχθεί η ιστορία της, (το Αρχαίο Θέατρο, το Β Αρχαίο Θέατρο, το Μπεζεστένι, η Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου και τα παλαιοχριστιανικά λουτρά της πλατείας Λαμπρούλη, η οχύρωση επί Ιουστινιανού και το Γενή τζαμί, οι Κεντρικές πλατείες και το κτίριο της Ιατρικής Σχολής, το διατηρητέο της οδού Μανωλάκη.

Με το Δίκτυο Υπαίθριων Χώρων που διαμορφώνεται και υλοποιείται σταδιακά στη Λάρισα, συνδέονται οι αρχαιολογικοί χώροι και οι χώροι πολιτισμού, τα μεγάλα Μουσεία, το Διαχρονικό Μουσείο στο Μεζούρλο, η Πινακοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο, τα πολιτιστικά κέντρα με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

...Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια αναβάθμισης του κέντρου της πόλης βραβεύτηκε από τον Σύλλογο Πολεοδόμων – Χωροτακτών.

Η πρόκληση παραμένει: να βρεθεί η χρυσή ισορροπία μεταξύ της εμπορικής και τουριστικής χρήσης και της ουσιαστικής βιωματικής σχέσης του πολίτη με τα μνημεία, με όρους παίδευσης και απόλαυσης. Θέλουμε οι πολίτες να αποκτήσουν καθημερινή σχέση με το παρελθόν (αρχαίο και νεότερο) και να εκτιμήσουν και προφυλάξουν τους δημόσιους χώρους που είναι μέρος της δικής τους ζωής».

Ο κ. Δημήτρης Καραγκούνης αρχιτέκτονας μηχανικός - τμηματάρχης έργων και μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, ακολούθως σε ομιλία του αναφέρθηκε στα 25 χρόνια μεγάλων παρεμβάσεων στο μνημείο και στις προοπτικές του, η κ. Κλεοπάτρα Θεολογίδου αρχιτέκτονας μηχανικός Μηχ. - Αναστηλώτρια , στις «Χωρικές ασυνέχειες. Ανάδειξη και προβολή αρχαιοτήτων στο ιστορικό κέντρο της Βέροιας», η κ.Μαρία Καλτσά αρχιτέκτονας μηχανικός, στον «μεγάλο πεζόδρομο Διον. Αρεοπαγίτου - Απ. Παύλου: Διαπιστώσεις 12 χρόνια μετά το έργο και επίκαιροι προβληματισμοί», ο κ. Δημήτρης Φιλιππίδης αρχιτέκτονας μηχανικός - ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ ανάπτυξε το θέμα «Η πόλη από πάνω και από κάτω» και έκλεισε την ημερίδα ο κ. Αναστάσιος Κωτσιόπουλος αρχιτέκτονας μηχανικός - ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ.

Πριν την ημερίδα, τους συμμετέχοντες ξενάγησε στο ιστορικό κέντρο Λάρισας, στο Φρούριο και στο A’ Αρχαίο θέατρο, η αρχαιολόγος κ. Σταυρούλα Σδρόλια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass