ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΑ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Καμπάνες 6 ετών για «ξεχασμένες» συντάξεις

* Δύο άνδρες έπαιρναν τις συντάξεις των πεθαμένων γονιών τους αποκομίζοντας περίπου 50 χιλιάδες ευρώ ο καθένας

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2016 11:53

Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στα δικαστήρια της Λάρισας οι περιπτώσεις απάτης κατά των ασφαλιστικών ταμείων με τους κατηγορούμενους να φέρονται πως αποκρύπτουν από τα αρμόδια όργανα τον θάνατο των γονιών τους.

Από αυτές τους τις ενέργειες βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να φουσκώνουν μήνα με το μήνα, χωρίς να ειδοποιούν κάποιον γι’ αυτή την εξέλιξη.

Δύο ανάλογες περιπτώσεις εξετάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας που μπορεί να ήταν ξεχωριστές ήταν όμως όμοιες στο ποσό και στην ποινή που τελικά επιβλήθηκε. Και στις δύο, οι γιοι βρέθηκαν με περίπου 49 χιλιάδες ευρώ παραπάνω στους λογαριασμούς τους και εν τέλει άκουσαν μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας και την ποινή της καταδίκης τους να φτάνει στα ίδια χρόνια (6).

Στην πρώτη περίπτωση ο 49χρονος άνδρας κατηγορείτο για το γεγονός πως δεν είχε ειδοποιήσει το αρμόδιο τμήμα του ΙΚΑ πως ο πατέρας του είχε πεθάνει από το 2006. Τελικά πέντε περίπου χρόνια αργότερα και με 49 περίπου χιλιάδες ευρώ παραπάνω από τις συντάξεις που έμπαιναν κανονικά στον τραπεζικό του λογαριασμό βρέθηκε κατηγορούμενος μετά από ενέργειες του εν λόγω ταμείου. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του τόνισε μεταξύ άλλων πως ενώ πήγε στο ΙΚΑ για άλλες διαδικασίες μετά τον θάνατο, δεν γνώριζε πως έπρεπε να προβεί και σε μια συγκεκριμένη ενημέρωση. Παρ’ όλα αυτά οι συντάξεις έμπαιναν κανονικά, χωρίς πάλι όμως να ειδοποιήσει. Ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων πως περιμένει να πουλήσει ένα χωράφι στη Ρουμανία για να ξεχρεώσει το ποσό.

Κρίθηκε ένοχος για την πράξη της απάτης κατ’ επάγγελμα με περιουσιακή ζημία και αντίστοιχο όφελος άνω των 30 χιλιάδων ευρώ και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών.

Για την ίδια πράξη κρίθηκε ένοχος και ένας άλλος Λαρισαίος, κάτοικος όμως Ισπανίας. Ο 57χρονος, μπορεί να έχασε τη μητέρα του από το 2003 όμως συνέχιζε να βλέπει τη σύνταξή της να μπαίνει σε κοινό λογαριασμό μέχρι και το 2010. Για όλα αυτά τα χρόνια το ποσό έφτασε περίπου στις 49.000 ευρώ, πριν το ασφαλιστικό ταμείο προβεί σε καταγγελία του περιστατικού. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Λαρισαίος τόνισε πως είχε δηλώσει τον θάνατο της μητέρας του στο προξενείο και πίστευε έτσι πως οι διαδικασίες θα κινούνταν αυτόματα. Για το γεγονός όμως πως έμπαιναν για συνεχόμενα χρόνια τα χρήματα σε λογαριασμό ανέφερε ότι δεν το κατάλαβε γιατί είχε κίνηση και από άλλα έσοδα. Η ποινή ήταν επίσης η ίδια, δηλαδή έξι χρόνια κάθειρξης.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε και για τις δύο περιπτώσεις οι εφέσεις να έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass