ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ

Τίμησαν τον Άγιο Φίλιππο

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2016 11:15

Τον προστάτη των Ελλήνων Σιδηροδρομικών Άγιο Απόστολο και Διάκονο Φίλιππο, τίμησαν και φέτος ο Σιδηροδρομικοί της Λάρισας, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και μεταταγέντες, με εκδηλώσεις που οργανώνονται από το Σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου, το Πολιτιστικό Κέντρο Σιδηροδρομικών Λάρισας, το Τοπικό Εργασιακό Συμβούλιο (ΤΕΣ),

τους εδώ εκπροσώπους των Σιδηροδρομικών Σωματείων και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Λάρισας «Αγιος Φίλιππος».

Προχθές το απόγευμα, τελέστηκε μέγας εσπερινός με αρτοκλασία, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα των Σιδηροδρομικών στην Ανθούπολη (οδός Άρτης), ενώ ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου και θείο κήρυγμα για τη ζωή και το έργο του Αγίου Φιλίππου. Χθες το πρωί, ανήμερα της γιορτής υπήρξε Θεία Λειτουργία, με Θείο κήρυγμα και μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των αποθανόντων μελών των Συλλόγων και όλων των Σιδηροδρομικών και των μελών των οικογενειών τους.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Λαρισαίων Σιδηροδρόμων «Ο Άγιος Φίλιππος» κ. Γιάννης Πολυμέρου μιλώντας για τον προστάτη είπε «Η εκκλησία μας στις 11 Οκτωβρίου γιορτάζει τη μνήμη του Αποστόλου και Διακόνου Φιλίππου. Οι Έλληνες σιδηροδρομικοί με τη σειρά τους την ίδια μέρα και κάθε χρόνο τιμούν και γιορτάζουν με ευλάβεια, με θρησκευτική κατάνυξη και με κάθε επισημότητα τη μνήμη του Αποστόλου και Διακόνου Φιλίππου, ο οποίος είναι ο προστάτης και φύλακας όλων των Ελλήνων Σιδηροδρομικών από την Καλαμάτα μέχρι τη Φλώρινα και το Πύθιο.

Οι σιδηροδρομικοί στην υπέρ των 100 ετών ιστορία και δράση τους εκδήλωσαν και συνεχίζουν να εκδηλώνουν τον σεβασμό τους προς τους Αγίους με πολλούς και διαφόρους τρόπους. Ξεκινώντας από την προσωπική περίπτωση του μηχανοδηγού, του προσωπικού αμαξ/χιών, σταθμών, γραμμές κ.λ.π. που πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους ή την εργασία τους κάνουν το σταυρό τους και επικαλούνται τη βοήθεια και προστασία κάποιου Αγίου, φθάνουμε μέχρι τη συλλογική δραστηριοποίηση πολλών σιδηροδρομικών, προκειμένου σε κατά τόπους μεγάλα σιδηροδρομικά συγκροτήματα, σε σταθμούς, αλλά και κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές να κτίσουν προσκυνήματα και όμορφα εκκλησάκια προς τιμήν διαφόρων Αγίων.

Τέτοια εκκλησάκια τα πιο γνωστά, τα οποία κατασκεύασαν, συντηρούσαν ή φρόντιζαν με αγάπη και σεβασμό οι εργαζόμενοι στα τρένα, υπάρχουν της Αγίας Μαρίνας στην είσοδο του Εργοστασίου Πειραιά, της Παναγίας Προυσιώτισσας στης βραχώδη βουνοπλαγιά του Καλλίδρομου στη Λαμία, τις Αγίας Παρασκευής στην ωραία κοιλάδα των Τεμπών, του Αγίου Παντελεήμονος στην είσοδο του Μηχανοστασίου στην Ανθούπολη Λάρισας, του Αποστόλου και Διακόνου Φιλίππου στο Εργοστάσιο ΟΣΕ Θεσσαλονίκης και αλλού.

Εξ όσων γνωρίζω, τουλάχιστον από το 1965, συζητούνταν μεταξύ των σιδηροδρομικών το θέμα της καθιέρωσης ενός αγίου προστάτη όλων των Ελλήνων Εργαζομένων στον ΟΣΕ. Μετά από παρότρυνση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Σιδηροδρομικών το 1993, η Διοίκηση του ΟΣΕ, με την βεβαιότητα ότι εκφράζει τα Φιλόθεα και Φιλόθρησκα αισθήματα του προσωπικού, ζήτησε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, να καθορισθεί Άγιος προστάτης των εργαζομένων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη συνεδρίασή της την 5.4.1994, μετά από σχετική εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού έργου, εξονόμασε προστάτη Άγιο των Σιδηροδρομικών τον Άγιο Απόστολο και Διάκονο Φίλιππο του οποίου η ιερά μνήμη τιμάται στις 11 Οκτωβρίου».

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν τόσο ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παιδής όσο και ο εντεταλμένος σύμβουλος ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Ακρίβος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass