ΒΡΟΧΗ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ ΕΡΙΞΕ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Χόμπι τους… ο καιρός

* Και μια πρόβλεψη: Φέτος θα έχουμε πραγματικό χειμώνα

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2016 11:25

Χόμπι τους… ο καιρός. Η παρατήρηση των καιρικών φαινομένων, η καταγραφή τους αλλά και η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες. Περίπου 100 Θεσσαλοί, «καιρόφιλοι» παρατηρούν, καταγράφουν και ενημερώνουν για τα «τερτίπια» του καιρού. Είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών που μοιράζονται την ενασχόλησή τους αυτή μέσω του διαδικτύου.

Στη Λάρισα τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι «ενοχλούν» καθημερινά τον Βασίλη Πανακόγλου προκειμένου να ενημερωθούν για τον καιρό που θα κάνει τις ημέρες των διακοπών τους, για τις αγροτικές εργασίες, για τις σχολικές εκδηλώσεις αλλά και για τους γάμους. Είτε μέσω email είτε μέσω μηνύματος στο facebook ο Βασίλης δηλώνει πάντα διαθέσιμος για να ενημερώσει για τις καιρικές συνθήκες.

Γεωπόνος στο επάγγελμα αλλά από πάντα όπως λέει αγαπούσε τη μετεωρολογία. Έτσι, το 2011 αποφάσισε όλα όσα καθημερινά παρατηρεί να τα μοιράζεται και με τον κόσμο. Δημιούργησε ένα blog το e-meteolarissa.blogspot.gr και καθημερινά καταγράφει τις καιρικές συνθήκες στη Λάρισα. Μάλιστα όπως αναφέρει επειδή ο μετεωρολογικός του σταθμός βρίσκεται στην περιοχή του ΑΤΑ παρατήρησε σε σύγκριση με τον μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπείου που είναι εγκατεστημένος στην περιοχή της Νεάπολης το μικροκλίμα της πόλης. «Το χιόνι έρχεται πάντα από τα δυτικά και το καλοκαίρι εκεί είναι πιο ζεστό», λέει για να προσθέσει ότι «η περιοχή του ΑΤΑ είναι στην ανατολική πλευρά της πόλης, και τους καλοκαιρινούς μήνες δροσίζει πιο νωρίς. Έτσι, παρατηρούμε το μικροκλίμα της περιοχής το οποίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον».

Οι επισκέψεις στο blog του λέει ότι καταγράφουν μεγάλη αύξηση σε περιόδους καύσωνα και σε μέρες με κακοκαιρία. «Είναι τότε που οι περισσότεροι θέλουν να μάθουν για τη διάρκεια του φαινομένου. Πάντα θα έχουν ενδιαφέρουν οι εναλλαγές του καιρού», σχολιάζει.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Φθινοπώριασε, με τα πρωτοβρόχια και την πτώση της θερμοκρασίας να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Τι χειμώνα όμως θα κάνει φέτος; Θα είναι σιβηρικός; Πόσο θα θυμίζει χειμώνα; Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν; Η απάντηση που έρχεται από τον Βασίλη Πανακόγλου είναι ότι: «δεν μπορώ να προβλέψω τι χειμώνα θα έχουμε, οι προγνώσεις περιορίζονται στο διάστημα των δύο με τριών ημερών. Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι φέτος, επιτέλους, μετά από χρόνια θα έχουμε χειμώνα. Κανονικό χειμώνα, με τις χαμηλές του θερμοκρασίες, με διάρκεια».

Παράλληλα, με αφορμή τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Θεσσαλία το τελευταίο διάστημα υποστηρίζει, με βάση πάντοτε τις μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του ότι ήταν «ο τέταρτος πιο βροχερός Σεπτέμβριος από το 1955 και μετά. Έριξε σε όλη τη Θεσσαλία 131 χιλιοστά βροχής όταν η κανονική της τιμή είναι στα 30 χιλιοστά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έβρεξε για τέσσερις μαζεμένους Σεπτέμβριους».

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να ολοκληρωθεί ο Οκτώβριος. Οι επόμενες ημέρες στη Λάρισα αναμένεται να είναι βροχερές. Οι ομπρέλες θα ανοίξουν και πάλι ενώ θα χρειαστεί και πανωφόρι. Ο μήνας θα συνεχιστεί έτσι όπως ξεκίνησε. Αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη αναμένονται βροχές και με το κρύο να είναι αισθητό. Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία που δεν θα ξεπερνά τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass