«ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΗΣΗ» ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Κοκαΐνη στη Λάρισα πέρα από κάθε υπολογισμό…

* «Κορυφή του παγόβουνου» χαρακτηρίζεται η μεγάλη κατασχεθείσα ποσότητα κοκαΐνης την περασμένη Δευτέρα

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2016 11:37
Η ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε θορύβησε τους ειδικούς, αφού θεωρείται πολύ μεγάλη για τα πληθυσμιακά δεδομένα της Λάρισας Η ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε θορύβησε τους ειδικούς, αφού θεωρείται πολύ μεγάλη για τα πληθυσμιακά δεδομένα της Λάρισας

Ως «κορυφή του παγόβουνου», με αφορμή και τις εκρηκτικές διαστάσεις της χρήσης ναρκωτικών στην περιοχή, χαρακτηρίζεται από αστυνομικούς η ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Λάρισα ενώ ειδικοί διαπιστώνουν αναλογικά «παραπάνω» χρήση κοκαΐνης στη Λάρισα.

Τα 5.600 γραμμάρια, μπορεί να αποτελούν τη μεγαλύτερη μακράν ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε ποτέ στα τοπικά χρονικά, ωστόσο στις διωκτικές αρχές αποτελεί πεποίθηση πως στα χέρια της αστυνομίας, καταλήγουν τελικά πολύ μικρές ποσότητες από αυτές που στην πραγματικότητα διακινούνται στην «τοπική αγορά» των ναρκωτικών.

Εξέλιξη που επιβεβαιώνουν και στελέχη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας που υλοποιεί στη Λάρισα, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Με τον συντονιστή των Προγραμμάτων Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, τον ψυχολόγο Σωτήρη Λαϊνά να σημειώνει στην «Ε» πως «εμπειρικά και με βάση συγκριτικά στοιχεία από την υλοποίηση του Προγράμματος», σε διάφορες περιοχές της χώρας, «μας έχει κάνει εντύπωση η “παραπάνω” χρήση κοκαΐνης στη Λάρισα».

Και τον Συντονιστική του Προγράμματος Αυτοβοήθειας στη Λάρισα, ψυχολόγο επίσης, Μανώλη Χαλεπούδη, εστιάζοντας στο θέμα της κοκαΐνης να διευκρινίζει στην «Ε» πως «το πρόβλημα της εξάρτησης από παράνομες ουσίες, φαίνεται να είναι λίγο πιο οξυμένο στη Λάρισα αναλογικά με τον πληθυσμό της».

Το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή τις κατά καιρούς έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και τη συχνά στρεβλή προσέγγιση του θέματος από την πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης που, περισσότερο εστιάζουν στην «ταυτότητα» των συλληφθέντων και λιγότερο στα αίτια του προβλήματος ή στις ακολουθούμενες πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Όπως επίσης λιγότερο εστιάζουν στις δράσεις που αναπτύσσονται, στο σκέλος της πρόληψης μέσω των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ για παράδειγμα, στο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ , στο σκέλος της θεραπείας εξαρτημένων και υποστήριξης οικείων εξαρτημένων του Προγράμματος του ΑΠΘ κλπ.

ΦΥΤΕΙΕΣ

Ως «ενδεικτικό» στοιχείο της διάστασης του προβλήματος στην περιοχή, μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν τα αποτελέσματα των πρόσφατων σχετικά, ερευνών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.

Αφού μόνο τον τελευταίο χρόνο στον νομό έχουν εντοπισθεί 12 φυτείες κάνναβης, από την Ελασσόνα, τη Φαλάνη έως και τα παράλια του νομού και έχουν εκριζωθεί περισσότερα από 750 χασισόδεντρα. Στους συλληφθέντες τώρα, όπως και την τελευταία περίπτωση με την κοκαΐνη, μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται και Λαρισαίοι όλο και νεαρότερης ηλικίας, πολίτες που συλλαμβάνονται για πρώτη φορά, δηλαδή μέχρι χθες ήταν «άγνωστοι» στις διωκτικές αρχές.

Στην κατοχή των συλληφθέντων στη Λάρισα, έχουν επίσης βρεθεί όλα τα είδη των εξαρτησιογόνων ουσιών (από LSD, Black Mamba, όπιο, χασίς, κοκαΐνη, ηρωίνη κ.α.) ενώ ακόμη δεν έχουν εντοπισθεί εισπνεόμενα όπως το «sisa» που θεωρείται το «ναρκωτικό των φτωχών», σε αντίθεση με την κοκαΐνη που θεωρείται το ναρκωτικό των ευκατάστατων οικονομικά. Ότι δεν έχει εντοπισθεί ακόμη από την αστυνομία, «sisa» στη Λάρισα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διατίθεται κιόλας.

Αν η τοπική κοινωνία έδειξε να «αιφνιδιάζεται» ή να «πέφτει από τα σύννεφα» πληροφορούμενη ότι μεταξύ των συλληφθέντων για διακίνηση κοκαΐνης συμπεριλαμβάνονται «25χρονοι» και «30χρονοι» Λαρισαίοι «υπεράνω υποψίας», τότε «κακώς» αιφνιδιάζεται γιατί, για χρήση ινδικής κάνναβης έχουν συλληφθεί ακόμη και 16χρονοι Λαρισαίοι.

Το πρόβλημα της εξάρτησης είναι κατά κανόνα γνωστό στις οικογένειες των συγκεκριμένων ατόμων και παρά τις διαστάσεις του, επισήμως από την Πολιτεία, δεν καταγράφονται οι επιπτώσεις. Αφού και οι θάνατοι στα αστυνομικά δελτία καταγράφονται ως «αιφνίδιοι».

ΚΟΚΑΪΝΗ

Η κατασχεθείσα ποσότητα κοκαΐνης την περασμένη Δευτέρα, μπορεί να «εντυπωσίασε» ως προς τον όγκο της αλλά στα στελέχη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας στη Λάρισα τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά, από την έναρξη του προγράμματος.

Δηλώνοντας στην «Ε», τον Σεπτέμβριο του 2015 ακόμη ότι «η Λάρισα έχει σοβαρό πρόβλημα με τους εξαρτημένους κάτι που φαινόταν από τις πολλές επισκέψεις ατόμων στη Θεσσαλονίκη. Όπως κάθε μεγάλη πόλη εκτός από το παλιό προφίλ των εξαρτημένων από ηρωίνη στα παγκάκια έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό και ανθρώπους που ενόσω εργάζονται και διατηρούν μια λειτουργικότητα στη ζωή τους, πέφτουν στο χασίς και στην κοκαΐνη παράλληλα με το αλκοόλ και οι επιπτώσεις έρχονται σταδιακά».

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ και λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ.

Με τον κ. Χαλεπούδη να διευκρινίζει στην «Ε», πως «η συντριπτική πλειοψηφία των εξαρτημένων στη Λάρισα αφορά σε εξαρτημένους από παράνομες ουσίες και λιγότερο από αλκοόλ». Χωρίς δηλαδή να υπολογισθεί η εξάρτηση από νόμιμες ουσίες.

Προσθέτοντας ότι, με βάση τα πρώτα στοιχεία από την υλοποίηση του Προγράμματος (σ.σ. τα νεότερα δεν έχουν εκδοθεί ακόμη), στη Λάρισα από τον Αύγουστο ως τον Δεκέμβριο του 2015 «το πρόβλημα της εξάρτησης από παράνομες ουσίες, φαίνεται να είναι λίγο πιο οξυμένο με βάση τον πληθυσμό της». Και πληθυσμιακά προκύπτει πως στη Λάρισα μεγαλύτερο είναι αναλογικά το πρόβλημα της εξάρτησης από κοκαΐνη και λιγότερο από χασίς και ηρωίνη.

«Αυτό που μας έκανε εντύπωση στη Λάρισα» διευκρινίζει στην «Ε» ο κ. Λαϊνάς, έχοντας δηλαδή «μέτρο σύγκρισης» ως Συντονιστής των Προγραμμάτων και σε άλλες περιοχές της χώρας, με βάση εμπειρικά στοιχεία «είναι η “παραπάνω” χρήση κοκαΐνης».

ΚΡΙΣΗ

Οι τζίροι τέλος από τη διακίνηση ναρκωτικών, σε ημερήσια βάση, είναι ανυπολόγιστοι. Αν σήμερα για παράδειγμα στη Λάρισα το «φιξάκι» (ένα γραμμάριο) διατίθεται από 80 έως 100 ευρώ, τότε με ένα πρόχειρο υπολογισμό, τα έσοδα από τη διάθεση των 5,6 κιλών κοκαΐνης που κατασχέθηκαν τη Δευτέρα στη Λάρισα, ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

Παρεμπιπτόντως να αναφερθεί ότι, παρά την οικονομική κρίση που ευνοεί μεν την άνθηση του τζόγου, της πορνείας και των ναρκωτικών, περιορίζει ωστόσο την οικονομική ευχέρεια των περισσοτέρων, εντούτοις χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών σημειώνουν ότι στην τοπική «αγορά» έχουν αυξηθεί οι τιμές.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass