ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Αρχαία Σκοτούσσα - Τρία χρόνια αρχαιολογικής έρευνας

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2016 11:22

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε") / Του Αχ. Μπακαλέξη

Εκδήλωση, στην οποία έγινε ο απολογισμός του αρχαιολογικού έργου που εκπονείται τα τρία τελευταία χρόνια στην αρχαία Σκοτούσσα, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.

Το αρχαιολογικό πρόγραμμα της Σκοτούσσας είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του πανεπιστημίου της Messina της Ιταλίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και υλοποιείται υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Δήμου Φαρσάλων. Συμμετέχουν συνολικά 36 άτομα, εκ των οποίων τα 27 είναι Ιταλοί.

Η διεύθυνση του προγράμματος ανήκει στον καθηγητή Francesco La Torre και στην αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σοφία Καραπάνου.

Υπεύθυνη της διοργάνωσης ήταν η κ. Βάσω Κων. Νούλα, ειδική συνεργάτις του δημάρχου Φαρσάλων, αρχαιολόγος και μέλος του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας, η οποία κατά την εναρκτήρια ομιλία της, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

"... Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της επίπονης, ανασκαφικής εργασίας μιας μεγάλης διεπιστημονικής ομάδας ανθρώπων. Μιας ομάδας που συγκροτήθηκε στα χώματα της Σκοτούσσας προερχόμενη ως επί το πλείστον από την Ιταλία και το πανεπιστήμιο της Messina, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Francesco La Torre, αλλά και από την Ελλάδα, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, υπό τη διεύθυνση της γνωστής και αγαπητή σε όλους μας κ. Σοφίας Καραπάνου. Στον Δήμο Φαρσάλων νιώθουμε υπερήφανοι γιατί πιστεύουμε ότι δίχως την ουσιαστική, έμπρακτη συμβολή μας, με υλικό και έμψυχο δυναμικό, τούτο το επιστημονικό εγχείρημα δεν θα θεμελιωνόταν, ούτε θα ευδοκιμούσε τόσο σύντομα και αποτελεσματικά.

Συναντιόμαστε, λοιπόν, πρωτίστως για να γνωρίσουμε το αρχαιολογικό έργο, αλλά συνάμα και για να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή σε εκείνους που με αφοίσωση, επιμονή και φροντίδα για τρίτη επιχειρησιακή περίοδο, συνεχίζουν να ιχνηλατούν τα λείψανα της αρχαίας γης της Σκοτούσσας και ψηφίδα την ψηφίδα ξαναφτιάχνουν την εικόνα της ζωής αυτής της πολύβουης κάποτε πόλης, που πορεύθηκε για χιλιάδες χρόνια, γράφοντας τη δική της ξεχωριστή ιστορία, μιας πόλης που κάποτε υπήρξε μια από τις πιο γνωστές του αρχαίου κόσμου και η τύχη της διασταυρώθηκε ξανά και ξανά με την αρχαία ιστορία.

Συναντιόμαστε για να εκφράσουμε έμπρακτα και δημοσίως, τις ευχαριστίες μας στον  Francesco La Torre και στην κ. Σοφία Καραπάνου που ηγούνται του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας, καθώς και τις ευχαριστίες μας στους υπόλοιπους καθηγητές και στους νέους αρχαιολόγους που λαμβάνουν μέρος με τον ενθουσιασμό σ΄ αυτό το ταξίδι πίσω στον χρόνο και στην ιστορία". Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αρχικά, τη συνολική αποτίμηση του έως τώρα εκπονηθέντος έργου και τη μεθοδολογία αυτού, από τους διευθυντές του προγράμματος Francesco La Torre και Σοφία Καραπάνου κατόπιν έγινε η επί μέρους παρουσίαση του ευρεθέντος αρχαιολογικού υλικού από τους τομεακά υπεύθυνους καθηγητές και ερευνητές.

- Το τείχος  και η ανασκαφική διερεύνηση της ανατολικής πύλης (Alessio Toscano Raffa)

- Η επιφανειακή έρευνα του χώρου εντός των τειχών (Marta Venuti)

- Επιφανειακή έρευνα: Κλασική και ελληνιστική κεραμεική (Fabrizio Mollo).

- Επιφανειακή έρευνα: Κεραμεική της Βυζαντινής περιόδου (Eugenio Donato).

- Νομισματικά ευρήματα (Mariangela Priglisi)

- Η ανασκαφική διερεύνηση του ελληνστικού κτιρίου (Marco Miano - Mariacristina Papale).

- Λίθινα και μαρμάρινα ευρήματα από την περιοχή του ελληνιστικού κτιρίου (Lorenzo Campagna).

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν: Η κ. Σταυρούλα Σδρόλια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, που αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του επιστημονικού έργου που γίνεται στη Σκοτούσσα επαινώντας τους συντελεστές του.  Ο κ. Νίκος Φιλίππου πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοτούσσας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους αρχαιολόγους για το έργο που επιτελούν ενώ επαίνεσε τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Αρη Καραχάλιο για την συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος ευχαρίστησε τους αρχαιολόγους για το έργο που επιτελούν. Μίλησε για τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των κατοίκων του τόπου και των Ιταλών επιστημόνων, ενώ ανέφερε ότι ο Δήμος Φαρσάλων θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να στηρίζει το πρόγραμμα της Σκοτούσσας. Σημαντική ήταν η παραίνεση του δημάρχου προς τους κατοίκους της Σκοτούσσας, να παραδώσουν, εάν διαθέτουν, αρχαία ευρήματα και να μην φοβηθούν, γιατί και ο Δήμος Φαρσάλων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας θα τους προστατέψουν. "Το έργο που εκπονείται στη Σκοτούσσα είναι σημαντικό και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε για την καλύτερη και ακριβέστερη εικόνα της ιστορίας της" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη ο βουλευτής Λάρισας κ. Κώστας Μπαργιώτας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Βάιος Νικολάου, οι αντιδήμαρχοι κ. Δημ. Μπαμπανίκας, κ. Νίκος Τριανταφύλλου, κ. Σταύρος Πουλαράκης, κ. Σπύρος Τσιάμπας, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Κων. Δερλός, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Δέσποινα Σπυροπούλου, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπ. κοινοτήτων, ο επίτιμος διευθυντής Αρχαιοτήτων κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, ο πρόεδρος και μέλη του συλλόγου "Φίλοι του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας", εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, τα μέλη της ελληνοιταλικής αποστολής του αρχαιολογικού προγράμματος Σκοτούσσας και πλήθος κόσμου. Ευχετήριες επιστολές έστειλαν οι βουλευτές κ. Αννα Βαγενά και κ. Χρήστος Κέλλας.

Η εκδήλωση έκλεισε με εορταστική διάθεση και με την προσφορά παραδοσιακών κερασμάτων από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοτούσσας προς όλους τους παρευρεθέντες στην εκδήλωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass