ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο ν. Λάρισας συντονίζει τις δράσεις του για TTIP και CETA

Δημοσίευση: 09 Νοε 2016 10:30

Ενημερωτική σύσκεψη με θέμα τον συντονισμό δράσεων των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων για αντιμετώπιση των διατλαντικών συμφωνιών TTIP, CETA, TISA στη Θεσσαλία έγινε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών της Θεσσαλίας κατά των συγκεκριμένων εμπορικών συμφωνιών.

Πριν την έναρξη της ημερίδας ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Θεσσαλίας κ. Πουτσιάκας έκανε γνωστό πως η δράση θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους δήμους του νομού Λάρισας καθώς μετά τον Δήμο Λάρισας και Τυρνάβου (παρών ήταν ο κ. Σαρχώσης) ζητήθηκε να συνταχθούν ενάντια στις εν λόγω εμπορικές συμφωνίες και οι Δήμοι Αγιάς, Φαρσάλων.

Στο πλαίσιο της ημερίδας έγιναν τέσσερις εισηγήσεις. Ο κ. Γιώργος Εμμανουήλ, ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου μίλησε για την «πορεία των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Καναδά (CETA), HΠΑ (TTIP) σε σχέση με Γ.Τ.Ο., ΠΟΠ, ΠΓΕ, παραδοσιακά ΕΠΙΠ προϊόντα, και τη Φέτα». Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Για τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα: Προβλέπει μείωση των επιδοτήσεων και των δασμών και αύξηση των ποσοστώσεων με μηδενικούς δασμούς στις εξαγωγές βοδινού και χοιρινού μη ορμονούχων κρεάτων από τον Καναδά προς την ΕΕ από 9.662 τόνους σήμερα σε 130.551 τόνους με την ισχύ της συμφωνίας. Επίσης προβλέπει την αύξηση των ποσοστώσεων με μηδενικούς δασμούς στις εξαγωγές τυροκομικών από την ΕΕ προς των Καναδά από 13.472 τόνους σήμερα σε 33.072 τόννους με την ισχύ της συμφωνίας.

Για τα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ προϊόντα: Από τα 1.308 ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντα της ΕΕ προστατεύει μόνο τα 173 προϊόντα. Ενώ από τα 100 ΠΟΠ προϊόντα και 40 κρασιά της χώρας μας προστατεύει μόνο τα 16.

Για τη Φέτα: Οι παλαιοί Καναδοί παραγωγοί που έκαναν εμπορική χρήση της φέτας έως 18/10/2013 ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, συνεχίζουν τη χρήση της με την προϋπόθεση ότι αναγράφουν ευανάγνωστα FETA made in Kanada. Ενώ οι νέοι παραγωγοί μετά την ως άνω ημερομηνία αναγράφουν kind, type, style, imitation of FETA. Δεν χρησιμοποιούν σύμβολα η τοπωνύμια ελληνικά.

Για τα μεταλλαγμένα: Συμφωνείται η μικρότερη δυνατή χρήση Γενετικά Τροποποιημένων οργανισμών, διατηρεί η κάθε πλευρά τις ρυθμίσεις της για τα μεταλλαγμένα. Θα συζητήσουν σε εθελοντική αλλά αιτιολογημένη βάση, στο πλαίσιο της ρυθμιστικής συνεργασίας δηλ. της σύγκλισης των κανονισμών τους, τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους όπου η ΕΕ ακολουθεί την αρχή της προφύλαξης και ο Καναδάς την αρχή της «κοινά αποδεκτής επιστημονικής βάσης».

Τέλος κάλεσε τους θεσσαλικούς παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να συντονίσουν τη θεσμική και κινηματική τους δράση διεκδικώντας από τους Έλληνες ευρωβουλευτές και βουλευτές να καταψηφίσουν την CETA και να δημιουργήσουν συνθήκες τοπικοποίησης των πολιτικών για βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών παραγωγικών και καταναλωτικών συστημάτων.

Στη συνέχεια ο κ. Νίκος Πουτσιάκας αναφέρθηκε στις «επιπτώσεις των διατλαντικών συμφωνιών στις ευρωπαϊκές κοινωνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές και πρότυπα» υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «τα εργασιακά δικαιώματα πρόκειται να συρρικνωθούν στο ελάχιστο σύμφωνα με τα ισχύοντα στις ΗΠΑ και να βρίσκονται συνεχώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πολυεθνικών που θα απαγορεύουν στα κράτη να βελτιώνουν τις εργασιακές συνθήκες υπό την απειλή κυρώσεων και δυσβάστακτων αποζημιώσεων» ενώ κατέληξε στο ότι «οι επιπτώσεις από την πιθανή εφαρμογή της ΤΤΙΡ θα είναι αρνητικότατες για τους πολίτες και σε ορισμένες περιπτώσεις ένας δρόμος προς την άβυσσο χωρίς επιστροφή. Υπάρχουν περιπτώσεις κατακτήσεων στον κοινωνικό και τον περιβαλλοντικό τομέα οι οποίες δεν θα επανέλθουν ποτέ στην πρότερη κατάσταση».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μπίλλας της Οργάνωσης Τρικάλων «Από Κοινού», στάθηκε στην «απώλεια της αυτάρκειας και το παράδειγμα της Θεσσαλίας» συμπεραίνοντας πως «Ίσως χρειαστεί αρκετός χρόνος και προσπάθεια ακόμα για να αποδομηθεί το κεντρικό φαντασιακό της διαρκούς μεγέθυνσης στον αγροτικό κόσμο και μια σειρά από αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν στους αγρότες κυρίως μέσω των επιδοτήσεων των Βρυξελών. Κυρίως χρειάζεται να γίνει εμφανής ένας άλλος τρόπος παραγωγής στους ίδιους τους αγρότες».

Για την «αντιμετώπιση των διατλαντικών συμφωνιών με την ανάδειξη τοπικών δράσεων προστασίας της θεσσαλικής βιοποικιλότητας» μίλησε ο κ. Κώστας Κουτής από την οργάνωση Αιγίλοπας, προστασίας τοπικών ποικιλιών σπόρων και βιολογικής γεωργίας Mαγνησίας.

Παρόντες στη σύσκεψη ο διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Τσούμας και ο αντιδήμαρχος κ. Καλτσάς. Την εκδήλωση συντόνιζε το μέλος της ΣΕ του Δικτύου Περικλής Καμάρης.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass