ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Γυάλινοι τρούλοι για το Μπεζεστένι

* Για την υλοποίηση του έργου διερευνάται η πιθανότητα να ενταχθεί σε τομεακό εθνικό πρόγραμμα σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Μαβίδη

Δημοσίευση: 10 Νοε 2016 11:00

Της Λένας Κισσάβου

Έξι εντυπωσιακοί γυάλινοι τρούλοι, προβλέπεται να κατασκευαστούν στην οροφή του Μπεζεστενίου (1484-1506 μ.Χ.), στο Φρούριο της Λάρισας ώστε να φωτίζουν το εσωτερικό του, ενώ κομμάτια γυαλιού θα τοποθετηθούν και στο πάτωμα για να είναι ορατά τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στην τούρκικη εμπορική αγορά.

Αυτά τα στοιχεία προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη του μνημείου που αν και έχει γίνει οριστική αποδοχή της από το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας το 2012, παραμένει ακόμη στα συρτάρια του δήμου πιθανόν διότι στην εποχή των ισχνών αγελάδων είναι δύσκολο να βρεθεί χρηματοδότηση 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση υλοποίησης του έργου.

Παρ’ όλα αυτά γίνονται προσπάθειες από τον Δήμο Λάρισας να βρεθεί κατάλληλο πρόγραμμα χρηματοδότησής του και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Μαβίδη διερευνάται η πιθανότητα να ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα.

Η μελέτη του έχει περάσει από «σαράντα κύματα» και συγκεκριμένα από όλες αυτές τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε περιπτώσεις παρεμβάσεων σε ιστορικά μνημεία (π.χ. Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και θεωρείται ότι είναι καθόλα έτοιμη να παραδοθεί σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Αναλυτικότερα, η μελέτη του έργου «Μπεζεστένι» αφορά στη συντήρηση, ανάπλαση και αξιοποίηση του μνημείου. Τα συμπράττοντα γραφεία μελετών ήταν: Σύνθεση και Έρευνα ΕΠΕ Γ. Αλμπάνης - Ν. Φιντικάκης και συνεργάτες αρχιτέκτονες Λιόντος και συνεργάτες ΕΠΕ και insta σύμβουλοι μηχανικοί-Γαλάνης Κων/νος και ΣΙΑ Ε.Ε.

Σύμβουλος βιοκλιματικής μελέτης ήταν ο καθηγητής Μ. Σανταμούρης.

Η αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής συντάχτηκε σε συνέχεια της αρχιτεκτονικής οριστικής μελέτης λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του υπουργείου Πολιτισμού μετά από την εισήγηση του ΚΑΣ. Διαμορφώθηκε τελικά μετά από επιτόπιες επανειλημμένες επισκέψεις, συνεχείς συνεργασίες και ανταλλαγές απόψεων με τη Διευθύνουσα-Επιβλέπουσα Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λάρισας, καθώς και με τους εκπροσώπους της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αλλά και τους αρμόδιους των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ.

ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ

ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τη μελέτη στο μνημείο θα επαναλειτουργήσει εμπορική αγορά και θα δημιουργηθούν πολιτιστικοί χώροι. Ειδικότερα, στις τρεις πλευρές του κτιρίου θα διαμορφωθούν χώροι καταστημάτων με ελαφρά διαφανή διαχωριστικά ώστε να μη διασπάται η ενότητα του χώρου.

Αναλυτικότερα στη μελέτη για την κατασκευή του έργου αναφέρονται τα εξής: «Η στέγαση περιλαμβάνει έξι θόλους που στηρίζονταν με διπλά τόξα σε δύο μεγάλους κτιστούς πεσσούς.

Η βιοκλιματική μελέτη του κτιρίου περιλαμβάνει την επανακατασκευή των έξι θόλων με ελαφριά διαφανή κατασκευή με ανοίγματα για την κυκλοφορία του αέρα, τη συντήρηση και αναστήλωση των πέτρινων τοίχων, την κατασκευή εσωτερικού φέροντα οργανισμού με μεταλλική κατασκευή και όλων των ηλεκτρολογικών-μηχανολογικών εργασιών που απαιτούνται.

Οι πέτρινοι περιμετρικοί τοίχοι του κτιρίου αποκαλύπτονται σε όλο το ύψος τους με τη μείωση της στάθμης του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου, επισκευάζονται και στερεώνονται σύμφωνα με τις περιγραφές της στατικής μελέτης.

Ομοίως διαμορφώνεται ο νέος περιβάλλων χώρος του κτιρίου στο επίπεδο των αρχικών στοών που είναι κατά τεκμήριο το επίπεδο των αρχικών κατωφλιών των εξωτερικών στοών.

Όπου υπάρχουν, ή βρεθούν κατά την εκσκαφή, τμήματα τοίχων των εξωτερικών στοών, αυτά θα επισκευαστούν, θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν σαν υπόμνηση της αρχικής μορφής του κτιρίου.

Στο εσωτερικό θα κατασκευασθεί νέος φέρων οργανισμός για την καθ΄ ύψος συμπλήρωση και στέγαση του κτιρίου. Αυτός θα είναι ανεξάρτητος από τους περιμετρικούς τοίχους του κτιρίου και θα φέρει επίσης το νέο δάπεδο του ισογείου, ένα περιμετρικό πατάρι σε σχήμα «Π» και τη στέγαση του κτιρίου, που θα περιλαμβάνει έξι γυάλινους τρούλους που προβάλλουν από μια οριζόντια σύμμικτη πλάκα.

Το δάπεδο του κτιρίου οποιαδήποτε χρονική στιγμή θα είναι αναστρέψιμο: Θα είναι εύκολο να αφαιρεθεί ώστε να διευκολυνθούν τυχόν ερευνητικές εργασίες για πιθανά νέα ευρήματα ή συντήρησης των ήδη ευρεθέντων.

Θα αποτελείται από μεταλλικό σκελετό και ξύλο. Στην περιοχή των πιο αξιόλογων ευρημάτων αντί για ξύλο θα τοποθετηθεί γυάλινο διαφανές δάπεδο για την ανάδειξή τους. Επίσης, στην περίπτωση που μέχρι την κατασκευή του δαπέδου θα αποκαλυφθούν αξιόλογα ευρήματα σε άλλες θέσεις όπου προβλέπεται ξύλινο δάπεδο, το ξύλο θα αντικατασταθεί με γυαλί.

Αντίστοιχη κατασκευή με το δάπεδο του ισογείου προβλέπεται για το δάπεδο του παταριού. Στο πατάρι προβλέπεται δάπεδο από γυαλί στην εσωτερική του περίμετρο και πάνω από το παλιό θησαυροφυλάκιο.

Η συμπλήρωση του πέτρινου τοίχου καθ΄ ύψος γίνεται με ελαφρύ πέτασμα, επενδυμένο αμφίπλευρα με ξύλο, με εσωτερικό μεταλλικό σκελετό που στηρίζεται σαν πρόβολος στο βασικό μεταλλικό φέροντα οργανισμό.

Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρο εισόδου και κυκλοφορίας κοινού, μία κεντρική είσοδο (τη νότια) και δύο δευτερεύουσες, εκ των οποίων η δυτική εξασφαλίζει πρόσβαση σε ΑμεΑ με αναβατόριο προσαρμοσμένο στη σκάλα εισόδου και η ανατολική εξασφαλίζει πρόσβαση από την πλατεία. Στις ΝΔ και ΝΑ γωνίες του ισογείου προβλέπονται οι δύο κλίμακες προς το πατάρι. Το παλιό θησαυροφυλάκιο, απέναντι από την κεντρική είσοδο, μετατρέπεται σε κυλικείο το οποίο έχει εσωτερική επικοινωνία με το κτίριο από τη δυτική πλευρά. Επίσης, έχει επικοινωνία με τον βορεινό περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου μέσω της μικρής υπάρχουσας θύρας στο κέντρο της βόρειας πλευράς του.

Στις τρείς πλευρές του κτιρίου διαμορφώνονται χώροι καταστημάτων με ελαφρά διαφανή διαχωριστικά ώστε να μη διασπάται η ενότητα του χώρου.

Το πατάρι, όπως έχει προαναφερθεί έχει σχήμα «Π» και χρησιμοποιείται σαν εκθεσιακός χώρος. Προβλέπεται πτυσσόμενο κάθισμα για ΑμεΑ προσαρμοσμένο στο έξω κιγκλίδωμα της δυτικής κύριας κλίμακας του παταριού.

Οι βοηθητικοί χώροι τοποθετούνται σε νέο κτίριο δυτικά του υπάρχοντος και σε απόσταση από αυτό. Το νέο κτίριο είναι εξ ολοκλήρου υπόγειο και έχει πρόσβαση με εξωτερική κλίμακα από τη δυτική πλευρά. Στην κλίμακα προσαρμόζεται και αναβατόριο για ΑμεΑ.

Το δώμα του κτιρίου, στην ίδια στάθμη με τον περιβάλλοντα χώρο φυτεύεται.

Η κεντρική ιδέα της μελέτης είναι να πραγματοποιηθούν στο υπάρχον κτίριο μόνο εκείνες οι επεμβάσεις που είναι απαραίτητες για τη στερέωση, επισκευή και ανάδειξη, καθώς και διατήρηση της δομής του.

Για τον λόγο αυτό η νέα προτεινόμενη κατασκευή – δάπεδο, πατάρι, νέος τοίχος, επικάλυψη- είναι τελείως ανεξάρτητη από τον υπάρχοντα τοίχο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass