ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΒΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εγκλήματα μίσους … ηλεκτρονικά!

* «Το μίσος στο διαδίκτυο αναπαράγεται με ταχύτατους ρυθμούς και το φαινόμενο εξαπλώνεται από ανώνυμους πολλές φορές χρήστες», υποστηρίζει η κ. Μαρία Ροΐδη, αντιπρόεδρος στο Διεθνές Δίκτυο Νέων «Youth Social Rights Network»

Δημοσίευση: 26 Νοε 2016 15:00
Παράδειγμα λεκτικής βίας –ρητορικής μίσους, σε κοινωνικό δίκτυο Παράδειγμα λεκτικής βίας –ρητορικής μίσους, σε κοινωνικό δίκτυο

Εξήντα εγκλήματα μίσους, έχουν καταγραφεί το 2015, στην Ελλάδα, με τα 35 εξ αυτών να αφορούν προσβολή της προσωπικότητας του ατόμου, τα 9 ζημιές σε περιουσίες, τα 4 απειλές και τα 12 απειλητικές συμπεριφορές, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο οργανισμός «ODIHR», με στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας.

Ως εγκλήματα μίσους εννοούνται εγκληματικές πράξεις που φαίνεται να έχουν ως κίνητρο την προκατάληψη εναντίον ενός ή περισσοτέρων ατόμων, περιστατικά που μπορεί να περιλαμβάνουν σωματική επίθεση, ζημιά σε περιουσία, εκφοβισμό, παρενόχληση , λεκτική βία-κακοποίηση ή προσβολές κ.α.

Εγκλήματα μίσους διαπιστώνεται να γίνονται καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα στο διαδίκτυο, μέσω μιας ρητορικής μίσους, που αφορά επίθεση στην ταυτότητα του ατόμου, γι αυτό που είναι. Δεν κατακρίνεται η συμπεριφορά του αλλά η ύπαρξή του.

«Το μίσος στο διαδίκτυο αναπαράγεται με ταχύτατους ρυθμούς και το φαινόμενο εξαπλώνεται από ανώνυμους πολλές φορές χρήστες δίνοντας το προβάδισμα στον θύτη. Ωστόσο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εξαπλώνεται η ρητορική μίσους, με τον ίδιο τρόπο δύναται να καταπολεμηθεί», υποστηρίζει η κ. Μαρία Ροΐδη, αντιπρόεδρος στο Διεθνές Δίκτυο Νέων «Youth Social Rights Network» που εκπροσωπεί το δίκτυο στο Συμβούλιο Νεολαίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης για την περίοδο 2016-2017, που αποτελεί μέλος της εκστρατείας κατά της λεκτικής βίας, που ξεκινά και στη χώρα μας, με τίτλο: «No hate speech movement» («Όχι στη ρητορική του μίσους»). Μάλιστα στην εκστρατεία, εθνικός συντονιστής είναι το Υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στόχος του «No Hate Speech Movement» («Όχι στη ρητορική του μίσους») είναι να περιοριστούν τα κρούσματα ρητορικής μίσους, το bullying στο διαδίκτυο, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις, κυρίως στη διαδικτυακή έκφρασή τους, προωθώντας την ισότητα, την αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει αναλάβει να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα και να διαθέσει στην ελληνική γλώσσα τα απαραίτητα εργαλεία και το αναγκαίο υλικό, σε όσους δραστηριοποιούνται ήδη ή επιθυμούν να αναλάβουν δράση ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για τον σκοπό αυτό είναι σε επαφή με κρατικούς φορείς, κοινότητες, οργανώσεις και ΜΚΟ με ενεργό δράση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Σύμφωνα με την κ. Ροΐδη: «Το κοινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη Νεολαία που απαρτίζεται από κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς, έκρινε ότι σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει τους νέους είναι και η λεκτική βία και η ρητορική μίσους. Η καμπάνια NO HATE SPEECH MOVEMENT, αποτελεί πρωτοβουλία του θεσμού αυτού που αναγνώρισε από την αρχή το πρόβλημα και αποφάσισε να δράσει».

Η εκστρατεία ζητά τη δράση όλων κατά της λεκτικής βίας, και σύμφωνα με την κ. Ροΐδη, μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά ή να ζητήσουν επίσης βοήθεια ηλεκτρονικά με τα εξής βήματα δράσης:

-Στην ηλεκτρονική σελίδα: https://www.nohatespeechmovement.org/hate-speech-watch , οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκθέσουν και να αναφέρουν ένα περιστατικό λεκτικής βίας στο διαδίκτυο, μέσω του site της καμπάνιας.

-Στην ηλεκτρονική σελίδα: https://www.nohatespeechmovement.org/join-the-movement-chain υπάρχει ενημερωτικό υλικό για το πώς μπορούν όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στην καμπάνια, είτε ανεβάζοντας φωτογραφία, είτε δημιουργώντας μια εκδήλωση, είτε παίρνοντας μέρος ως συντονιστές και διαδικτυακοί ακτιβιστές.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass