Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ Ν. ΛΑΡΥΓΓΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Αναγκαίο για την Ελλάδα το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2016 15:11

«Δεν μπορεί να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα όταν δεν υπάρχει σταθερότητα. Είναι σημαντικό να λυθούν τα εμπόδια, και να γίνουν επενδύσεις γιατί μόνο έτσι θα έρθει η ανάπτυξη. Χρειάζεται να γίνει ευνοϊκό το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα», τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI) Νίκος Λαρυγγάκης.

Ο κ. Λαρυγγάκης, καταγόμενος από τη Γλώσσα Σκοπέλου, βρέθηκε χθες στη Λάρισα και μίλησε στην «Ε» για τους στόχους του Ινστιτούτου αλλά και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο λόγος της ίδρυσης του Ινστιτούτου από τον Ευγένιο Ρωσίδη το 1974 ήταν -μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο- να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, «βέβαια τότε πίστευαν ότι το Κυπριακό θα λυνόταν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και πως από εκεί και πέρα θα προωθούνταν οι καλές σχέσεις των δύο χωρών σε εμπορικά κυρίως θέματα, κάτι το οποίο δεν έγινε», αναφέρει ο κ. Λαρυγγάκης για να προσθέσει στη συνέχεια πως «το 1975 ήμασταν οι πρώτοι που μιλούσαμε για το “Doing business in Greece”.

Στόχος, λοιπόν, του Ινστιτούτου είναι να δημιουργούμε τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ Αμερικής – Ελλάδας και Αμερικής – Κύπρου. Το επαγγελματικό προσωπικό του AHI εργάζεται για να προωθούνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε θέματα που έχουν σημασία για τους ελληνοαμερικάνους. Στηρίζοντας συγχρόνως την ελληνική ομογένεια».

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και χρηματοδοτείται κυρίως από τις συνδρομές των μελών του και από τις δωρεές στο ίδρυμα. «Είμαι απογοητευμένος που δεν έχουμε βρει επιχειρηματίες από την Ελλάδα που να μπορούν να κάνουν μια μεγάλη δωρεά ή συνδρομή. Είναι λίγοι αυτοί που μας στηρίζουν», υπογράμμισε.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα των Αμερικανών στην Ελλάδα και αν αυτή μπορεί να αναπτυχθεί και να υποστηριχτεί, ο πρόεδρος του AHI είναι ξεκάθαρος ότι όποιος δεν μπορεί να επενδύσει τότε ας κάνει τις διακοπές του εδώ. «Τα χρήματα που θα αφήσω το καλοκαίρι στην Ελλάδα για τις διακοπές μου πάνε κατευθείαν στην οικονομία της χώρας. Στη στήριξη της αγοράς», είπε χαρακτηριστικά για να αναφερθεί στη συνέχεια στο επενδυτικό πρόγραμμα OPIC στο οποίο εντάχθηκε και η Ελλάδα.

Το AHI επικροτεί την Overseas Private Investment Corporation (OPIC) και θεωρεί ένα από τα επιτεύγματά του την ένταξη της Ελλάδας σε αυτό. Πρόκειται για επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο απευθυνόταν κυρίως σε χώρες τριτοκοσμικές όπως της Αφρικής και της Ασίας, μετά από διαπραγματεύσεις τελικά επετεύχθη να λειτουργούν προγράμματα OPIC και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν οι οικονομικές συνθήκες και πολιτικοί λόγοι υποστηρίζουν αυτή την ανάγκη.

«Η αλλαγή πολιτικής του OPIC στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα», δηλώνει ο Νίκος Λαρυγγάκης. «Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο, η Ελλάδα μπορεί τώρα να το χρησιμοποιήσει στις διμερείς της σχέσεις. Είτε από την πλευρά της κυβέρνησης είτε μέσω άλλων οργανισμών που ασχολούνται με τις εμπορικές σχέσεις, θα πρέπει να κάνουν γνωστό ότι η Ελλάδα ανήκει πια στο πρόγραμμα OPIC. Είναι σαν το χρηματιστήριο. Δεν επενδύεις όταν οι μονάδες είναι ψηλά, αλλά όταν είναι χαμηλά. Και αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή στην Ελλάδα για κάποιον που θέλει να αποκτήσει κέρδος», αναφέρει.

Την ίδια ώρα όμως το ασταθές πολιτικό περιβάλλον και η υψηλή φορολογία είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που κρατούν μακριά τους επενδυτές από την Ελλάδα. «Όπως είπα και στον πρωθυπουργό δεν μπορεί να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα όταν δεν υπάρχει σταθερότητα. Είναι σημαντικό να λυθούν τα εμπόδια, και να γίνουν επενδύσεις γιατί μόνο έτσι θα έρθει η ανάπτυξη. Χρειάζεται να γίνει ευνοϊκό το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, γιατί οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε άλλες χώρες όπως είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος».

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ο ελληνισμός στην Αμερική αλλάζει. Οι γάμοι πλέον είναι οι περισσότεροι μεικτοί. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε φιλέλληνες αλλά δεν μπορούμε εύκολα να προωθήσουμε τα εθνικά μας θέματα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου. «Μπορεί να μην είμαστε σαν το Ισραήλ, αλλά και στην Ελλάδα είναι καθημερινές οι τουρκικές προκλήσεις. Το καλοκαίρι που θα έρθουν οι ομογενείς για διακοπές αυτά δεν υπάρχουν, δεν τα βλέπουν. Υπάρχει ο ήλιος και η θάλασσα. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν φοιτητές πανεπιστημίων που ξεκινούν με επαφές στο Κογκρέσο, στη συνέχεια μεταβαίνουν στην Κύπρο και στα κατεχόμενα, ακολουθεί επίσκεψη στην Ελλάδα και σε στρατιωτικές βάσεις όπως είναι αυτή στη Σούδα, γίνονται δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έτσι τους κάνουμε γνωστό τον σημαντικό ρόλο που έχει η Ελλάδα. Όταν τα παιδιά αυτά γυρίσουν τον Σεπτέμβριο στα Πανεπιστήμιά τους μπορούν μέσα από τις εργασίες τους να παρουσιάσουν όλα όσα είδαν στην Ελλάδα».

Ένας από τους φοιτητές που παρακολουθούσε το παραπάνω πρόγραμμα ήταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Donald Trump «θεωρούμε ότι μπορεί να έχει μια επιρροή σε τέτοια θέματα», σχολίασε ο κ. Λαρυγγάκης με αφορμή και την εκλογή του νέου «πλανητάρχη».

Την ίδια ώρα όμως παραμένει «άγνωστη» η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος της Αμερικής. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα υπενθυμίζεται ότι είχε σχολιάσει «είναι στην Ευρώπη, η Γερμανία είναι μια μεγάλη χώρα και μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση». Ωστόσο οι ομογενείς δείχνουν να ανησυχούν περισσότερο για τον σύμβουλο που διαθέτει ο Trump σε θέματα εθνικής ασφάλειας και δεν είναι άλλος από τον αντιτράτηγο και πρώην διευθυντή DIA Michael Flynn ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι «η Τουρκία είναι σύμμαχός μας και χρειάζεται την υποστήριξή μας».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass