ΣΦΟΔΡΟΤΕΡΑ ΣΕ ΟΓΚΟ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΗ ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

«Σιβηρία» η Λάρισα με νέα χιονόπτωση και παγετό

* Ακυρώθηκαν δρομολόγια του ΚΤΕΛ, υπολειτούργησαν υπηρεσίες, έκλεισαν δρόμοι… * Δήμοι κάνουν έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών τους

Το σφοδρότερο κύμα χιονόπτωσης και ολικού παγετού, που ξεκίνησε από χθες το βράδυ στο νομό Λάρισας, κινητοποίησε δυνάμεις έκτακτων αναγκών, ενώ παράλληλα δυσκολεύει στο έπακρον και σε πολλές περιπτώσεις ακινητοποιεί, κάθε άλλη δραστηριότητα στην καθημερινότητα των πολιτών σε όλο τον νομό.

Υπολειτούργησαν υπηρεσίες, ακυρώθηκαν δρομολόγια του ΚΤΕΛ, και

εντονότερα παρουσιάστηκαν τα προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλους τους δήμους του νομού, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους απευθύνουν προς τους πολίτες εκκλήσεις να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η Λάρισα και η Θεσσαλία θα βρεθούν στο επίκεντρο του νέου ισχυρού κύματος χιονιά, που χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο απ’ όλα, και όπως υποστηρίζει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Παναγιώτης Σκριμιζέας στην «Ε», στον νομό Λάρισας θα πλήξει περισσότερο την επαρχία Φαρσάλων, ενώ βρίσκει την πόλη της Λάρισας να δέχεται μεγάλη ένταση και όγκο χιονόπτωσης, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους -7 βαθμούς Κελσίου.

Σε επιφυλακή, και σε συνεχή δραστηριότητα με τα εκχιονιστικά μηχανήματα και τις αλατιέρες είναι από τις βραδινές ώρες η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, προσπαθώντας να καθαρίσει το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, με τις ανάγκες όμως, να έχουν αυξηθεί στο διπλάσιο από ό,τι χθες.

Αναλυτικότερα για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, σήμερα και αύριο ο κ. Παν. Σκριμιζέας, προβλέπει ότι: «ο όγκος του χιονιού που θα «πέσει» στην πόλη της Λάρισας μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, θα ξεπεράσει κατά πολύ τον χθεσινό, ενώ παράλληλα οι αρνητικές θερμοκρασίες (ολικός παγετός) θα βοηθήσουν να διατηρηθεί το χιόνι και στο έδαφος…».

Γενικότερα, αναφέρει πως: «Μέχρι το βράδυ θα χιονίζει σήμερα σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ από τα έντονα φαινόμενα θα επηρεαστούν περισσότερο ο νομός Καρδίτσας και η επαρχία Φαρσάλων.

Αύριο Πέμπτη, θα σημειωθούν νεφώσεις το πρωί στο νομό Λάρισας και το μεσημέρι ηλιοφάνεια, με την ελάχιστη θερμοκρασία για την πόλη της Λάρισας να αγγίζει τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Συννεφιά προβλέπεται και για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με την ελάχιστη θερμοκρασία στους -5 βαθμούς Κελσίου και με πιθανότητα βροχής».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Ο Νίκος Γουργιώτης, ανταποκριτής της «Ε» στον Δήμο Αγιάς, αναφέρει ότι χθες «δημιουργήθηκαν ακόμη περισσότερα προβλήματα στον δήμο, ενώ έντονα ήταν τα παράπονα του κόσμου, που δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί καθαρός τουλάχιστον ο κεντρικός δρόμος Αγιάς – Λάρισας».

Επίσης επισημαίνει πως: «Το δεύτερο κύμα χιονοπτώσεων μέσα σε τέσσερις ημέρες δέχτηκε χθες η περιοχή του Δήμου Αγιάς, με το χιόνι να την καλύπτει για άλλη μια φορά από άκρη σε άκρη, δημιουργώντας – αν εξαιρέσει κανείς την ομορφιά του τοπίου – πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων της.

Τα σχολεία ξανά δεν λειτούργησαν, όπως και δεν θα λειτουργήσουν ούτε σήμερα, αλλά ούτε και αύριο, μετά από απόφαση της Δημοτικής Αρχής. Πολλές υπηρεσίες υπολειτούργησαν, το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ δεν μπόρεσε να ανοίξει, ενώ το ΚΤΕΛ δεν κατάφερε να εκτελέσει κανένα δρομολόγιο για τα χωριά. Πέραν των προβλημάτων χιονιού και πάγου που υπήρξαν σε όλους τους δρόμους που συνδέουν την Αγιά με τα χωριά της, μεγάλο πρόβλημα είχαμε χθες και στον δρόμο Αγιάς – Λάρισας, αφού καθυστέρησε πολύ ο εκχιονισμός από τα μηχανήματα της Περιφέρειας, αλλά ακόμη κι όταν αυτός έγινε, δημιουργήθηκε ένα στρώμα λεπτού πάγου στο οδόστρωμα που έκανε πολύ δύσκολη τη μετακίνηση. Ως εκ τούτου, τα πρωινά και βραδινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ της κεντρικής γραμμής Αγιάς – Λάρισας δεν πραγματοποιήθηκαν.

Το πρώτο δρομολόγιο από Λάρισα για Αγιά, έγινε στις 12 το μεσημέρι και το τελευταίο μόλις στις 4. Το πρώτο από Αγιά για Λάρισα έγινε στη 1:30 το μεσημέρι και το τελευταίο στις 5:30 το απόγευμα. Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός πως ο χρόνος αυτών των δρομολογίων έφτασε ακόμη και τα 80 λεπτά, αντί των 40 λεπτών που απαιτούνται υπό κανονικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αλυσίδες ήταν απαραίτητες χθες όλη την ημέρα στους δρόμους Αγιάς – Λάρισας, Αγιάς – Αγιοκάμπου, Αγιάς – Μελιβοίας, Αγιάς – Μεγαλοβρύσου, Αγιοκάμπου – Σκλήθρου, Καλαμακίου – Ελάφου, Δήμητρας – Ανατολής, ενώ ο δρόμος Ελάφου – Σκλήθρου, παρέμεινε για ακόμη μια μέρα κλειστός.

Το προσωπικό του Δήμου με τα μηχανήματα που διαθέτει προσπαθούσε από νωρίς το πρωί για το καλύτερο, με τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα και τους αντιδημάρχους να δίνουν μεγάλο αγώνα ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μέσα στην Αγιά και μέσα στα δημοτικά της διαμερίσματα, ενώ μηχανήματα και αλατιέρες της Περιφέρειας επιχειρούσαν στις συνδετήριες επαρχιακές οδούς. Το ΚΕΠ του Δήμου στην Αγιά παρέμεινε ανοιχτό ως τις 9 το βράδυ, ώστε να παρέχει στους πολίτες ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή.

Η θερμοκρασία χθες, καλύτερη από τις προηγούμενες ημέρες, κυμάνθηκε μεταξύ -6 και -4 βαθμών Κελσίου. Ο συνεχιζόμενος, όμως, ολικός παγετός «έφερε» μαζί του ακόμη πιο πολλές βλάβες σε βρύσες και ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά και σε συστήματα θέρμανσης».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ο ανταποκριτής της «Ε» στην Ελασσόνα κ. Γιάννης Μουκίδης αναφέρει ότι προβλήματα δημιουργήθηκαν στο σημείο του οδικού δικτύου στη Μελούνα, κάνοντας λόγο συγκεκριμένα για το κύμα χιονιά στην Ελασσόνα: «Νέος γύρος χιονιά χθες στην επαρχία Ελασσόνας, που σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό που έχουν «ζώσει» για τα καλά την ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας και όχι μόνο, έχουν φέρει ένα περίεργο και άσχημο, επικίνδυνο παρατεταμένο «κοκτέιλ», που κούρασε τον κόσμο.

Χθες τα ξημερώματα, στην πόλη της Ελασσόνας, η θερμοκρασία ήταν στους 5 βαθμούς, σαφώς βελτιωμένη από το -12 της περασμένης βραδιάς, ενώ από αργά το βράδυ της Δευτέρας έως και χθες το μεσημέρι, χιόνιζε στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, με θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν από -5 έως -1.

Η κίνηση των οχημάτων είχε δυσκολέψει, αφού το χιόνι ήταν πυκνό, ενώ παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα στον αυχένα της Μελούνας (κυρίως τις πρωινές ώρες) και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες, και η Τροχαία σε καίρια σημεία ενημερώνει τους διερχόμενους οδηγούς για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Ευτυχώς, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι χιονοπτώσεις περιορίστηκαν λίγο μετά το μεσημέρι, αλλά το κρύο παρέμεινε «τσουχτερό».

Όπως συνέβη τη Δευτέρα και χθες, οι σχολικές μονάδες του δήμου Ελασσόνας θα παραμείνουν κλειστές και το επόμενο διήμερο (σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη), με απόφαση του δημάρχου Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου.

Οι μεσήλικες Ελασσονίτες, με αφορμή το κλείσιμο των σχολείων εξ αιτίας της παρατεταμένης κακοκαιρίας, ξαναθυμήθηκαν πως το 1968 τα σχολεία είχαν κλείσει για 18 ημέρες!

Ανακοίνωση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή, εξέδωσε ο Δήμος Ελασσόνας, όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρει:

«Ο Δήμος Ελασσόνας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να κρατηθεί το βασικό οδικό δίκτυο της επαρχίας ανοιχτό.

Για την αντιμετώπιση των ακραίων αυτών φαινομένων, επιβάλλεται η συνεργασία και η κατανόηση των πολιτών. Καλό θα ήταν οι συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, στις απολύτως αναγκαίες.

Το Δημαρχείο της Ελασσόνας θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 22:00 ώστε οι πολίτες να μπορούν να απευθύνονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2493350224».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Μεγαλύτερα προβλήματα από την κακοκαιρία παρουσιάστηκαν χθες στον Δήμο Τυρνάβου και σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Ε» στον δήμο Τυρνάβου, κ. Κώστα Τσόλα: «το χιόνι κάλυψε τα πάντα παρά τις προσπάθειες που έκαναν οι εργαζόμενοι στο αμαξοστάσιο του Δήμου, επιστρατεύοντας ολόκληρο τον μηχανικό εξοπλισμό.

Ο παγετός των προηγούμενων ημερών με θερμοκρασίες να φτάνουν τους -12 βαθμούς Κελσίου δημιούργησε προβλήματα, πέρα από το πάγωμα σε Τύρναβο και Αμπελώνα, αλλά και μεγαλύτερα προβλήματα στα χωριά του Δήμου.

Ζημιές υπήρξαν και σε δίκτυα της ΔΕΥΑ Τυρνάβου, η έγκαιρη όμως παρέμβαση των συνεργείων επιδιόρθωσε τις βλάβες και δεν υπήρξαν προβλήματα στην υδροδότηση.

Χωρίς ρεύμα έμειναν για δυόμισι ώρες χθες τα Πλατανούλια και συγκεκριμένα από τις 10 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι. Συνεργείο της ΔΕΗ σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Χρήστο Τασιούλα, επιδιόρθωσε βλάβη σε μετασχηματιστή που βρίσκεται στην πλατεία και έγινε και πάλι η ηλεκτροδότηση του χωριού.

Από νωρίς το πρωί ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιόπας έδινε λύσεις στα προβλήματα που σημειώθηκαν στο σύνολο του Δήμου. Ωστόσο παράπονα υπήρξαν από κτηνοτρόφους της Ροδιάς όπου μέσα στο χωριό το χιόνι έφτασε τα 20 εκατοστά ενώ στα ριζά του βουνού όπου υπάρχουν ποιμνιοστάσια το χιόνι άγγιξε τα 40 εκατοστά ύψος. Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται επειδή ο Δήμος δεν έστειλε ούτε ένα μηχάνημα για να ανοίξει τους δρόμους τόσο στο χωριό όσο και προς τα ποιμνιοστάσια. Πολλά προβλήματα λύθηκαν με τη μεσημεριανή ηλιοφάνεια ωστόσο εφιστάται και πάλι η προσοχή τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί λόγω του παγετού.

Τέλος η άνοδος της θερμοκρασίας σε ό,τι αφορά στις χαμηλότερες τιμές, δηλαδή από –12 βαθμοί Κελσίου σε –8 απομακρύνει κινδύνους καταστροφών σε δενδρώδεις και αμπελοκαλλιέργειες».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

«Κανένα ορεινό χωριό δεν είναι αποκλεισμένο στο Δήμο Τεμπών», δήλωσε χθες στον ανταποκριτή στην «Ε» κ. Τσόλα, ο αντιδήμαρχος αρμόδιος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Αστέριος Σαΐτης.

Χθες αντιμετωπίστηκαν προβλήματα σε κωμοπόλεις και χωριά του Δήμου κυρίως ρίχνοντας αλάτι σε δευτερεύοντες δρόμους. Επίσης έγιναν διανοίξεις προς ποιμνιοστάσια ενώ δόθηκαν ποσότητες αλατιού και σε κτηνοτρόφους. Το πρόβλημα, όπως και τις προηγούμενες νύχτες, αφορά στον παγετό γι’ αυτό ο κ. Σαΐτης κάνει και σήμερα έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων ειδικά στους ορεινούς όγκους του Κισσάβου και του Κάτω Ολύμπου τις νυχτερινές ώρες.

Χθες το απόγευμα αλλά και τις βραδινές ώρες τα συνεργεία του Δήμου Τεμπών έκαναν ουσιαστικά ανασύνταξη δυνάμεων για την αποτροπή τυχόν νέων προβλημάτων που θα προκύψουν από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων σήμερα Τετάρτη.

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Η νέα χιονόπτωση επιδείνωσε τα προβλήματα και στα Φάρσαλα αναφέρει ο ανταποκριτής της «Ε», κ. Αχιλλέας Μπακαλέξης: «Η χιονόπτωση χθες, σταμάτησε το μεσημέρι, όπου ακολούθησε ηλιοφάνεια, αλλά διατηρήθηκαν οι αρνητικές θερμοκρασίες με –7 βαθμούς Κελσίου.

Η κυκλοφορία τόσο μέσα στην πόλη των Φαρσάλων όσο και γενικότερα σε όλη την επαρχία Φαρσάλων, γινόταν με δυσκολία και μόνο με αλυσίδες, καθώς οι δρόμοι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνοι, παρόλο που ο δήμος είχε μεριμνήσει με ρίψη αλατιού, τόσο σε κεντρικούς δρόμους της πόλης όσο και σε αυτούς που οδηγούν στα χωριά, μέχρι και τις εισόδους τους.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έριχνε αλάτι στους δρόμους…

Τα πρωινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ, από και προς τη Λάρισα, δεν πραγματοποιήθηκαν και χθες, με το πρώτο να ξεκινά από το μεσημέρι».

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ

Από το τμήμα Προγνώσεων του περιφερειακού μετεωρολογικού κέντρου του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στη Λάρισα, ανακοινώθηκε για σήμερα ότι: θα έχει αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά περιόδους θα είναι έντονες.

Το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει ύφεση.

Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη, στις περιοχές εξέλιξης φαινομένων και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Αναλυτικά για τη θερμοκρασία στις θεσσαλικές πρωτεύουσες, προβλέπει τα εξής:

Λάρισα: από -1°C μέχρι και -6°C

Βόλος: από 1°C μέχρι και -4°C

Καρδίτσα: από -1°C μέχρι και -6°C

Τρίκαλα: από 1°C μέχρι και -4°C

Αύριο Πέμπτη: Νεφώσεις με χιονόπτωση ή χιονόνερο στις Σποράδες βελτιούμενος ο καιρός. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Αναλυτικά για τη θερμοκρασία στις θεσσαλικές πρωτεύουσες, αύριο, προβλέπει τα εξής

Λάρισα: από 0°C μέχρι και -8°C

Βόλος: από 1°C μέχρι και -3°C

Καρδίτσα: από 0°C μέχρι και -8°C

Τρίκαλα: από 0°C μέχρι και -8°C

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass