ΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΜΑΚ ΠΟΥ «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ» ΣΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Τρέχουν εκεί όπου όλοι οι άλλοι φεύγουν

* Θα προβληθεί και στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2017 14:40 | Τελευταία ενημέρωση: 06 Φεβ 2017 17:35

«Μέσα στη μιζέρια της κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει όλο το πυροσβεστικό σώμα, με την έλλειψη κονδυλίων για εξοπλισμό και ειδικό ρουχισμό, βιώσαμε τη μεγαλοσύνη της ψυχής τους.

Απλοί κοινοί θνητοί με σιδερένια ψυχή, έτοιμοι να πέσουν στη φωτιά για να σώσουν τον συνάνθρωπό τους», με αυτά τα λόγια περιγράφει η Λαρισαία δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Αθηνά Κρικέλη, η οποία ζει στη Νέα Υόρκη, την εικόνα που σχημάτισε για τους διασώστες των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Όλα ξεκίνησαν από τη Λάρισα και την 8η Ε.Μ.Α.Κ. Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο συναγερμός χτύπησε, όλοι γίνονται ένα και σπεύδουν, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Κοιτάζουν κατάματα τον κίνδυνο «πηγαίνουν εκεί που όλοι οι άλλοι φεύγουν τρέχοντας», δηλώνει στην «ΕτΔ» η Αθηνά Κρικέλη περιγράφοντας το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κλήση ζωής», που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της ελληνοαμερικανικής εταιρείας παραγωγής «Ellopia films USA» στη Νέα Υόρκη και έγινε σε συνεργασία με την 8η Ε.Μ.Α.Κ.

Η ομάδα βρισκόταν στον Όλυμπο για τα γυρίσματα σειράς ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο βουνό των Θεών, όταν είδε για πρώτη φορά από κοντά τη δράση των ανθρώπων της Ε.Μ.Α.Κ., η οποία τη γοήτευσε και την ενέπνευσε.

Η πρώτη επαφή έγινε με τον διοικητή της 8ης Ε.Μ.Α.Κ. Λάρισας, Λάμπρο Κίτσιο. Μετά την άδεια που έλαβαν από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το συνεργείο «έπιασε δουλειά» πήγε στους χώρους της Μονάδας «με σεβασμό και διακριτικότητα τους ακολουθήσαμε σε διάφορες εκπαιδεύσεις και συμβάντα, σε ήσυχες υπηρεσίες αλλά και σε δύσκολες μέρες και νύχτες», αναφέρει.

«Για όλα “ευθύνεται” η 8η Ε.Μ.Α.Κ.», λέει για να προσθέσει ότι «η επαφή με τον Πασχάλη Δρουμπούρα και τον Λάμπρο Κίτσιο ήταν ικανή για να γνωρίσουμε από κοντά τους “πορτοκαλί” ανθρώπους. Αυτούς που μαζί με το Κ.Ε.Ο.Α.Χ. αποτελούν τους φύλακες αγγέλους, την “Κλήση Ζωής” για ορειβάτες ή επισκέπτες του Ολύμπου που βρίσκονται σε κίνδυνο. Αποφασίσαμε να τους γνωρίσουμε περισσότερο και να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε αυτούς – στο πλαίσιο των γυρισμάτων της σειράς Mt Olympus the series».

Για τη δημιουργία του «Ε.Μ.Α.Κ. Κλήση Ζωής» απαιτήθηκαν τρεις μήνες τηλεοπτικών γυρισμάτων καθώς και εικοσιτετράωρες «υπηρεσίες» με την 8η Ε.Μ.Α.Κ. Λάρισας, τη 2η Ε.Μ.Α.Κ. Θεσσαλονίκης και την 1η Ε.Μ.Α.Κ., στους σταθμούς Κατερίνης και Λιτοχώρου. Επίσης γυρίσματα έγιναν και στους πυροσβεστικούς σταθμούς Νέας Υόρκης και West Haven CT. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ αποχαιρέτησε τους ανθρώπους της Ε.Μ.Α.Κ. για να επιστρέψει στην Αμερική μετά από μήνες συνεργασίας «φύγαμε από κοντά τους αφού ολοκληρώσαμε τα γυρίσματα και επιστρέψαμε στην Αμερική με βαριά καρδιά γιατί αφήναμε πίσω φίλους. Βλέπεις, μπορεί να έχει λήξει η στολή για τα χημικά ατυχήματα όμως αυτό δεν θα τους σταματήσει να την φορέσουν. Τιμή μας που συνυπήρξαμε».

Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει η δημοσιογράφος, Αθηνά Κρικέλη ενώ την αφήγηση κάνει ο γνωστός Αμερικανός αφηγητής David Washington.

Στο ντοκιμαντέρ το οποίο θα προβληθεί στη Λάρισα στις 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Μουσείο - Γ.Ι. Κατσίγρα, παρουσιάζεται αναλυτικά ο ρόλος της Ε.Μ.Α.Κ. «Ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα γνωρίζει αυτούς τους ανθρώπους που εμφανίζονται όταν είναι “σκούρα” τα πράγματα, αλλά σαφή εικόνα δεν έχει. Είναι ο στρατός; Η πυροσβεστική; Εθελοντές με ομοιόμορφες φόρμες; Άνθρωποι που τους έχουμε στο ντουλάπι και εμφανίζονται μόνο σε κρίσιμες καταστάσεις; Τεμπέληδες που παίζουν τάβλι τον περισσότερο χρόνο και δουλεύουν “αραιά και πού”;

Η Ε.Μ.Α.Κ είναι η επίλεκτη ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδας! Όχι, πως οι άνδρες της Πυροσβεστικής δεν είναι ικανότατοι και εκπαιδευμένοι, απλά έχουν αρκετή “φωτιά” στα χέρια τους να τους απασχολεί 24 ώρες το 24ωρο».

Επίσης, τονίζεται ότι η Ε.Μ.Α.Κ δημιουργήθηκε αρχικά μετά τους μεγάλους σεισμούς της Ελλάδας, ως ένα σώμα που με την κατάλληλη εκπαίδευση, θα συρθεί, θα σκαρφαλώσει, θα πηδήξει, θα θαφτεί κάτω από συντρίμια, θα κρεμαστεί με σχοινιά θα βουτήξει στον Θερμαϊκό να απεγκλωβίσει ανθρώπους, και θα ανεβεί τον Όλυμπο σε χιονοθύελλα για να σώσει εγκλωβισμένους.

«Τα επιτεύγματα των ανδρών και γυναικών της πυροσβεστικής γίνονται γνωστά στον πολίτη μόνο όταν υπάρξει τηλεοπτικό κανάλι για να τα μεταφέρει. Θεωρώ πως η πραγματική είδηση δεν είναι το καθ' αυτό γεγονός, αλλά η ίδια τους η ζωή, η καθημερινότητά τους και τα πιστεύω τους. Αυτό μεταφέρουμε στη μεγάλη οθόνη. Μετά από τρεις μήνες που τους ζήσαμε από κοντά, θεωρώ πως οι άνδρες και οι γυναίκες της Ε.Μ.Α.Κ. μας έμαθαν πως γίνεται κατορθωτό το ακατόρθωτο» τονίζει η Αθηνά Κρικέλη.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ θα γίνει στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, ενώ τον Απρίλιο θα προβληθεί από εκπαιδευτικό κανάλι της Νέας Υόρκης.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass