ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Πολύτεκνοι… με πολλά προβλήματα!

* Ο Σύλλογος της Λάρισας βράβευσε μανάδες που απέκτησαν 4ο, 5ο και 6ο παιδί αλλά και παιδιά που εισήχθησαν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2017 14:34

Κάποτε υπήρχαν οι πολύτεκνοι… Οι πολύτεκνοι που τους αποκαλούσαν   «ραχοκοκαλιά του κοινωνικού ιστού» και «αντίδοτο στο δημογραφικό πρόβλημα». Σήμερα οι πολύτεκνοι είναι απλώς μια μικρή μειονότητα… με πολλά προβλήματα.

Η φιλοσοφία ζωής έχει αλλάξει και μαζί και ο οικογενειακός προγραμματισμός. Για τις παλαιότερες γενιές, ο αριθμός των παιδιών σε μια οικογένεια ήταν δείκτης ευτυχίας. Η οικονομική δυσπραγία όμως έκανε ακόμη και το όνειρο της απόκτησης παιδιών άπιαστο. Αυτές οι λίγες πολύτεκνες οικογένειες που απέμειναν ήταν από τις πρώτες που ήρθαν αντιμέτωπες με το σκληρό πρόσωπο του κράτους, που αποφάσισε λόγω κρίσης να κοπούν τα «προνόμια» αυτών των οικογενειών. Η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μάνας, η περικοπή των επιδομάτων, η διακοπή διανομής τροφίμων αλλά και το φορολογικό γονάτισαν αυτές τις οικογένειες, που θα έπρεπε να στηρίζονται από το κράτος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας κ. Νίκος Τσόγιας με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας για τη βράβευση μητέρων που απέκτησαν 4ο,5ο και 6ο παιδί μέσα στο 2016 αλλά και των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών που εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, μιλά για τα προβλήματα των πολυτέκνων και του Συλλόγου, επισημαίνοντας τα εξής: «Η κατάσταση πλέον είναι δραματική. Σαν σύλλογος αντιμετωπίζουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα. Οι πολύτεκνες οικογένειες είναι ξεχασμένες από την πολιτεία. Εμείς όμως οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα. Για να κατορθώσουμε να είμαστε συνεπείς αλλά και να δώσουμε χαρά στα μέλη μας, κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να συγκεντρώσουμε χρήματα για τα παιδιά και τις μανάδες-ηρωίδες που συνεχίζουν να τεκνοποιούν παρά τους δύσκολους καιρούς. Η πολύτεκνη οικογένεια σήμερα δεν έχει καμία στήριξη. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι ενώ κάθε χρόνο στον σύλλογο είχαμε περίπου 4000 θεωρήσεις ταυτοτήτων μελών, με τις οποίες μπορούσαν να παραλαμβάνουν τρόφιμα ή να έχουν εκπτώσεις, φέτος μετά βίας φτάσαμε τις 1200. Οι πιο πολλοί δεν τις θεωρούν διότι πολύ απλά δεν τους χρησιμεύουν κάπου. Για τον σύλλογο όμως αυτό ήταν βασικό έσοδο. Δεν χρηματοδοτούμαστε από το κράτος. Δεν βγάζουμε πλέον ούτε τα μηνιαία έξοδα λειτουργίας των γραφείων του συλλόγου που υπολογίζονται στα 2650 ευρώ και στα ταμεία μπαίνουν περίπου 300 ευρώ. Πολλές φορές χρειάστηκε να βάλω και εγώ ο ίδιος το χέρι στην τσέπη για να καλύψω όπου χρειάστηκε. Η πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην πολύτεκνη οικογένεια».

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

Με παιδιά πλημμύρισε το «Χατζηγιάννειο», αλλά και με συγκίνηση, χαρά και περηφάνια. Οι μητέρες που απέκτησαν και άλλο παιδί μέσα στην περασμένη χρονιά αλλά και τα 100 παιδιά μελών πολύτεκνων οικογενειών, που εισήχθησαν στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας βραβεύτηκαν από τον σύλλογο. Τιμητικές πλακέτες, λευκά είδη και είδη σπιτιού, αλλά και γραφική ύλη προσφέρθηκαν στα τιμώμενα πρόσωπα. Οι μητέρες που βραβεύτηκαν είναι:

-Για το 4ο παιδί

Αγγέλης Κων/νος - Βασιλική, Αρσένης Αρσένιος - Λευκή, Βαρνας Βασίλειος - Αναστασία, Γιάνναρος Στέφανος - Αργυρούλα, Γκουτζέλας Κων/νος - Αλεξάνδρα, Δημόπουλος Θεόδωρος - Θωμαή Δέσποινα, Έξαρχος Δημήτριος - Μαρία, Ζέας Βάιος - Μαρία, Καραβέντζας Θωμάς - Εύα, Καρατζιόλης Γεώργιος - Αναστασία, Κουματζέλης Νικόλαος - Μαρία, Κωστογλίδης Λάζαρος - Ουρανία, Μανδραβέλης Γεώργιος - Νικολέτα, Ντριγκόγιας Δημήτριος - Δήμητρα, Πάνος Χρήστος - Αθανασία, Σητούμης Έκτωρ - Ειρήνη Νίκη, Τάρης Στυλιανός - Μαρία, Τσέλιος Νικόλαος - Αικατερίνη, Φιλίππου Ζήσης - Ελένη, Φωτίου Βασίλειος - Λουκία, Χεμελίδης Νικόλαος - Χρυσούλα, Χριστοδούλου Χαράλαμπος - Ιωάννα, Νικολόπουλος Σταύρος - Καλλιόπη, Παπαδόντας Αθανάσιος - Ευτυχία, Παπαϊωάννου Θεόδωρος - Βασιλική, Ευαγγελούλης Δημήτριος - Ευαγγελία.

-Για το 5ο παιδί

Καραμούζας Χρήστος - Σταυρούλα, Νταος Αθανάσιος - Ευαγγελία, Οικονόμου Δημήτριος - Σοφία, Σκαρίπας Σωτήριος - Σοφία (δίδυμα 4+5), Μάνης Νικόλαος - Ζωή (δίδυμα 4+5), Ντέκας Ελευθέριος - Σοφία, Δράμης Λάζαρος - Ελένη, Τσιάρας Βασίλειος - Πολυξένη, Λίταινας Αθανάσιος - Βασιλική

-Για το 6ο παιδί

Μπλιάμπλιας Ελευθέριος - Γεωργία, Τσιότρας Νικόλαος - Μαριάννα, Παπαϊωάννου Χρήστος - Ιωάννα, Τσαναχτσίδης Μιχαήλ – Ευτυχία.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass