ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΜΙΣΘΩΜΑ

Δημοπρατούνται κλειστά περίπτερα

* «Από την οικονομική κρίση και την υπερφορολόγηση των τσιγάρων, το ένα περίπτερο κλείνει μετά το άλλο» τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης, Ελένη Καραγιάννη

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2017 15:14
Από την εκδήλωση της κρίσης, στη Λάρισα τα τελευταία χρόνια έκλεισαν περισσότερα από 30 περίπτερα Από την εκδήλωση της κρίσης, στη Λάρισα τα τελευταία χρόνια έκλεισαν περισσότερα από 30 περίπτερα

Στη δημοπράτηση κλειστών περιπτέρων αναμένεται να προχωρήσει ο Δήμος Λαρισαίων το επόμενο διάστημα. Σήμερα περί τα 35 περίπτερα στη Λάρισα παραμένουν κλειστά, λόγω μη ανανέωσης της άδειας και, πρόθεση της δημοτικής αρχής, όπως σημειώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γ. Σούλτης, είναι «να τα διαθέσουμε με χαμηλό μίσθωμα προκειμένου να βοηθηθούν συμπολίτες».

Η πρόεδρος της Ένωσης Περιπτερούχων – Καπνοπωλών Λάρισας, Ελένη Καραγιάννη, χαρακτηρίζει θετική την εξέλιξη από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων ωστόσο εστιάζει στα προβλήματα του κλάδου, περιγράφοντας το «πρόβλημα επιβίωσης» που αντιμετωπίζουν πλέον οι περιπτεράδες. Για να τονίσει πως η οικονομική κρίση που μεταξύ άλλων «μείωσε την αγοραστική ικανότητα των πολιτών και ταυτόχρονα η υπερφορλόγηση των τσιγάρων, έχει ως αποτέλεσμα το ένα περίπτερο να κλείνει μετά το άλλο» όπως τονίζει στην «Ε» η κ. Καραγιάννη.

Αμφισβητώντας παράλληλα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της πολιτικής για την υπερφολόγηση των τσιγάρων καθώς μειώνονται οι πωλήσεις τσιγάρων και την ίδια ώρα «σημειώνεται έξαρση στο λαθρεμπόριο τσιγάρων» όπως υπογραμμίζει η κ. Καραγιάννη. Προσθέτοντας ότι «πλέον δεν υπάρχουν φανατικοί της μάρκας των τσιγάρων αλλά “φανατικοί” της τιμής και ο κόσμος αγοράζει χύμα τσιγάρα».

ΜΙΣΘΩΣΗ

Η εκ νέου μίσθωση των περιπτέρων (σ.σ. μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη») αποτελεί πλέον αρμοδιότητα των Δήμων και ειδικότερα των περιπτέρων εκείνων τα οποία παραμένουν κλειστά, λόγω μη ανανέωσης της άδειας σε περιπτώσεις θανάτου κ.λπ.

Από την καταγραφή, όπως διευκρινίζει ο κ. Σούλτης προέκυψε ότι πρόκειται για 35 συνολικά περίπτερα στη Λάρισα. Από αυτά, περί τα 10 με 15, κρίθηκαν ακατάλληλα για να μισθωθούν εκ νέου αφού λόγω της θέσης τους, στα πεζοδρόμια, εμπόδιζαν κυρίως την κυκλοφορία των πεζών.

Από τα 20 που απομένουν, με βάση και τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, θα δημοπρατηθούν. Όπως σημειώνει ο κ. Σούλτης, «το 30% των θέσεων θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε ειδικές κατηγορίες όπως μεταξύ άλλων, πολύτεκνοι και ΑμεΑ.

«Απομένει λοιπόν το 70% των θέσεων που θα διατηρηθούν και αυτά θα δημοπρατηθούν, αφού ενημερωθούν οι συμπολίτες. Στόχος μας είναι να τα διαθέσουμε με χαμηλό μίσθωμα προκειμένου να βοηθηθούν συμπολίτες. Είναι καλό να υπάρχουν τα περίπτερα στη γειτονιά» καταλήγει ο κ. Σούλτης.

«ΕΠΙΒΙΩΣΗ»

Στο μεταξύ οι περιπτερούχοι αντιμετωπίζουν «πρόβλημα επιβίωσης» όπως σημειώνει η κ. Καραγιάννη, υπενθυμίζοντας ότι πριν την κρίση, «στη Λάρισα λειτουργούσαν περισσότερα από 100 περίπτερα και σήμερα απέμειναν τα 70».

Για να προσθέσει ότι «οι τιμές των τσιγάρων αυξάνονται διαρκώς ενώ μειώνεται το ποσοστό κέρδους στα περίπτερα. Σε ένα πακέτο με αγορά 4,20 ευρώ για παράδειγμα, το κέρδος του περιπτέρου ανέρχεται στα 12 λεπτά.

Σε πωλήσεις τσιγάρων ύψους 1.000 ευρώ, πάνω – κάτω το κέδρος ανέρχεται στα 20 ευρώ. Αν υπολογίσουμε το ενοίκιο, το ΤΕΒΕ, το ρεύμα και το τηλέφωνο, δε συμφέρει πλέον, θα κλείσουν και άλλα περίπτερα.

Ο μισθός δεν έχει πλέον την ίδια αγοραστική αξία και ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Όλοι ξέρουν ότι πλέον βρίσκεται σε έξαρση το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Οι καταναλωτές ξέρουν ότι είναι πιο επικίνδυνα αυτά που αγοράζουν αλλά αφού δεν έχουν λεφτά, δεν αγοράζουν τσιγάρα από τα περίπτερα ή αγοράζουν χύμα τσιγάρα. Πλέον δεν υπάρχουν φανατικοί της μάρκας των τσιγάρων αλλά “φανατικοί” της τιμής» καταλήγει η κ. Καραγιάννη.

Να σημειωθεί τέλος ότι για τη δημοπράτηση των κενών περιπτέρων θα προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass