ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ:

Γλέντησαν Αποκριά και «Κούλουμα» με βροχή και ήλιο

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2017 10:10

Αποκριάτικες εκδηλώσεις και «Κούλουμα» με άστατο και υγρό καιρό, με βροχή και ήλιο στην Ελασσόνα και στη γύρω περιοχή, κάτι που… αρχίζει να γίνεται συνήθεια, αφού ανάλογες περίεργες καιρικές συνθήκες επικρατούσαν τόσο στις περσινές αποκριάτικες ημέρες όσο και στις Αποκριές των τελευταίων χρόνων.

Όμως, οι κάτοικοι της περιοχής δεν το έβαλαν κάτω, αφού έστω και περιορισμένα χάρηκαν και το διασκέδασαν, συμμετέχοντας σε αποκριάτικα «δρώμενα» και αυθόρμητα γλέντια, αναβιώνοντας παραδοσιακά έθιμα. Έστω και για λίγες ώρες, «ξέχασαν» τον βροχερό και υγρό καιρό, «ζεστάθηκαν» με τον ανοιξιάτικο ήλιο (…κατά διαστήματα) της Καθ. Δευτέρας και φρόντισαν να περάσουν καλά, πάντα στο μέτρο του δυνατού.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Ανήμερα την Κυριακή της Αποκριάς, παρότι ο καιρός ήταν υγρός, μουντός και έβρεχε κατά διαστήματα, πέρα από κάποιες εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων, η διασκέδαση πέρασε σε στέκια μπαρ – καφέ και ταβέρνες, όπου ντόπιοι και αρκετοί επισκέπτες διασκέδασαν με παραδοσιακές και λαϊκές ορχήστρες. Αρκετοί προτίμησαν να μείνουν μέσα με τις οικογένειές τους, ενώ άλλοι προτίμησαν τις αποκριάτικες «αποδράσεις» και μετακινήθηκαν σε καρναβαλικές εκδηλώσεις κοντινών πόλεων (Τύρναβος, Κοζάνη, Γρεβενά). Άλλωστε, οι μέρες της Αποκριάς θεωρούνται μέρες εκτόνωσης και χαράς, «απόδρασης» έστω και για λίγες ώρες από τα καθημερινά προβλήματα.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Σε κάποιες γωνιές της ευρύτερης περιοχής (ανάμεσά τους και η Ελασσόνα), κυρίως τις μεσημεριανές ώρες θύμιζε άνοιξη, σε άλλες ο καιρός παρέμεινε άστατος και κάποιες φορές βροχερός. Ο κόσμος δεν πτοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες, γλέντησε και διασκέδασε με παραδοσιακή μουσική, σκωπτικά «δρώμενα», και βέβαια γεύθηκε νηστίσιμα εδέσματα, μπουρανί, λαγάνες, φασολάδα, τουρσί, ελιές, χαλβά, ψητές πατάτες, άλλα σαρακοστιανά, ψαρικά, χταποδάκια, και άφθονο κρασί και τσίπουρο.

Στην πλατεία Βαροσίου στην Ελασσόνα, η καθιερωμένη γιορτή της Καθ. Δευτέρας του Συλλόγου Βαροσίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση του κόσμου, που γεύθηκε την παραδοσιακή φασολάδα και νηστίσιμα, και γλέντησε έως αργά με τους Θανάση Σαμόλαδο(κλαρίνο) και Βαγγέλη Αρσένη(τραγούδι). Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γιορτή πέρυσι αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας.

Εκατοντάδες ντόπιοι κάτοικοι, περαστικοί και επισκέπτες, βρέθηκαν στην Τσαριτσάνη(…ιδιαίτερα μεγάλη η προσέλευση του κόσμου), στο Λιβάδι, στην Κρανέα, στη Βερδικούσια, στο Βλαχογιάννι, στο Σαραντάπορο, στα άλλα «κεφαλοχώρια» της περιοχής, στην παρολύμπια περιοχή, σε μικρότερα χωριά.

Κυρίαρχα στοιχεία των ημερών, τα τοπικά καρναβάλια, το παραδοσιακό «γαϊτανάκι» και άλλα «δρώμενα».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass