Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΑΝΗΣ ΒΟΥΛΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»:

Τουριστικά καταλύματα εναντίον ενοικιαζόμενων ιδιωτικών κατοικιών

* «”Γκρίζα” πραγματικότητα για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις» *Αρωγός μας στην τουριστική ανάπτυξη η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναφέρει

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2017 22:15
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου κ. Φάνης Βουλιώτης Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου κ. Φάνης Βουλιώτης

Παρέμβαση μέσω της «Ε» για θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος, κάνει σήμερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου κ. Φάνης Βουλιώτης.

Ο κ. Βουλιώτης σημειώνει ότι «ενόψει της έναρξης της φετινής θερινής τουριστικής περιόδου, μία νέα, «γκρίζα», πραγματικότητα διαμορφώνεται για τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις. Μία πραγματικότητα με κυρίαρχο χαρακτηριστικό της τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Το νομοσχέδιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω διαδικτύου (Ν. 4446/2016) που πρόσφατα ψηφίστηκε, όπως όλα δείχνουν, ωθεί στην παράνομη λειτουργία αρκετές επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

Από τη μία οι νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων οι οποίες λειτουργούν έχοντας λάβει το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. και οι οποίες φυσικά επωμίζονται όλα τα οικονομικά βάρη που προκύπτουν από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και αυτά τα βάρη δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Και από την άλλη, οι ιδιωτικές κατοικίες τις οποίες το υπουργείο Οικονομίας «βαπτίζει» ως τουριστικές επιχειρήσεις πολύ εύκολα και απλά στο πλαίσιο του νέου νόμου με προϋποθέσεις που μόνο αστείες μπορούν να θεωρηθούν.

Σε ό,τι αφορά στους ιδιοκτήτες ο κ. Βουλιώτης σημειώνει ότι την ίδια στιγμή που το υπουργείο Τουρισμού δικαίως απαιτεί από τους ιδιοκτήτες των νόμιμων επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου τουριστικού τους προϊόντος, το υπουργείο Οικονομίας με νόμους δημιουργεί «νόμιμα – παράνομα» καταλύματα.

Στο πλαίσιο αυτό η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος καλεί έστω και τώρα τον αρμόδιο υπουργό να επανεξετάσει το θέμα, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών να κάνουν έναρξη λειτουργίας με όλα όσα συνεπάγονται.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Αρνητική επίσης εξέλιξη για τα τουριστικά καταλύματα τα οποία στηρίζουν τη λειτουργία τους στον εσωτερικό τουρισμό, είναι η πιθανή πλέον δραστική περικοπή μίας σειράς προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού. Η κρίση έχει χτυπήσει τα μικρομεσαία τουριστικά καταλύματα, καθώς ο εσωτερικός τουρισμός έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια κατά περίπου 60%. Το ενδεχόμενο μελλοντικής περικοπής των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού θα αποτελέσει ακόμη ένα πρόβλημα για τα καταλύματα αυτά που κάλυπταν σημαντικό μέρος των πληροτήτων τους από την ελληνική πελατεία που αξιοποιούσε τα εν λόγω προγράμματα.

 Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου κάνει αναφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σημειώνοντας ότι ιδιοκτήτες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων βρήκαν για ακόμη μια χρονιά δίπλα τους αρωγό την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον εξωστρεφή τους προσανατολισμό. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε διεθνείς εκθέσεις, έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων και να διευρύνουν το πελατολόγιό τους σε πράγματι χαλεπούς καιρούς.

Ευχαριστούν τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Θανάση Παιδή, αλλά και τους συνοδούς και περιφερειακούς συμβούλους που πράγματι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Οι ενέργειες της Περιφέρειας σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην γειτονιά μας, εάν αξιοποιηθούν σωστά, θα φέρουν για φέτος θετικά αποτελέσματα.

Και ο κ. Βουλιώτης συνεχίζει στην παρέμβασή του στην «Ε»: «Δεν έχει αποτιμηθεί ακόμα σε κάποια έρευνα πόσες αφίξεις χάθηκαν ακριβώς από τους προορισμούς που είχαν προβλήματα ασφάλειας πέρυσι στη Μεσόγειο. Αν η Τουρκία μόνον έχασε πάνω από 12 εκατ. αφίξεις την περασμένη χρονιά και σε αυτές συνυπολογίσουμε τις απώλειες της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Τυνησίας, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τους όγκους των τουριστών που θα κατευθυνθούν σε άλλους πιο ασφαλείς προορισμούς. Αλλά και τα τεράστια ποσά σε επίπεδο εσόδων που άλλαξαν και θα αλλάξουν χέρια.

Για το 2017 τα πρώτα στοιχεία είναι καλά και θα είναι όσο η Τουρκία είναι «κλειστή» και η Αίγυπτος ανακάμπτει δειλά.

Όλο αυτό το «κύμα» είναι ένα «δώρο» προς όλους από τις γεωπολιτικές συγκυρίες και μόνο, αλλά θα είναι αιφνίδιο και σαρωτικό.

Αυτό σημαίνει ότι αυτός που θα αποσπάσει μεγαλύτερα και καλύτερα μερίδια – και το κυριότερο πόσα από αυτά θα διατηρήσει την «επόμενη μέρα» - κρίνεται στις καθοριστικές «λεπτομέρειες»: Κόστος προϊόντος, τιμές διαμονής, ικανότητα υποδομών, βαθμός ανταπόκρισης υπηρεσιών, κατάσταση στους προορισμούς (ασφάλεια, σταθερότητα, καθαριότητα κ.λπ).

Όποιος τα ‘χει αυτά έτοιμα και νοικοκυρεμένα θα πάει πολύ καλύτερα από όσους υστερούν. Ό,τι έχεις επενδύσει και ό,τι προσφέρεις, το αντίστοιχό του θα λάβεις. Διαφορετικά το «γιούρια στον ταμπλά με τα κουλούρια» το έχουμε πληρώσει πάμπολλες φορές. Καλή τουριστική σεζόν με ασφάλεια και μεγάλη προσοχή στους επισκέπτες που τους θέλουμε και του χρόνου ως πελάτες και ως διαφημιστές της χώρας μας».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass