Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΤ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΣΗΜΑΙΩΝ:

Τα εύσημα ανήκουν στους ιδιώτες…

* Τα παράλια του νομού μεταξύ των 430 καθαρών ακτών της χώρας, με την Ελλάδα να βρίσκεται μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμό βραβευμένων ακτών

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2017 22:35

 «Η επιτυχία του εγχειρήματος απόκτησης «Γαλάζιων Σημαιών», στις ακτές του Δήμου Αγιάς, κρίθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του, από τη μεγάλη ανταπόκριση των ιδιωτών και συγκεκριμένα, από τις προσπάθειες που έκαναν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, να ανταποκριθούν σε όσα αυτό προέβλεπε.

Χάρη στην προσπάθειά τους και στην πίστη που έδειξαν σε αυτό το διεθνές περιβαλλοντικό πρόγραμμα, οι ακτές του δήμου κέρδισαν μια θέση στις καλύτερες και καθαρότερες μεταξύ των 430 στην Ελλάδα και των 3.568 παγκοσμίως», αναφέρει στην «Ε», ο δήμαρχος Αγιάς, κ. Αντώνης Γκουντάρας, κάνοντας μια αποτίμηση του οφέλους που είχε ο Δήμος Αγιάς, με τη συμμετοχή του στο εν λόγω πρόγραμμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων υλοποίησής του.

Ο δήμαρχος αναφέρει πως τα οφέλη που αποκόμισε ο δήμος με τη συμμετοχή του στο εν λόγω πρόγραμμα, ήταν η προβολή που απέκτησε με την παρουσία του στον διεθνή χάρτη των καθαρότερων ακτών του κόσμου, ενώ παράλληλα ώθηση ανάπτυξης έδωσαν τα έργα που υλοποίησαν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην παραλία, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος (π.χ. ράμπες αναπήρων, υποδομές εξυπηρέτησης των λουόμενων στις ακτές κ.α.), προκειμένου να διαμορφωθούν οργανωμένες ακτές.

Να σημειωθεί ότι από τους πρώτους δήμους της Ελλάδας, που ανταποκρίθηκε στο πρόγραμμα των «Γαλάζιων Σημαιών» ήταν ο πρώην δήμος Μελιβοίας και σήμερα Δήμος Αγιάς, που περιλαμβάνει στην αρμοδιότητά του, μεγαλύτερο μέρος ακτών του νομού Λάρισας, συνεχίζει να στηρίζει, με κάθε δυνατό μέσο, τη συμμετοχή του σε αυτό.

30 ΧΡΟΝΙΑ «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ»

Tο Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Το 1987 μέλη του Περιβαλλοντικού Οργανισμού FEEE (Foundation for Environmental Education in Europe – Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ευρώπη) από τη Γαλλία, τη Δανία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Ιταλία παρουσίασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία».

Η Επιτροπή αγκάλιασε το πρόγραμμα με την ελπίδα να υπάρξει σύντομα συμμετοχή από πολλές χώρες της Ευρώπης. Την ίδια χρονιά η Ελλάδα γίνεται μέλος του FEEE και εφαρμόζει το πρόγραμμα.

Το 2001, το FEEE δέχτηκε ως μέλος του τη Νότια Αφρική, πρώτη χώρα εκτός Ευρώπης, και έγινε πλέον το διεθνές ‘Ιδρυμα FEE.

Το 1987 η Γαλάζια Σημαία ανέμιζε σε 244 ακτές σε όλο τον κόσμο και σε 7 ακτές της Ελλάδας.

Σήμερα, οι χώρες έφτασαν τις 47 και οι βραβευμένες ακτές τις 3.568 παγκοσμίως και τις 430 στην Ελλάδα.

Από το 1992, χειριστής του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Η ΕΕΠΦ το 1995 φιλοξένησε στο Ναύπλιο την ετήσια γενική συνέλευση του FEE.

Το 1997 οργάνωσε το 1ο Διεθνές Συνέδριο του Προγράμματος για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 10 ετών λειτουργίας του, με συμμετοχή πολλών χωρών, στο ξενοδοχείο «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική. Παράλληλα έχει οργανώσει δύο ετήσιες συναντήσεις των εθνικών χειριστών από όλο τον κόσμο στη Ρόδο και στα Χανιά. Το 2016 ήταν χρονιά ορόσημο για τη χώρα μας, δεδομένου ότι για πρώτη φορά η αναγγελία των παγκόσμιων αποτελεσμάτων έγινε από το FEE με ανοικτή εκδήλωση στη Χαλκιδική. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ, κ. Νίκος Πέτρου, εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του FEE.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, σε αριθμό βραβευμένων ακτών, 3η το 2016, ενώ διαχρονικός στόχος της ΕΕΠΦ είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα και αξιοπιστίας του θεσμού.

«Η Γαλάζια Σημαία είναι συλλογική προσπάθεια και η ΕΕΠΦ ευχαριστεί θερμά όλους τους διαχειριστές των ακτών και μαρινών, τους υποστηρικτές, τους χορηγούς και τους εθελοντές που στηρίζουν το Πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια. Με την απαράμιλλη εργατικότητα, τους κοινούς στόχους και όραμα θα πορευτούμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού προς όφελος της χώρα μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ, κ. Νίκος Πέτρου.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1