ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ

Αρχές Απριλίου στην κυκλοφορία οι σήραγγες των Τεμπών

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2017 23:00

Οι λεπτομέρειες απομένουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά και ουσιαστικά το έργο του οδικού άξονα της Εθνικής Οδού Αθηνών –Θεσσαλονίκης, με σημείο αιχμής την κοιλάδα των Τεμπών, το οποίο περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο 25 χιλιομέτρων, τρεις δίδυμες υπερσύγχρονες σήραγγες που θα παρακάμπτουν την κοιλάδα των Τεμπών, αλλά και τις γέφυρες που οδηγούν στις σήραγγες. Όπως είναι γνωστό οι σήραγγες έχουν μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα, ενώ ξεχωρίζει αυτή των Τεμπών, η οποία είναι 6 χιλιόμετρα και θεωρείται η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων.

Η σύμβαση της κατασκευάστριας εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» με το ελληνικό Δημόσιο προβλέπει την παράδοση του έργου και του δρόμου στην κυκλοφορία μέχρι τέλος Μαρτίου και αυτή τη φορά το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί. Εξάλλου υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις κι αν καθυστερήσει η παράδοση του έργου η εταιρία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ποινικές ρήτρες.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας, ανεξαρτήτως της επίσημης τελετής των εγκαινίων του έργου, ο δρόμος θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στις αρχές Απριλίου. Όσον αφορά στην τελετή των εγκαινίων την τελική ημερομηνία θα καθορίσει το Υπουργείο Υποδομών, προφανώς σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί ο ίδιος να κόψει την κορδέλα αυτού του σημαντικού έργου.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας της Εταιρίας κ. Ζαβρίδου «το έργο κατασκευαστικά έχει ολοκληρωθεί. Απομένουν οι εργασίες που θα κουμπώσουν τα κομμάτια της παλιάς εθνικής οδού με τον κλειστό αυτοκινητόδρομο στο ύψος του Ευαγγελισμού και της Σκοτίνας. Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι οι τελικές οδοστρωσίες και διαγραμμίσεις και φυσικά το μεγάλο κομμάτι που ασχολούμαστε είναι οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα συστήματα εντός των σηράγγων αφορούν στην παρακολούθηση της κίνησης, τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, αλλά και το Public Address, όπου ο διαχειριστής μέσα από τα ηχεία μπορεί να μιλήσει απευθείας στους οδηγούς και να δώσει εντολές σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος. Επίσης, υπάρχουν τα συστήματα της πυροπροστασίας, τα συστήματα που αφορούν στους φωτισμούς, τον καθαρισμό του αέρα κ.ά. Έχουν όλα εγκατασταθεί, ελέγχονται και ό,τι χρειάζεται, διορθώνεται. Είμαστε στη φάση του test» αναφέρει η κ. Ζαβρίδου .

Μάλιστα μεθαύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί άσκηση μεγάλης κλίμακας για όλους τους εμπλεκόμενους, όπως είναι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, η πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, αστυνομία και άλλοι.

Ήδη το προσωπικό της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» έχει ολοκληρώσει σχετική εκπαίδευση στη Γαλλία, σε πραγματικές συνθήκες δυστυχήματος με φωτιά μέσα σε σήραγγα.

Όσον αφορά στα οφέλη του έργου για το επιβατικό κοινό, όπως έχει γράψει επανειλημμένα η «Ε» εκτός από την ασφάλεια υπάρχει και η εξοικονόμηση χρόνου. Ο χρόνος που γλιτώνει κάποιος σε κανονικές συνθήκες για να διανύσει τον δρόμο από τον Ευαγγελισμό μέχρι τη Σκοτίνα είναι 20 λεπτά. Επίσης, το να οδηγεί κάποιος σε έναν αυτοκινητόδρομο, ο οποίος πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, είναι πολύ καλύτερο από το να οδηγεί σε έναν στενό δρόμο, όπως είναι αυτός των Τεμπών ή οι στροφές του Πλαταμώνα, όπου δεν υπάρχει και διαχωριστική νησίδα.

ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

Όπως ανέφερε η κ. Ζαβρίδου το κόστος των διοδίων για έναν οδηγό που ξεκινάει από την Αθήνα προς την Θεσσαλονίκη θα είναι αυξημένο κατά 40 λεπτά. «Στους δύο σταθμούς που βρίσκονται εκατέρωθεν των νέων τμημάτων, στο Μακρυχώρι και στη Λεπτοκαρυά, οι τιμές αυξάνονται. Στο Μακρυχώρι από 1,40 ευρώ που είναι σήμερα θα πάει 2,50 ευρώ. Και στη Λεπτοκαρυά από 1,90 ευρώ θα φτάσει τα 3,20 ευρώ. Η διαφορά είναι πως για να φτάσει κάποιος στη Λεπτοκαρυά, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να περάσει από τον σταθμό διοδίων του Πυργετού που είναι 2,00 ευρώ και ο οποίος δεν θα υπάρχει στο νέο τμήμα», σημείωσε. Στην παλαιά Εθνική οδό, θα επανέλθει ένας σταθμός διοδίων στον κόμβο των Τεμπών και θα χρεώνει 1,60 ευρώ. Στο μεταξύ έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και εταιρίας να μην πληρώνουν διόδια για τρία χρόνια οι κάτοικοι του δήμου Τεμπών στην παλαιά Εθνική Οδό, ενώ η διέλευση των φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων στην παλαιά Εθνική Οδό θα απαγορευτεί δια νόμου.

Γ.Ρ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass