ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Σεισμός και πυρκαγιά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

* Υψηλό το επίπεδο ετοιμότητας και συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών

Δημοσίευση: 26 Απρ 2017 22:21

Τι θα συμβεί αν σημειωθεί σεισμική δόνηση έντασης 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή της Λάρισας, προκαλώντας ζημιές στην ευρύτερη περιοχή της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας;

Πώς θα αντιδράσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς για να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη Νευροχειρουργική Κλινική, τη Χειρουργική, την Παιδιατρική, τη ΜΕΝΝ και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο, αλλά και την έγκαιρη νοσηλεία περιστατικών προερχόμενα από τον αστικό ιστό της Λάρισας;

Το παραπάνω ήταν σε γενικές γραμμές το σενάριο της άσκησης ετοιμότητας, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών σχεδίων «Σώστρατος» και «Περσέας» που εκπονείται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η οποία ήταν η πρώτη αντίστοιχου επιπέδου που έχει πραγματοποιηθεί στα 17 χρόνια λειτουργίας του ΠΓΝΛ.

Εμπλεκόμενοι στην άσκηση ήταν το υγειονομικό και υπόλοιπο προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, το ΕΚΑΒ, η ΕΛΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, η 8η ΕΜΑΚ και η 1η Στρατιά.

ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΚΕΠΥ, Νίκο Παπαευσταθίου, «η χθεσινή άσκηση ετοιμότητας ήταν μία από τις καλύτερες ανάμεσα στις 34 συνολικά που έχουν πραγματοποιηθεί σε αντίστοιχα νοσοκομεία όλης της χώρας. Το σενάριό της προέβλεπε τη μερική εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, λόγω του σεισμού αλλά και της πρόκλησης πυρκαγιάς, και με χαρά διαπιστώσαμε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας αλλά και συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Οφείλω να επισημάνω τη σημαντική συμβολή του ΕΚΑΒ στην επιτυχία της άσκησης, καθώς κατάφεραν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να στήσουν τη σκηνή καταστροφής έξω από το νοσοκομείο, λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα υπαίθριο συντονιστικό κέντρο».

Αναφερόμενος στη χρησιμότητα τέτοιων ασκήσεων, ο κ. Παπαευσταθίου τόνισε ότι «ο καθένας πρέπει να γνωρίσει πώς πρέπει να δράσει αν χρειαστεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο».

Από την πλευρά του ο διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος, επισήμανε σε δηλώσεις το σημαντικό γεγονός ότι είναι η πρώτη άσκηση ετοιμότητας αυτού του επιπέδου που πραγματοποιείται στα 17 χρόνια λειτουργίας του ΠΓΝΛ, ενώ τόνισε ότι ανάλογες ασκήσεις αναδεικνύουν δυσχέρειες και δυσκολίες που δεν φαίνονται στην καθημερινή πραγματικότητα ενός νοσοκομείου. «Αν ο μη γένοιτο προκύψει ένα γεγονός όπως αυτού του σεναρίου, θα μπορούμε εύκολα να διαχειριστούμε τη δυσχερή πραγματικότητα», κατέληξε ο κ. Νάνος.

«Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν», τόνισε ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών νομού Λάρισας, πύραρχος, Ιωάννης Ράπτης, προσθέτοντας ότι «όλες οι υπηρεσίες πρέπει να είναι έτοιμες να προσφέρουν αν χρειαστεί».

Τέλος, η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Βασιλική Αυγέρη, δήλωσε ότι «υπήρξε απόλυτα ικανοποιητική η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις προκλήσεις της άσκησης ετοιμότητας. Αισθάνομαι υπερήφανη για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας του συνόλου του προσωπικού του ΕΚΑΒ».

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕ 16 ΛΕΠΤΑ!

Επισημαίνεται ότι στο σενάριο της χθεσινής άσκησης ετοιμότητας προβλέπονταν, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση ζημιών στη Νευροχειρουργική Κλινική – ειδικό καλαθοφόρο όχημα της πυροσβεστικής απεγκλώβισε γιατρό της κλινικής, τον και αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Βασίλη Αναγνωστόπουλο, συγκεκριμένα -, την απομάκρυνση διασωληνωμένου πολυτραυματία με φορείο, το οποίο κατέβηκε με σχοινιά και τη συνδρομή διασωστών της 8ης ΕΜΑΚ και την αντιμετώπιση περιστατικών τόσο ασθενών του ΠΓΝΛ όσο και τραυματιών που καταφτάνουν από την πόλη, σε ειδικό υπαίθριο συντονιστικό κέντρο που έστησαν ο στρατός και το προσωπικό του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποιήθηκαν χθες για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία κινητή μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών και μία κινητή υγειονομική μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών, που κατά τα αμερικανικά πρότυπα έχει τη δυνατότητα άμεσης εποπτείας και κατευθυντήριων οδηγιών σε πραγματικό χρόνο.

Πρόκειται για δύο από τις συνολικά 18 κινητές μονάδες που δώρισε η ολλανδική κυβέρνηση στην ελληνική και για την ώρα σταθμεύουν σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο υπαίθριο συντονιστικό κέντρο, ακόμη και η περίμετρός του και οι προβολείς νυκτός που διαθέτει, τοποθετήθηκαν και λειτούργησαν εντός μόλις 16 λεπτών, απόδειξη αφενός της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΕΚΑΒ αλλά και αφετέρου της αναγκαιότητας οι συγκεκριμένες μονάδες, που συνοδεύονται από τα ειδικά τρέιλερ με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, να εποπτεύονται από τα κατά τόπους κέντρα του ΕΚΑΒ.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass