ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο «Κλήδονας» στο Βλαχογιάννι

Δημοσίευση: 29 Απρ 2017 11:25

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βλαχογιαννίου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, Κυριακή 30 Απριλίου, στις 8 το βράδυ θα αναβιώσει στην πλατεία του χωριού το έθιμο του «Κληδόνα» για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι.

Συνεχίζοντας την παράδοση, οι διοργανωτές θεωρούν ότι το απλό και το αυθεντικό είναι εκείνο που τελικά διαρκεί στον χρόνο και για τον λόγο αυτό οι χορευτικές ομάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Βλαχογιαννίου καθώς και άλλων χορευτικών τμημάτων, προετοιμάζονται έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό και το αναμενόμενο.

Τα «Κλήδονα» είναι το έθιμο των κοριτσιών που ζητούν να μαντέψουν το τυχερό τους. Έχει τις ρίζες του στην εποχή του Ομήρου και αργότερα το συναντάμε στο Βυζάντιο ως λατρεία του Ήλιου. Με το πέρασμα του χρόνου το έθιμο χάνει τον χαρακτήρα της γενικής μαντικής και περιορίζεται μόνο στους ερωτικούς χρησμούς.

Την παραμονή της Πρωτομαγιάς τα κορίτσια του χωριού κρατώντας στα χέρια τους από ένα μπουκέτο λουλούδια, κατευθύνονται στο ποτάμι του χωριού όπου παίρνουν νερό μέσα σε ένα πήλινο σκεύος. Περνώντας από τους δρόμους του χωριού καταλήγουν στην πλατεία όπου γίνεται η αναπαράσταση του εθίμου τραγουδώντας τα ανάλογα τραγούδια.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass