ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Η κερδοσκοπία μετέτρεψε το νερό σε είδος εν ανεπαρκεία

Δημοσίευση: 29 Απρ 2017 22:48

Η διακυβέρνηση των υδατικών πόρων του τόπου πρέπει να περάσει από τη μέχρι σήμερα διαχείριση της προσφοράς στη διαχείριση της ζήτησης, ώστε με την κυκλική οικονομία, τους μηχανισμούς για τη μείωση της κατανάλωσης, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την εγρήγορση των τοπικών φορέων να πετύχουμε την αειφόρο διαχείριση μόνο των ανανεώσιμων αποθεμάτων νερού και όχι των μόνιμων.

Τα παραπάνω τόνισε χθες από τη Λάρισα ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ιάκωβος Γκανούλης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας το «Ίδρυμα Συνέλευση των Πολιτών της Μεσογείου» - Κύκλος Θεσσαλίας, οι «Θεσσαλοί πολίτες του κόσμου» και το σωματείο για το περιβάλλον και τον πολιτισμό «Δρυάς» με θέμα «Νερό, πηγή ζωής. Βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας».
Ο κ. Γκανούλης ανέφερε ακόμα ότι η διακυβέρνηση των υδατικών πόρων περιέχει πολλές πτυχές – τεχνική, νομική, περιβαλλοντική και κοινωνική – οι οποίες κατά το παρελθόν διαχέονταν σε διάφορα υπουργεία (Γεωργίας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Υγείας, κλπ.), αλλά πλέον όλες έχουν ενταχθεί στην Ειδική Γραμματεία Νερού του ΥΠΕΝ, καθιστώντας αναγκαία τη συλλειτουργία και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.
Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ηλίας Μπεριάτος.
Ο κ. Μπεριάτος τόνισε ότι διαμορφώνεται παγκοσμίως μία ζοφερή κατάσταση, καθώς σε πολλές περιοχές του πλανήτη, δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ήδη, η άνευ προηγουμένου κερδοσκοπία δημιουργεί τον λεγόμενο «πυρετό του νερού», καθώς είναι πλέον ένα αγαθό εν ανεπαρκεία.
Σύμφωνα με τον κ. Μπεριάτο, ό,τι ήταν για τον πλανήτη ο χρυσός τον 19ο αιώνα, το πετρέλαιο τον 20ό (ο μαύρος χρυσός), θα είναι σε 20 – 30 χρόνια ο λευκός χρυσός, δηλαδή το νερό!
«Δεν πρόκειται για κάποια κασσανδρική καταστροφολογία, αλλά για διαπίστωση σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Μπεριάτος.
Αναφορά έγινε στη διαδικασία ερημοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μεσόγειο, με τα νησιά της Νοτιοανατολικής Ελλάδας να υποφέρουν ήδη από αυτή.
Τονίστηκε παράλληλα ότι απαιτείται η ολοκληρωμένη διαχείριση κάθε λεκάνης απορροής του νερού και χαρακτηρίστηκαν ανεπαρκή τα όσα βήματα έχει κάνει η χώρα μας μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας ως νομικό πρόσωπο, κατά το πρότυπο των προστατευόμενων περιοχών, ενδεχομένως, ενώ απαιτείται η αποτροπή της λαίλαπας των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα φέρουν αύξηση της τιμής του νερού και μείωση της ποιότητάς του.
Στη χθεσινή ενδιαφέρουσα εκδήλωση, παρέστη ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος, περιφερειακοί σύμβουλοι και πολίτες.
Μενέλαος Κατσαμπέλας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass