Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Τα αδιέξοδα της Τουρκίας δεν επιτρέπουν λύση στο Κυπριακό…

*Τι είπε για τον χαρακτηρισμό που απέδωσαν διεθνή ΜΜΕ στην Κύπρο ως «πλυντήριο χρημάτων» και τι απάντησε στον στενό συνεργάτη του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ που αποκάλεσε τη «Βόρεια Κύπρο» νομό της Τουρκίας

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2017 22:41

«Η λύση του Κυπριακού προβλήματος εξαρτάται 100% από την Τουρκία. Όλα βρίσκονται στην Τουρκία. Και το κλειδί και η πόρτα και το σπίτι. Με αυτό ως δεδομένο πρέπει να καταλάβετε πως λύση δεν υπάρχει». Αυτό υπογράμμισε από τη Λάρισα ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, που χθες ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης με αυτόν των Κυπρίων νομού Λάρισας με θέμα «Κυπριακό: Στη δίνη πολλών παζαριών και πολλών σεναρίων».

Μάλιστα ο κ. Συλλούρης τον οποίο συνόδευαν από Κύπρο η κ. Ιωάννα Συγρασίτη (λειτουργός Διεθνών Σχέσεων της Βουλής) και ο πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Αντώνης Μανδρίτης, τόνισε πως «η λύση κατά την Τουρκία είναι μια διευθέτηση που θα της επιτρέπει το επόμενο βήμα που είναι ή η πλήρης κατάληψη της Κύπρου ή ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου μέσω της λύσης».

Ο κ. Συλλούρης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, μίλησε για το πλοίο «Μπαρμπαρός» που βρίσκεται συνέχεια στα χωρικά ύδατα της Κύπρου «είτε για να παρενοχλήσει, παρανομώντας είτε για να δώσει εικόνα πως δικαιούται και πως έχει προθέσεις για εξόρυξη». Απάντησε στους τίτλους «πλυντήριο χρημάτων» με τους οποίους χαρακτήρισαν την Κύπρο ξένα ΜΜΕ πρόσφατα και μίλησε για το τι δεν… πρέπει να κάνει η Ελλάδα στην προσπάθειά της να βγει από τα μνημόνια, λέγοντας συγκεκριμένα «Στην Ελλάδα κάνετε το λάθος να συγκρίνετε τις δύο καταστάσεις. Είναι αδόκιμες οι κρίσεις. Άλλο Κύπρος, άλλο Ελλάδα». Εν τέλει χαρακτήρισε τη Λάρισα μια πόλη με δυναμισμό και τη σχέση της Κύπρου με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, άψογη.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Συλλούρης είπε:

«Βρίσκομαι στη Λάρισα μετά από πρόσκληση των συλλόγων Δικηγορικού και Κυπρίων. Μου δόθηκε η ευκαιρία να δω διάφορους παράγοντες της πόλης. Η Λάρισα έχει δυναμισμό και μπορεί να θεωρήσει κάποιος πως μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και πολύ πιο γρήγορα από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Έχει τη δυνατότητα να μπει πρώτη σε τροχιά ανάπτυξης για την Ελλάδα που τη χρειάζεται».

*Για τα ενεργειακά ζητήματα:

«Το «Μπαρπαρός» βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου για άλλη μια φορά. Είναι το πλοίο που μαζί με ένα συνοδευτικό χρησιμοποιεί η Τουρκία είτε για να παρενοχλήσει παρανομώντας είτε για να δώσει εικόνα πως δικαιούται και πως έχει προθέσεις για εξόρυξη. Θεωρώ πως ο πρώτος στόχος είναι να μεταφράσουν τη ζώνη τη δική μας σε γκρίζα ζώνη για να τη βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ζητήσουν μορατόριουμ μέχρι τη λύση του Κυπριακού. Όσον αφορά στο τελευταίο όχι μόνο δεν συμβάλλουν θετικά αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να συμβάλλουν αρνητικά».

*Για τη δήλωση του στενού συνεργάτη Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, που χαρακτήρισε την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ως έναν υπερπόντιο νομό της Τουρκίας, ανέφερε:

«Είναι μια αντιφατική προσέγγιση διαφόρων πολιτικών από την Τουρκία. Από τη μια λένε πως είναι αναγνωρισμένο κράτος το ψευδοκράτος και προσπαθούν να πάρει αναγνώριση διεθνώς κάτι που δεν πετυχαίνουν και από την άλλη κάθε λίγο και λιγάκι αφήνουν την απειλή για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Αυτό από μόνο του αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται. Όσον αφορά στην πολιτική προσέγγιση τι θέλουν να κάνουν με την Κύπρο μάς λένε πως θέλουν να κινηθούν στη βάση των Ηνωμένων Εθνών, μας λένε πως θα ενσωματώσουν την κατεχόμενη Κύπρο και μας λένε πως θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. Το πρώτο δεν προσπαθούν, το δεύτερο δεν μπορούν και το τρίτο θα αποτύχουν.

*Για το πόσο κοντά είμαστε ή δεν είμαστε στη λύση του Κυπριακού

«Η λύση του Κυπριακού προβλήματος εξαρτάται 100% από την Τουρκία. Όλα βρίσκονται στην Τουρκία. Και το κλειδί και η πόρτα και το σπίτι. Με αυτό ως δεδομένο πρέπει να καταλάβετε πως λύση δεν υπάρχει. Η λύση κατά την Τουρκία είναι μια διευθέτηση που θα της επιτρέπει το επόμενο βήμα που είναι ή η πλήρης κατάληψη της Κύπρου ή ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου μέσω της λύσης.

Η Τουρκία έχει ένα σύνδρομο εναντίον ομοσπονδιοποίησης – συνομοσπονδιοποίησης, θέλει μια διευθέτηση, η οποία θα μετατρέψει στην ουσία την Κύπρο σε τούρκικο προτεκτοράτο και θα την ελέγχει μέσα από τις διευθετήσεις που θα γίνουν στη Διακυβέρνηση, στην Ασφάλεια, ενώ μετά τη Γενεύη έχει ζητήσει τις 4 ελευθερίες δηλαδή τον έλεγχο στην πολιτική δημογραφικού ελέγχου της Κύπρου».

*Για το γεγονός πως διεθνή ΜΜΕ χαρακτήρισαν την Κύπρο «πλυντήριο χρημάτων» αλλά και για το τι δεν έκανε η Ελλάδα και η Κύπρος σε σχέση με την οικονομική κρίση και τα μνημόνια:

«Η Κύπρος έχει τους πιο αυστηρούς νόμους και κανόνες ιδιαίτερα μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη όσον αφορά στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη διακίνηση κεφαλαίων. Δεν νομίζω πως οι ΗΠΑ από τις οποίες προέρχεται η συγκεκριμένη κατηγορία, έχει τους κανόνες που έχουμε εμείς στην Κύπρο ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές της. Είναι καλά να το ψάξουν, ποιες περιοχές τους έχουν τόση ελευθερία που μπορούν να θεωρηθούν ξέπλυμα χρήματος. Όποιος έχει να κάνει κάποια συγκεκριμένη παρατήρηση καλό θα είναι να μιλάει με συγκεκριμένα και όχι αόριστα για να πλήξει τους αντιπάλους του.

…Στην Ελλάδα κάνετε το λάθος να συγκρίνετε τις δύο καταστάσεις. Είναι αδόκιμες οι κρίσεις. Άλλο Κύπρος, άλλο Ελλάδα. Άλλο οι προοπτικές της μιας και άλλο της άλλης. Η Ελλάδα πρέπει να δει πώς λύνονται τα δικά της προβλήματα, άλλωστε ούτε όλα τα πράγματα στην Κύπρο είναι σε αυτόν τον βαθμό αισιόδοξα. Ναι βγήκαμε από το μνημόνιο αλλά υπάρχουν πραγματικά προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Αν πρέπει να γίνει κάτι δεν είναι η σύγκριση με ανταλλαγή παραδειγμάτων. Θα πρέπει να συνεργαστούμε» και διευκρίνισε πως «και στην Κύπρο υπάρχει ανεργία, μεγάλος όγκος – 139% του ΑΕΠ – μη εξυπηρετούμενων δανείων, δυσλειτουργία των Τραπεζών - πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω της κρίσης γιατί σε μια μικρή οικονομία χάνονται δεξιότητες. Ο δανεισμός είναι σχεδόν αδύνατος ή καθυστερεί πάρα πολύ. Απ’ την άλλη ο τουρισμός και η παροχή υπηρεσιών όχι μόνο δεν έχουν πληγεί αλλά είναι ακόμα καλύτερες απ’ ότι πριν την κρίση. Στην παραγωγή υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν.

*Τέλος σε ερώτηση για το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής τόνισε πως «είναι άψογη» και συμπλήρωσε ότι «Αυτή την καλή διάθεση να τη μετατρέψουμε σε υλοποιήσιμους πρακτικούς στόχους και με τις ευκαιρίες που δίνονται μέσω των τριμερών επαφών Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας και Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν και οι θεσμοί του ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματίες, συντεχνίες και άτομα».

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ. Συλλούρης είχε σειρά επαφών, συνοδευόμενος από την κ. Ιωάννα Συγρασίτη (λειτουργό Διεθνών Σχέσεων της Βουλής), τον πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Αντώνιο Μανδρίτη, τον πρόεδρο των Κυπρίων Λάρισας κ. Αυγουστίνο Αυγουστή και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Κατσαρό και τον αντιπρόεδρο κ. Τρύφωνα Τσάτσαρο.

ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτριος Συλλούρης επισκέφθηκε εθιμοτυπικά στο Επισκοπείο τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, ο οποίος τον καλωσόρισε και είχε μία εποικοδομητική συζήτηση μαζί του για όλα τα επίκαιρα θέματα που αφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. πρόεδρος ευχαρίστησε τον σεβασμιότατο για την εγκάρδια φιλοξενία και προτού αναχωρήσει από την Ιερά Μητρόπολη απηύθυνε ένα μήνυμα σε όλους τους Λαρισαίους μέσω της συχνότητος του Ραδιοφωνικού σταθμού της Μητρόπολης.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος τον ενημέρωσε για την εξέλιξη του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας, αλλά και για τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας «που δημιουργούν θέσεις εργασίας και μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρά τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της συνάντησης οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με κυρίαρχα εκείνο του Κυπριακού και της οικονομίας. Ο κ. Αγοραστός εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία ότι «και η Κύπρος και η Ελλάδα θα ξεπεράσουμε τη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία και θα προχωρήσουμε στον δρόμο της ανάκαμψης και βεβαίως, και της διαμόρφωσης συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Ως δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, μπορούμε να έχουμε ρόλο στις εξελίξεις αν αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτριο Συλλούρη, υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Λαρισαίων. Ο κ. Καλογιάννης καλωσόρισε στη Λάρισα, τον ανώτερο θεσμικό παράγοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ακολούθησε εκτενής συζήτηση παρουσία και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων Δημ. Τάχου.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Λίγο πριν την ομιλία του ο κ. Συλλούρης βρέθηκε στην πλατεία Αγαμέμνονα Μπλάνα, όπου και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο πεσόντων Ελλαδιτών και Ελλήνων Κυπρίων στους εθνικούς αγώνες, παρουσία του διοικητή της 1ης Στρατιάς, Δημ. Ζερβάκη και του αρχηγού Τ.Α. Γ. Μπλιούμη.

 

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass