ΜΝΗΜΕΣ, ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Οι χαμένες πατρίδες πάντα στη μνήμη των Ελλήνων Ποντίων

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2017 22:45

«Οι χαμένες πατρίδες πάντα θα σκιάζουν το υποσυνείδητο και θα συγκινούν τη μνήμη των Ελλήνων Ποντίων. Γιατί δεν μπορείς να ξεγράψεις, δεν μπορείς να σβήσεις, δεν μπορείς να βγάλεις από το μυαλό σου τις χαμένες πατρίδες.

Ελλάδα – Κύπρος – Αρμενία όχι άλλη γενοκτονία!».

Ήταν κάποια από τα μηνύματα στις καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που διοργάνωσε την Κυριακή η Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας.

Αρχικά, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπου συλλειτούργησαν οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Αλέξανδρος Ρουμπιές και π. Γεώργιος Κοντοτάσιος.

Στη συνέχεια, κλήρος, αρχές και κόσμος κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, εκεί όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Ευγενίου και το μνημείο των Ποντίων. Ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και κατάθεση στεφάνων.

Μιλώντας ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας κ. Κώστας Νίκου, με σύντομο και περιεκτικό λόγο, «κατέθεσε» ανάμεσα στα άλλα:

«Εκπληρώνουμε ένα ιστορικό, εθνικό και κυρίως ηθικό καθήκον στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς η 19 Μαΐου καθιερώθηκε επισήμως στις 24/2/1994 από τη Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνη απόφαση ως μέρα εθνικής μνήμης με ταυτόχρονη αναγνώριση της γενοκτονίας. Εδώ εγείρονται πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Γιατί άργησε η Ελληνική Βουλή σχεδόν 80 χρόνια;

Αποτελεί μία από τις πιο οδυνηρές στιγμές του Ελληνισμού η οποία έχει καταγραφεί στη μνήμη των παλαιότερων αλλά και στην ψυχή των νεότερων που γνώρισαν την ιστορία. Φωτογραφίες, γεγονότα, μαρτυρίες, εικόνες…και όλα αυτά με την ίδια κατάληξη…τον ξεριζωμό.

Νιώθει κανείς αδύναμος αν θελήσει να σκιαγραφήσει όλες τις πτυχές των γεγονότων και να αναφερθεί στην ιστορική πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού, από την εποχή των αποικισμών μέχρι την τραγική κατάληξη της γενοκτονίας.

Η τρισχιλιετής ποντιακή παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα έλαβε τέλος ως απότοκο της εθνογενετικής διαδικασίας που δρομολόγησαν οι νεότουρκοι μετά το 1908, οι οποίοι θεώρησαν ως όρο δημιουργίας και ύπαρξης το μονοφυλετικό κράτος.

Οι Πόντιοι αποτέλεσαν το δεύτερο στόχο της νεοτουρκικής εθνοκάθαρσης μετά τους επίσης Χριστιανούς Αρμένιους και έπεσαν θύματα της πολιτικής ομοιογενοποίησης του Μουσουλμανικού πληθυσμού σε ένα ενιαίο τούρκικο Έθνος. Εφαρμόστηκαν οι ίδιες μέθοδοι: σφαγή, ξεριζωμός, διωγμός.

Οι Πόντιοι, λαός δημιουργικός και μαχητικός, πήραν τα όπλα, βγήκαν στα βουνά, διεκδίκησαν και πάλεψαν για την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, επενδύοντας στη βοήθεια της Ελλάδας που δεν ήρθε ποτέ. Όσοι επέζησαν της καταστροφής και του θανάτου δεν έμειναν στις απώλειες και τον πόνο που προκάλεσε η συμφορά, αλλά οι ιστορίες που κουβάλησαν μαζί τους έθρεψαν τα όνειρά τους και τα μετέτρεψαν σε νόημα και θέληση για ζωή.

Πολλοί, ιστορικοί και μη, λένε ότι ο ξεριζωμός συνέβαλε στην εθνική ομοιογενοποίηση και έκανε τη σύγχρονη Ελλάδα βιώσιμο κράτος. Αναμφισβήτητα ναι. Όμως δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αυτό έγινε πάνω σε ποταμούς από δάκρυα και θάλασσες από αίμα σε χιλιάδες προσωπικές και συλλογικές τραγωδίες.

Όμως όπως και να έχει το θέμα, όπως και να θέλει να το δει κάποιος, οι χαμένες πατρίδες θα σκιάζουν το υποσυνείδητο και θα συγκινούν τη μνήμη των Ελλήνων Ποντίων.

Γιατί δεν μπορείς να ξεγράψεις, δεν μπορείς να σβήσεις, δεν μπορείς να βγάλεις από το μυαλό σου τις χαμένες πατρίδες.

Και δεν μπορείς να θεωρείσαι φίλος για κάποιον όταν δεν αναγνωρίζεις, έστω και αργά, τα λάθη σου απέναντι του.

Ελλάδα – Κύπρος – Αρμενία όχι άλλη γενοκτονία!»    

Η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ολοκληρώθηκε με την παρουσία του μέλους της διοίκησης της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας κ. Μάγδας Αθανασιάδου, που, μέσα σε ατμόσφαιρα σιωπής και συγκίνησης απέδωσε το ποίημα «…Σα στρατας τη ξεριζωμού» του συγγραφέα – ποιητή Σπύρου Αμάραντου, για την Πόντια μητέρα που έχασε το παιδί της.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρευρέθηκαν: Ο βουλευτής κ. Γεώργ. Κατσιαντώνης, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ. Διον. Μπαλούκας και κ. Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, ο δημοτικός σύμβουλος – πρ. αντιδήμαρχος κ. Ανέστης Σερετίδης, η πρόεδρος του Τοπικού δημοτικού διαμερίσματος Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, εκ μέρους της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιάννης Καριπίδης, εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής, σύσσωμο το Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, μέλη Ποντιακών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Εθνογραφικού Μουσείου Αραδοσιβίων Δρ. κ. Κώστας Σαχινίδης, κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass