ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Διαφημιστικό γύρισμα στην Οικονόμειο Σχολή

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2017 22:24

Το διατηρητέο εντυπωσιακό κτίσμα του 1910, η ξακουστή Οικονόμειος Σχολή Τσαριτσάνης, όπου σήμερα στεγάζονται το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις Τσαριτσάνης, θα αποτελέσει το σκηνικό διαφημιστικού τηλεοπτικού γυρίσματος εταιρίας γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στον αύλειο χώρο του σχολείου, θα σκηνοθετηθεί ένα μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι με ζωντανή ορχήστρα για τις ανάγκες των γυρισμάτων, και κάτω από τη βαριά ιστορική κληρονομιά του Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων, με θέα το κτίσμα σε σχέδια αρχιτεκτονικής του Αγήνορα Αστεριάδη, θα διαφημιστεί η φέτα, το γιαούρτι…

Το γεγονός έγινε γνωστό στην τοπική κοινωνία, που το συζητά και το αναμένει με ενδιαφέρον για να το παρακολουθήσει, προκαλώντας πάντως την αντίδραση ομάδας Ελασσονιτών, της «Λαϊκής Συσπείρωση Ελασσόνας», που εκφράζει την άποψη ότι: «εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, θα πρέπει να αντιδράσουν στη μετατροπή του σχολείου τους σε ξέφραγο αμπέλι, βορά στις ορέξεις των κάθε λογής επιχειρήσεων, διεκδικώντας παράλληλα αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων για υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή».

Τα διαφημιστικά γυρίσματα έχουν την έγκριση της δημοτικής αρχής Ελασσόνας, και σύμφωνα με τον διευθυντή του γυμνασίου Τσαριτσάνης κ. Νικόλαο Βλέτση, ήταν να γίνουν την περασμένη Κυριακή, αλλά αναβλήθηκαν λόγω κακών καιρικών συνθηκών για την ερχόμενη Κυριακή. Ο ίδιος υποστήριξε στην «Ε» ότι του ζητήθηκε από τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ελασσόνας να ανοίξει τον αύλειο χώρο του σχολείου για τις ανάγκες της διαφήμισης την ερχόμενη Κυριακή, όπου προβλέπεται να τοποθετηθεί ειδική εξέδρα.

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας κ. Ιωάννης Καψάλης δηλώνει στην «Ε» ότι δεν είναι ενήμερος για το θέμα αυτό, αλλά υποστήριξε ότι την ευθύνη λειτουργίας και παραχώρησης των χώρων του σχολείου έχει η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ελασσόνας και ως εκ τούτου το θέμα δεν αφορά αρμοδιότητά του και μάλιστα όταν η παραχώρηση του σχολείου γίνεται σε ημέρες και ώρες εκτός διδακτικού ωραρίου.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Εξηγώντας την αντίδρασή της για το γύρισμα της διαφήμισης στο ιστορικό σχολείο της Τσαριτσάνης, η «Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας» σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλα περιστατικά σχολείων, όπου μεγάλες επιχειρήσεις (πολυεθνικές ή μη), μετά από πρόσκληση ή με δική τους πρωτοβουλία, αναλαμβάνουν να καλύψουν με τη μορφή του χορηγού βασικές ανάγκες των σχολείων, που δεν καλύπτει το κράτος, ώστε να γίνουν στην ουσία τα σχολεία διαφημιστές τους, ή να τα χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο προς χάριν των κερδών τους.

Και από αυτή την εξέλιξη, σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη κρατική υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών γίνεται φανερός ο ενεργός ρόλος των καλλικρατικών δήμων στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδείας.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν έχουν καμιά θέση στα σχολεία. Δεν μπορεί τα παιδιά των σχολείων μας να γίνουν οι καταναλωτές «πελάτες» της κάθε εταιρίας, που θέλει να διαφημίσει τα προϊόντα της εισβάλλοντας στα σχολεία, στήνοντας και κάμερες για να προβάλουν, να διαφημίσουν προφανώς αυτές τις δράσεις τους στην κοινωνία, να νομιμοποιήσουν την είσοδό τους στα δημόσια σχολεία και στη συνείδηση δασκάλων- γονιών και μαθητών. Δεν μπορεί τα μονοπώλια που τσακίζουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων να εμφανίζονται ως κοινωνικά ευαίσθητοι για τα παιδιά του λαού μας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης- Ε.Ε. με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση που υλοποιούν και οι τοπικές διοικήσεις ανοίγουν την όρεξη στους επιχειρηματικούς ομίλους που ονειρεύονται το νέο σχολείο της αγοράς που θα βγάζει κατά παραγγελία τους το αυριανό ημιμορφωνόμενο, υποταγμένο, φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό τους.

Αν η δημοτική αρχή επιθυμεί να βοηθήσει και να είναι δίπλα στα σχολεία, οφείλει να συμπαραταχθεί με το αίτημα του ταξικού εργατικού κινήματος και του κινήματος των εκπαιδευτικών για αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των σχολείων, να μπει μπροστά στον αγώνα για να έχουν όλα τα παιδιά σίτιση στα σχολεία από κρατικό κονδύλι.

Κανένα σχολείο, κανένας χώρος της Οικονόμειου Σχολής να μην παραχωρηθεί σε εταιρίες».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass