ΕΔΩΣΕ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αδελφοποιούνται Φάρσαλα και Κίλια Ουκρανίας

* Δημιουργείται ιστός επικοινωνίας, συνεργασίας και κοινών δράσεων

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2017 22:05

Από την 11η Μαΐου 2016 ξεκίνησε σειρά επαφών μεταξύ του Δήμου Φαρσάλων και του Ελληνο - Ουκρανικού Επιμελητηρίου με αρχικό αντικείμενο τις μυθολογικές παραδόσεις γύρω από τον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα και το πώς αυτές συνδέουν τις δύο χώρες, Ελλάδα και Ουκρανία. Ενεργή συμμετοχή στο εγχείρημα διαδραμάτισε η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα και ο Ουκρανός πρέσβης προσωπικά.


Ο θεματικός πυρήνας των επαφών αφορούσε κυρίως την ιστορικότητα της νήσου Λευκή (Φιλονήσι στην ουκρανική γλώσσα) στο Δέλτα του ποταμού Δούναβη στον Εύξεινο Πόντο και τη μυθολογική της σύνδεση με τον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα.
Σύμφωνα με μία εκ των αρχαίων εκδοχών η θεά Θέτις μετά τον θάνατο του γιου της μεταφέρει το σώμα του στις εκβολές του Δούναβη, στον Εύξεινο Πόντο στη νήσο Λευκή.
Η ίδια η Θέτις μάλιστα αναδύει το νησί για να κατοικήσει εκεί ο γιος της.
Οι μετά - ομηρικοί μύθοι προσθέτουν και άλλες πληροφορίες.
Ο Αχιλλέας ζούσε στον χώρο μαζί με τη Μήδεια, την Ελένη ή την Ιφιγένεια. Εκεί ζούσαν επίσης οι ήρωες μετά θάνατον.
Ήταν τα Ηλύσια Πεδία. Λέγεται ότι στην αρχαιότητα υπήρχε μεγάλος ναός με βωμούς, αφιερωμένους στον Αχιλλέα. Τα πουλιά βουτούσαν και δρόσιζαν με θαλασσινό νερό το ναό. Εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος διέταξε να τοποθετήσουν σύμφωνα με μία παράδοση τα έπη του Ομήρου σε λάρνακα. Απαγορευόταν να κατοικήσουν άνθρωποι στο νησί ή να το επισκεφτούν γυναίκες. Συχνά οι ναύτες που περνούσαν από εκεί άκουγαν τον θόρυβο των όπλων του Αχιλλέα, το τραγούδι και τις διασκεδάσεις του.
Σύμφωνα με εκδοχή που αναφέρει ο Πίνδαρος, ο Ποσειδώνας ακούγοντας τον θρήνο της Θέτιδας για τον τραγικό χαμό του Αχιλλέα, βγήκε από τη θάλασσα και τη διαβεβαίωσε ότι ο γιος της θα ζήσει σε ένα νησί όπου ζουν μόνο ήρωες, τα Ηλύσια Πεδία.
Εκεί ο Αχιλλέας πράγματι συνέχισε να ασχολείται με τις πολεμικές συνήθειές του. Το αρχαίο νησί Λευκή ανήκει τώρα στην επικράτεια του ουκρανικού κράτους και υπήρξε η σκέψη να καταστεί σημείο αναφοράς της ελληνο - ουκρανικής φιλίας. Επιπλέον η διαπίστωση ότι στην ουκρανική ενδοχώρα πλησίον της νήσου Λευκής βρίσκεται σύγχρονη πόλη που φέρει το όνομα Κίλια (που αποτελεί παραφθορά συνεργασίας και κοινών δράσεων μεταξύ Φαρσάλων και Κίλιας, που όλοι ευελπιστούν να οδηγήσει στην αδελφοποίηση των δύο πόλεων.
Η υλοποίηση της ιδέας αυτής συνάδει με την πολιτιστική πολιτική που εδώ και έξι χρόνια χαράζει και υλοποιεί ο Δήμος Φαρσάλων και στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η καταγραφή, η διάσωση και η προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και η εξωστρέφεια και η δημιουργία του ομηρικού Αχιλλέα, του διασημότερου ήρωα της παγκόσμιας μυθολογίας, είναι πρώτιστης επιλογής και πασχίζει να την προβάλλει με τον βέλτιστο και επιστημονικά εμπεριστατωμένο τρόπο, πολλώ μάλλον δε όταν η προσπάθεια αυτή ενέχει και προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.
Προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων αποφάσισε να εγκρίνει την αδελφοποίηση των Δήμου Φαρσάλων με τον Δήμο Κίλιας της Ουκρανίας.
* Πληροφορίες ελήφθησαν από την αρχαιολόγο κ. Βάσω Νούλα, συνεργάτιδα του δημάρχου Φαρσάλων κ. Αρη Καραχάλιου.
ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass