ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Κοσμοσυρροή… με πεσμένους τζίρους

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2017 22:20

Ξεκίνημα και επίσημα προχθές Σάββατο για την ετήσια Εμποροπανήγυρη της Ελασσόνας, το γνωστό σε όλους Παζάρι, που για 4 μέρες «μονοπωλεί» για τα καλά τα κοινωνικά και εμπορικά «δρώμενα» της περιοχής.


Οι ημέρες λειτουργίας του (από Σάββατο έως Τρίτη) ήδη από τις πρώτες ώρες έφεραν εκατοντάδες κόσμου να επισκέπτονται και να περιδιαβαίνουν τον χώρο (σ΄ αυτό βοήθησε και ο ιδιαίτερα ζεστός καιρός, χωρίς…τις συνηθισμένες τέτοια εποχή φθινοπωρινές μπόρες), ενώ χαρακτηριστική ήταν η συνεχόμενη ροή επισκεπτών και η ιδιαίτερα μεγάλη κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε ιδίως τις βραδινές ώρες, τότε που οι θερμοκρασίες είναι σαφώς πιο φθινοπωρινές.
Παρά την οικονομική κρίση, ο κόσμος δείχνει να «αγκαλιάζει» με θέρμη και εφέτος το Ελασσονίτικο Παζάρι, που «κουβαλάει» μαζί του ιστορία χρόνων. Δεκάδες επαγγελματίες, έμποροι και μικροπωλητές είχαν «απλώσει» την πραμάτεια τους, περιμένοντας με έκδηλη αγωνία τους επισκέπτες του Παζαριού από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας και από γειτονικούς Νομούς. Μεγάλη η «γκάμα» των εμπορευμάτων και προϊόντων, με πολλές ελκυστικές προσφορές, που ο κόσμος που γνωρίζει από παζάρια…τις «ξετρύπωνε». Πολλοί ήταν και αυτοί που «βόλταραν» στο παζάρι για να «σκοτώσουν» το χρόνο τους, ενώ άλλοι πιο βιαστικοί έκαναν διερευνητικές σύντομες επισκέψεις.
Πολυκοσμία στο «λούνα – παρκ», μεγαλύτερη κίνηση στις ψησταριές με τα σουβλάκια, τα λουκάνικα και τις σούβλες με το κεμπάπ, στα «στέκια» του παζαριού αλλά και σ΄ αυτά με τον παραδοσιακό χαλβά και τα εδέσματα.
Μια πρώτη κουβέντα με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες που βρέθηκαν στο Ελασσονίτικο Παζάρι κάνει λόγο για εμφανώς μικρότερους τζίρους στο ταμείο τους (…σε σύγκριση με παζάρια προηγούμενων χρόνων, πριν ξεσπάσει η κρίση), αφού η οικονομική κρίση…δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφα και τα παζαριώτικα «δρώμενα»!
Χαρακτηριστικές οι κουβέντες κάποιων εμπόρων και μικροπωλητών, που δεν χάνουν το χιούμορ τους: «πολύς ο κόσμος, αλλά έχει σφιγμένες τσέπες», «…μετά τις συντάξεις και τους μισθούς, έπεσε κόφτης και στο τζίρο στο Παζάρι», «πριν λίγα χρόνια, ο επισκέπτης του παζαριού έπαιρνε αρκετά πράγματα σε ποσότητα, τώρα έχουν σφίξει τις τσέπες», «έχουμε ξεχάσει παλαιότερες εποχές…ο κόσμος χαζεύει το εμπόρευμα, σκέφτεται και λέει…πως ίσως ξαναπεράσει», «πριν λίγα χρόνια, ο επισκέπτης αγόραζε 10-12 κομμάτια, τώρα περιορίστηκε στα 3-4, και αυτά με πολλή σκέψη», «παλεύουμε για ένα μεροκάματο», «πολλοί είναι αυτοί που ζητάνε παζάρια ακόμη και στις ήδη χαμηλές τιμές μας», «έρχεται, ρωτάει για την τιμή, ζητάει πιο χαμηλή τιμή και τελικά… δεν παίρνει τίποτα», «…ακόμη και στο ένα ευρώ ζητάνε παζάρια», «φαίνεται ο κόσμος που δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα», «έρχονται οικογενειάρχες με παιδιά που ψάχνουν ευκαιρίες για να μειώσουν τα έξοδα τους», «φαίνεται καθαρά πως ο κόσμος δεν έχει χρήματα», «όλο και κάτι θα αγοράσουν, αλλά όχι πολλά πράγματα, όπως παλαιότερα»…
Το βράδυ του Σαββάτου (πρώτης ημέρας λειτουργίας της Εμποροπανήγυρης) τους χώρους επισκέφθηκε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας, με τον δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Ευαγγέλου, τους αντιδημάρχους και πολλούς δημοτικούς σύμβουλους, ο Ελασσονίτης βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης αλλά και ο Ελασσονίτης αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Παπαδημόπουλος.  
Πάντως, κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κάνουν λόγο για αναμενόμενη και λογική πτώση του τζίρου που αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο από 20 – 40%(…σε κάποια είδη ίσως ξεπεράσει και το 50%), σε σύγκριση με τους τζίρους των τελευταίων τριών χρόνων. Αν και οι δύο τελευταίες ημέρες λειτουργίας του Παζαριού (σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη), όπως συνηθίζεται, αναμένεται να φέρουν περισσότερο χρήμα στις τσέπες των εμπόρων και επαγγελματιών. ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass