ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ 19 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ

Χωρίς «Γαλάζια Σημαία» Αγιόκαμπος και Μεσάγγαλα

Χάνουν και το δικαίωμα απόκτησης του βραβείου και το 2018

Οι «Γαλάζιες Σημαίες» από δύο παραλίες του νομού Λάρισας αφαιρέθηκαν καθώς δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια, με αποτέλεσμα οι ακτές αυτές να μην έχουν δικαίωμα υποβολής απόκτησης «Γαλάζιας Σημαίας» το έτος 2018.

Δεκαεννέα βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζιας Σημαίας» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2017 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις, αν και η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, όπως αναφέρεται, εξαιρετική.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν σε παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Τα μέλη της εθνικής επιτροπής κρίσεων και η συντονιστική επιτροπή του προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού. Σε ό,τι αφορά τον νομό Λάρισας χωρίς «Γαλάζια Σημαία» μένει η ακτή Αγιόκαμπος / Golden Beach στον Δήμο Αγιάς αλλά και η ακτή Νέα Μεσάγγαλα στον Δήμο Τεμπών. Την αφαίρεση της «Γαλάζιας Σημαίας» εξαιτίας της έλλειψης υπηρεσιών σχολίασε ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας λέγοντας ότι «οι ελλιπείς υπηρεσίες είναι κάτι που αφορά τους ιδιώτες, τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις ακτές».

Οι 19 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής: Ακτή Αγιόκαμπος/Golden Beach, Δήμος Αγιάς, Λάρισα. Ακτή Ελάνη/Elani Bay, Elani Bay Resort, Δήμος Κασσάνδρας, Χαλκιδική. Ακτή Ποταμός Α, Δήμος Χερσονήσου, Ηράκλειο. Ακτή Βουρλιά, Δήμος Σητείας, Λασίθι. Ακτή Ν. Μεσάγγαλα 3, Δήμος Τεμπών, Λάρισα. Ακτή Βλυχάδα, Δήμος Λοκρών, Φθιώτιδα. Ακτή Ιεραπέτρα ΙΙ, Δήμος Ιεράπετρας, Λασίθι. Ακτή Βούλισμα, Δήμος Αγ. Νικολάου, Λασίθι. Ακτή Αγ. Τριάδα, Δήμος Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκη. Ακτή Μύρτος, Δήμος Κεφαλονιάς, Κεφαλληνία. Ακτή Αργάσι/Χρυσή Ακτή, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος. Ακτή Λαγανάς/Κεντρική, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος. Ακτή Λαγανάς/Αη Σώστης 2/Λιμανάκι, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος. Ακτή Λαγανάς/Zante, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος. Ακτή Μπανάνα, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος. Ακτή Αγία Μαρίνα, Δήμος Αίγινας, Αττική. Ακτή Καμάρι 1, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες. Ακτή Καμάρι 2, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες. Ακτή Αγ. Γεώργιος, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες.

Παρά το γεγονός ότι τα νερά στις ακτές χαρακτηρίζονται εξαιρετικά όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη του προγράμματος για τις «Γαλάζιες Σημαίες», Δαρεία Βουρδουμπά «…παρά ταύτα, οι αξιολογητές κατά τη διάρκεια απροειδοποίητων επισκέψεών τους διαπίστωσαν θέματα, σε όλες τις ακτές που αποσύρθηκαν οι «Γαλάζιες Σημαίες», που άπτονται των προϋποθέσεων και αφορούν μεταξύ άλλων, στην καθαριότητα, την ασφάλεια των λουομένων, δράσεις περιβαλλοντικές και δυνατότητες πληροφόρησης επισκεπτών και λουομένων».

Όπως ανέφερε η κ. Βουρδουμπά «οι ακτές δεν έχουν δικαίωμα υποβολής απόκτησης για “Γαλάζια Σημαία” το έτος 2018 εκτός φυσικά από περιπτώσεις όπως για παράδειγμα θέσης ναυαγοσώστη, που ενώ είχαν γίνει οι διαδικασίες, υπήρξαν κολλήματα που ως αποτέλεσμα είχαν την έλλειψη των συγκεκριμένων αναγκαίων ατόμων που αφορά φυσικά και την ασφάλεια λουομένων. Τέτοιες περιπτώσεις θα εξετασθούν από την επιτροπή.

Στις περιπτώσεις όμως που δεν τηρήθηκαν αυστηρά οι προϋποθέσεις και οι όροι, δυστυχώς για την επόμενη χρονιά χάνεται το δικαίωμα υποβολής αίτησης».

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1