ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ

«Χωρίς εθελοντές δεν υπάρχει Ερυθρός Σταυρός»

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2017 15:23
Οι εθελοντές Σαμαρείτες (από αριστερά) Μ. Βουγιούκα, Ν. Θεμελής, Μ. Τσακνάκη και Δ. Γκάντζος Οι εθελοντές Σαμαρείτες (από αριστερά) Μ. Βουγιούκα, Ν. Θεμελής, Μ. Τσακνάκη και Δ. Γκάντζος

Συνεχίζονται «οι τιμωρίες» και «οι διώξεις» εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του Τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Λάρισας, όπως οι ίδιοι κάνουν γνωστό.
Την εικόνα που παρουσιάζει το τμήμα των Σαμαρειτών και η κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες περιοχές της χώρας παρουσίασαν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, εν ενεργεία εθελοντές του Ε.Ε.Σ. αλλά και εθελοντές που παύθηκαν.


«Θεωρούμε ότι οι συνεχείς και αδικαιολόγητες διώξεις έμπειρων εθελοντών σε όλη την Ελλάδα αποδυναμώνουν το κίνημα και σπιλώνουν το όνομα και την πολυετή προσφορά του Ερυθρού Σταυρού. Χωρίς εθελοντές δεν υπάρχει Ε.Ε.Σ.» ανέφεραν, για να πάρει τον λόγο ο εθελοντής Σαμαρείτης ναυαγοσώστης και διασώστης Νίκος Θεμελής και να προχωρήσει σε «καταγγελία της ηγεσίας για επιλεκτικές τιμωρίες με διάφορες μεθοδεύσεις», για να κάνει λόγο «για το στήσιμο ενός μηχανισμού που θα είναι φιλικά προσκείμενος προς τη διοίκηση και δεν θα αντιδρά σε καμιά απόφασή της».
Τους Λαρισαίους Σαμαρείτες, που οργάνωσαν μια ομάδα με κεντρικό μήνυμα «Σώστε τον Ερυθρό Σταυρό», εκπροσώπησαν οι εθελοντές Νίκος Θεμελής, Δήμος Γκάντζος και Μαίρη Τσακνάκη. Στη συνέντευξη Τύπου παρούσα ήταν και η Μάρθα Βουγιούκα εκδιωχθέν μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλονίκης η οποία εκπροσωπούσε όλο το υπό διωγμό Διοικητικό Συμβούλιο.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Οι Σαμαρείτες κατήγγειλαν σε ό,τι αφορά την περιοχή της Λάρισας ότι «και το δικό μας τμήμα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και τα επισημαίναμε στις εβδομαδιαίες συναντήσεις μας. Εξουσιοδοτήσαμε τους επικεφαλής του τμήματος να μεταφέρουν τα ερωτήματα αλλά και τα αιτήματά μας στη διοίκηση. Ο Αρχηγός του Τμήματός μας Τάσος Βασιλείου, ο Α’ Υπαρχηγός Ξενοφών Λέτσας και η Β’ Υπαρχηγός Πόλα Κουρέτσιου προώθησαν τα ερωτήματα και τα αιτήματα στους φυσικούς προϊσταμένους μας. Στο Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Λάρισας. Και ενώ περιμέναμε απάντηση ενημερωθήκαμε για την εξοντωτική τιμωρία των τριών με ένα χρόνο αποκλεισμό από κάθε εθελοντική δράση».
Όπως εξήγησε ο κ. Θεμελής «έμμισθοι υπάλληλοι τιμώρησαν εθελοντές με εμπειρία 18, 15, 12 ετών. Ανθρώπους που χωρίς καμιά ανταμοιβή πλην της αναγνώρισης από την κοινωνία και έμπειρους εκπαιδευτές -διασώστες, τους στέρησαν από την τοπική κοινωνία γιατί τόλμησαν να ρωτήσουν πού πάμε και να αιτηθούν εξοπλισμό κατάλληλο για να αντεπεξέλθουν στις καλύψεις που πήγαιναν να κάνουν». Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έγινε γνωστό ότι «δεν πήραμε απάντηση, αντιθέτως υπήρξαν τιμωρίες για παράκαμψη της ιεραρχίας και ότι ως τμήμα δεν είχαμε οικονομικό όφελος. Στο τμήμα μας δεν υπάρχει ταμείο. Οι οποιεσδήποτε δωρεές ιδιωτών γίνονται σε εξοπλισμό».
Οι εθελοντές Σαμαρείτες θεωρούν ότι «η συμπεριφορά αυτή μας θίγει γιατί απαξιώνεται η εθελοντική προσφορά μας και δεν μας υπολογίζουν παρά μόνο για να τρέχουμε όπου η κοινωνία μας χρειαστεί, να βγαίνουν φωτογραφίες για τις δημόσιες σχέσεις τους και εμείς να είμαστε άβουλα όντα και έρμαια των ορέξεών τους. Λόγω των αιτημάτων που εμείς προβάλλαμε τιμωρήθηκαν τρεις άνθρωποι εκ των οποίων οι δύο θεωρούνται από τους κορυφαίους εκπαιδευτές στην Ελλάδα με χιλιάδες ώρες καλύψεων εκδηλώσεων ή εκπαίδευσης. Κατηγορηθήκαμε και χαρακτηριστήκαμε με χυδαίες εκφράσεις που μας θίγουν τόσο σαν άτομα όσο και σαν εθελοντές. Η αποδόμηση του τμήματος συνεχίστηκε και με συνεχείς τιμωρίες και προς όποιον εθελοντή διαμαρτυρόταν για όλα αυτά». Για αυτό τον λόγο προχώρησαν στη σύνταξη εγγράφου διαμαρτυρίας με τη συγκέντρωση υπογραφών. Συγκεκριμένα «υπογράφουν 73 εθελοντές, σε σύνολο περίπου 78 - 80 ενεργών εθελοντών, που ζητάει την ανάκληση αυτής της απόφασης και τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Το Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Λάρισας συνεδρίασε και στήριξε τις θέσεις μας εκδηλώνοντας την εμπιστοσύνη του στο τμήμα και τους αρχηγούς του με ψήφους 8 - 2. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση χειροτέρευσε και αυτή τη στιγμή η Λάρισα στερείται ενός οργανωμένου τμήματος που θα καλύψει επείγοντα περιστατικά σε εκδηλώσεις όπου συναθροίζονται πολλοί συμπολίτες μας. Αποφασίσαμε σύσσωμοι να μην συμμετέχουμε σε καλύψεις όπως οι αγώνες της ΑΕΛ, συναυλίες ή άλλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι που να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να υπάρχουν επικεφαλής έμπειροι που θα μας καθοδηγούν και δεν θα τους καθοδηγούμε».
ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύμφωνα με τους εθελοντές «η διοίκηση του Ε.Ε.Σ. στην προσπάθειά της να αποκρύψει το γεγονός μεταφέρει εθελοντές από τη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη για τις καλύψεις που ζητούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι το γεγονός ότι οι αγώνες της ΑΕΛ καλύπτονται από άτομα που μεταφέρονται από τη Θεσσαλονίκη τα οποία εκτός από το ότι είναι πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες μιας τέτοιας εκδήλωσης δεν γνωρίζουν τον χώρο (εξόδους κινδύνου, διαδρόμους διαφυγής, κλπ) με αποτέλεσμα η παρουσία τους να είναι διακοσμητική ενώ οι ίδιοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την εθελοντική προσπάθειά τους. Θα έπρεπε όμως να μην υποκύπτουν στις παράλογες εντολές της Διοίκησης γιατί ένα ατυχές περιστατικό που δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν θα τους στιγματίσει για όλη τους τη ζωή».
ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ
Συγχρόνως οι εθελοντές δεν διστάζουν να πουν ότι «οι συνεχείς μεθοδεύσεις και η διάλυση των μη αρεστών και υποταγμένων τμημάτων που γίνονται με ευθύνη του Αρχηγού Σαμαρειτών Ελλάδος κ. Ζεκή Μεμέτ Αλή και της Συντονίστριας κ. Μαρίνας Σταμάτη πιστεύουμε ότι γίνονται με εντολή του Προέδρου κ. Αυγερινού ο οποίος σε δημόσια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη δήλωσε: Εγώ ισορροπιστής δεν είμαι. Ή θα φτιάξω τον Ερυθρό Σταυρό όπως εγώ τον θέλω ή θα τον κλείσω».
Από την πλευρά της η Μάρθα Βουγιούκα υποστήριξε μεταξύ άλλων περιγράφοντας την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ότι «ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Ε.Ε.Σ. διαθέτει δοτές διοικήσεις, και λειτουργεί με δύο καταστατικά. Το Τμήμα Θεσσαλονίκης είναι ήδη στα δικαστήρια με τη διοίκηση».
Επίσης, διευκρίνισαν ότι «ο ΕΕΣ λογοδοτεί στο Υπουργείο Υγείας, μετά την τοποθέτηση της τωρινής διοίκησης από τον τότε υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη έπρεπε να γίνουν εκλογές. Στη συνέχεια όμως προέκυψε το προσφυγικό και ζήτησαν παράταση. Από τις 31 Αυγούστου τελεί υπό αναστολή, με παράκληση όμως της ελληνικής κυβέρνησης στον Διεθνές Ερυθρό Σταυρό δόθηκε παράταση για άλλους έξι μήνες έτσι ώστε να φτιαχτεί καταστατικό και να γίνουν εκλογές».
Τέλος, οι εθελοντές της Λάρισας δεν αποκλείουν την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη.  Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass