ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΣΙΠΡΑ

Υπέρ της εκτροπής οι Θεσσαλοί, αρνητικός ο Απ. Καλογιάννης

• Αγοραστός: «Είμαστε εδώ για μια πρόταση που θα ευνοεί όλους τους Θεσσαλούς» • Καλογιάννης: «Όπου έγιναν εκτροπές είχαν εντελώς αρνητικά αποτελέσματα» • Κωτσός: «Να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού»

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2017 22:38

Διαβούλευση με σκοπό τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τα νερά της Θεσσαλίας που θα τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού στο αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει σε λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Εκπρόσωποι δεκάδων φορέων από όλη τη Θεσσαλία που έδωσαν το «παρών» τοποθετήθηκαν επί του θέματος και στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της μερικής μεταφοράς του Αχελώου, αλλά όπως τόνισαν αυτό από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα της Θεσσαλίας καθώς ακόμα και στις καλές χρονιές με βροχές το νερό πάλι δεν έφτανε.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός είπε μεταξύ άλλων πως: «Είμαστε εδώ για να βρούμε μια πρόταση που θα ευνοεί όλους τους Θεσσαλούς. Να ευνοεί την παραγωγή και παράλληλα να ευνοεί την Περιφέρεια όσον αφορά στη διαχείριση».
...«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα νομικό για τη μεταφορά του νερού στη Θεσσαλία αν γίνει ένα σύστημα ανθρωπογενές. Το ΣτΕ σταμάτησε το έργο του Αχελώου γιατί η εντολή είχε δοθεί από μια υπηρεσία που εδρεύει στην Καρδίτσα που είναι βραχίονας του υπουργείου και όχι από το ίδιο το υπουργείο».
«Εμείς θέλουμε τη μεταφορά και τα έργα, που είναι όμως σε πολύ πρώιμο στάδιο. Και πάλι δεν φθάνουν για να καλύψουν το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Κωτσός τόνισε πως «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού προκειμένου η Θεσσαλία να εξακολουθεί να παράγει με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Κατά συνέπεια θα πρέπει να απορρίπτουμε οποιοδήποτε σενάριο αφορά στη μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων ή των διαθέσιμων πόρων για τις αρδευόμενες εκτάσεις».
Από την άλλη ο δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Υπάρχουν ζητήματα πολύ σοβαρά που πρέπει να αποτελέσουν ένα στοιχείο εμπειρίας και ιεράρχησης. Της μεταφοράς προηγούνται πολύ σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν και δεν έγιναν γιατί δεν υπήρξε μια πολιτική δέσμευση. Τώρα που έρχεται ο πρωθυπουργός πρέπει να την πάρουμε.
Σε όλο τον κόσμο όπου έγιναν εκτροπές είχαν εντελώς αρνητικά αποτελέσματα. Παντού υπήρχε το τεράστιο θέμα των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Κανένας δεν μπορεί να τις προβλέψει απόλυτα» είπε φέρνοντας το παράδειγμα του ποταμού Έβρου στην Ισπανία.
«Χρειάζεται προσοχή στην προσέγγιση. Δεν μπορούν να βάλουν το δίλημμα στον δήμαρχο της Λάρισας με ένα ναι και όχι. Χρειάζεται ανοιχτός διάλογος για να φτάσει κανείς σε σωστό αποτέλεσμα».
Όσον αφορά στους στόχους υπογράμμισε πως πρέπει να είναι: η μη μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων και η ορθολογική διαχείριση. «Τα έργα μεταφοράς και διανομής είναι πάρα πολύ σημαντικά και πρέπει να προχωρήσουν. Θέλουμε μια ισχυρή πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης γι’ αυτά τα ζητήματα.
Τέλος θα πρέπει να μείνει ανοιχτό στη διαβούλευση το σενάριο της μεταφοράς των νερών και πράγματι αν δεν συμπληρώνεται από τα πρόσθετα μέτρα τότε μπορούμε να το δούμε. Αυτός είναι ένας προγραμματισμός που μπορεί να πατάει στα πόδια του και να πείθει» κατέληξε.
Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass