ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΑΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ

«Βάλαμε φρένο στην καταστροφή που προκαλούσε η ανεργία»

•Τα ποσοστά ανεργίας αλλά και την αύξηση της απασχόλησης σχολιάζει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας •«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια απάντηση, δεν είναι η λύση απέναντι στην ανεργία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2017 22:38

Η πορεία της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας που υλοποιούνται στους Δήμους της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες το μεσημέρι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου με τη διοίκηση της ΠΕΔ Θεσσαλίας, με αιρετούς και

παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναπληρώτρια υπουργός στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Θεσσαλία πραγματοποίησε συναντήσεις στη Λάρισα με επίκεντρο την ανεργία και τα προγράμματα απασχόλησης.
Η Ράνια Αντωνοπούλου επισήμανε ότι τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας σχεδιάστηκαν με επίκεντρο τον άνεργο και ειδικότερα τον μακροχρόνια άνεργο που δεν απορροφά ο ιδιωτικός τομέας. Η κοινωφελής εργασία άλλαξε σε διάρκεια και περιεχόμενο. «Αυτά τα προγράμματα είναι για να υποστηρίζουν τους ανέργους. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να εργαστούν τέσσερα και πέντε χρόνια. Είναι άνω των πενήντα ετών, που ο ιδιωτικός τομέας έχει μεγάλη δυσκολία να τους προσλάβει. Παράλληλα, είναι άλλοι που δεν έχουν εργασιακή εμπειρία. Έτσι η κοινωφελής εργασία συνδέει αυτούς τους συνανθρώπους μας που είναι άνεργοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα με έργα που υλοποιεί ο Δήμος, που αποδίδουν το μέγιστο όφελος για την τοπική κοινωνία. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμπιστευτήκαμε ο ένας τον άλλο, δυσκολευτήκαμε μέχρι να χτίσουμε αυτή την εμπιστοσύνη αλλά βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο. Τα έργα έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζουν να υλοποιούνται με τρόπο ο οποίος ακολουθεί τη νομοθεσία έτσι όπως την έχουμε αλλάξει, δηλαδή σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.
Η κ. Αντωνοπούλου διευκρίνισε ότι τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας δεν καλύπτουν τα κενά των Δήμων, αντιθέτως δίνουν την ευκαιρία στους εργαζόμενους άνω των 50 ετών να απασχοληθούν και να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόσληψής τους στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα. «Η συγκεκριμένη δράση αφορά στους ανέργους. Τις δραστηριότητες που θα επιτρέψουν στους ανέργους να βρουν μια θέση εργασίας. Δεν μπορούμε με αυτά να υποκαταστήσουμε μόνιμες και πάγιες θέσεις που καλύπτουν μόνιμες και πάγιες ανάγκες των Δήμων.
Ξέρουμε ότι ένας άνεργος άνω των 50 ετών έχει να εργαστεί πάνω από τρία χρόνια. Οι πιθανότητες να προσληφθεί στον ιδιωτικό τομέα είναι 0,01% αν υπάρχει μια θέση εργασίας. Αν αυτός έχει εργαστεί τον προηγούμενο χρόνο έστω και για οκτώ μήνες, τότε κάτι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και θεωρεί ότι αυτός έχει μια πρόσφατη εμπειρία. Με τα προγράμματα που τέσσερις ημέρες εργάζονται και την πέμπτη ημέρα πηγαίνουν για επαγγελματική κατάρτιση εκεί ο ιδιωτικός τομέας βλέπει ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν είχε εργαστεί, ήθελε να εργαστεί, με την πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε εργάστηκε και ανέπτυξε και τις δεξιότητές του. Αυτό σηματοδοτεί ότι παρότι έμεινε εκτός αγοράς εργασίας μπορεί και πρέπει να προσληφθεί.
Οι δήμαρχοι στη συνάντησή τους με την αναπληρώτρια υπουργό είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν αλλά και να της υποβάλλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ενημέρωσε για τα προγράμματα και τις δράσεις της Τ.Α. στον κοινωνικό τομέα, χαρακτηρίζοντας τη νέα Κοινωφελή Εργασία πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας και ταυτόχρονα επισήμανε πως αποτελεί σημαντική βοήθεια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην προσπάθεια που καταβάλλει να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια απάντηση, δεν είναι η λύση απέναντι στην ανεργία. Δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους να απασχοληθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει αυτά τα προγράμματα για να απαντήσει στο μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που έχει δεδομένης της μνημονιακής δέσμευσης αποτροπής των προσλήψεων μέχρι το 2020. Βεβαίως τα συγκεκριμένα προγράμματα μπορούν να δεχτούν και περαιτέρω βελτιώσεις. Είναι θετικό το γεγονός ότι από τους πέντε μήνες απασχόλησης πήγαμε στους οκτώ, είναι καλοδεχούμενα τα προγράμματα που αφορούν ανέργους άνω των 55 ετών.
Θεωρώ όμως εκείνο που έχει αξία για την κοινωνία μας είναι να πυροδοτήσουμε την αναπτυξιακή πολιτική και να δημιουργήσουμε νέες σταθερές θέσεις εργασίας και στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.
Ο κ. Κωτσός δεν παρέλειψε να σχολιάσει την άριστη συνεργασία με την κ. Αντωνοπούλου, λέγοντας ότι «μακάρι να υπάρχει η ίδια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικής εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλα τα ζητήματα».
ΑΝΕΡΓΙΑ
Σχετικά με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας και τις ελαστικές μορφές εργασίας η κ. Αντωνοπούλου σχολίασε ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν στην αγορά εργασίας. Από τον Ιανουάριο 2015 μέχρι τα τελευταία στοιχεία που είχαμε για τον μήνα Ιούλιο από την ΕΛΣΤΑΤ, έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ελλάδα 250.000 θέσεις εργασίας. Περίπου οι μισές είναι μερικής απασχόλησης και οι υπόλοιπες πλήρους απασχόλησης. Από το 2012 έως το 2014 η ανεργία ανέβηκε κατά 2,5%. Από τον Ιανουάριο 2015 έχουμε πάει από το 26,5% της ανεργίας στο 21% και έχουν δημιουργηθεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θεωρούμε αυτή τη χρονιά ή την περασμένη χρονιά «success story», από τη στιγμή που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα 1 εκατ. άνεργοι. Αλλά βάλαμε φρένο στην καταστροφή που είχε ήδη δημιουργηθεί και αυξανόταν.
Άρα το να παίρνει κανείς επιλεκτικά στοιχεία δεν βοηθά κανέναν. Να κοιτάζουμε την πραγματικότητα, να βλέπουμε τις βελτιώσεις που υπάρχουν και εκεί που δεν υπάρχουν το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει με χρηματοδοτικούς πόρους έτσι ώστε οι άνεργοι οι οποίοι είναι σε κάθε ελληνική οικογένεια να μπορούν να βοηθηθούν, να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας και αν δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας, το δημόσιο μέσα από τους Δήμους, μέσα από προσωρινές προσλήψεις, να μπορεί ο κόσμος να βρει δουλειά η οποία έχει απόδοση στην τοπική κοινωνία».
Παρόντες στη συνάντηση ήταν, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, η γ.γ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας και επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων Ρένα Καραλαργιώτου, ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κώστας Καλαμπαλίκης, ο αντιδήμαρχος Σοφάδων Δημήτρης Κοντοβάς καθώς και ο υπεύθυνος Τ.Α. της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Μάνθος Σαρρής.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass