ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ

Τραγωδία με τον 15χρονο μαθητή

* Είχε «κεραυνοβοληθεί» στο ηλεκτροκίνητο δίκτυο του ΟΣΕ στο Μεζούρλο * Επιτακτική η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, χωρίς χρονοτριβή

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2017 22:23
Ο αδικοχαμένος Κωνσταντίνος Βασ. Μπαμπανιάρης. Μόλις 15 ετών Ο αδικοχαμένος Κωνσταντίνος Βασ. Μπαμπανιάρης. Μόλις 15 ετών

Με τον πλέον τραγικό τρόπο γράφτηκε χθες ο επίλογος του δυστυχήματος που σημειώθηκε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στον εμπορικό σταθμό του ΟΣΕ καθώς, τα ξημερώματα, έχασε τελικά τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο 15χρονος Λαρισαίος μαθητής.

Μετά από μια εβδομάδα νοσηλείας στο Νοσοκομείο Παίδων «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού» ο 15χρονος Κωνσταντίνος Βασ. Μπαμπανιάρης, υπέκυψε στα τραύματά του, από τα βαριά εγκαύματα που του προκλήθηκαν όταν «κεραυνοβολήθηκε» από τις εναέριες γραμμές ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ, στο Μεζούρλο όπου βρέθηκε, άγνωστο γιατί.

Η απώλεια της ζωής ενός παιδιού εντείνει τα ερωτήματα για τις συνθήκες ασφαλείας με δεδομένο ότι το δίκτυο του ΟΣΕ στο Μεζούρλο, όπου ο ανήλικος μαθητής κεραυνοβολήθηκε θανάσιμα όπως εξελίχθηκε ο τραυματισμός του, από την ανατολική πλευρά δεν είναι περιφραγμένο.

Όταν είναι σε όλους γνωστό εδώ και χρόνια πως, οι φύλακες του ΟΣΕ αναγκάζονται συχνά να απομακρύνουν παιδιά που – αγνοώντας τον κίνδυνο από την υψηλή τάση (25.000 Volt) στο ηλεκτροκίνητο δίκτυο του ΟΣΕ - εισέρχονται στις σιδηροδρομικές γραμμές, άλλοτε για να ζωγραφίσουν και να γράψουν συνθήματα (γκράφιτι) σε βαγόνια, άλλοτε για να κάνουν παρκούρ (parkour) και άλλοτε, για να φωτογραφηθούν απλά δίπλα στα διερχόμενα τρένα.

 Η σημερινή τραγωδία κάνει επίσης πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ασφαλείας – χωρίς χρονοτριβή - με δεδομένο ότι και το 2012, ένα 12χρονο παιδί, πέρασε στις γραμμές στην ίδια περιοχή για να «κεραυνοβοληθεί» επίσης και να απαιτηθεί η πολύμηνη νοσηλεία του.

Τον θανάσιμο –όπως εξελίχθηκε- τραυματισμό του 15χρονου Κων. Μπαμπανιάρη ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας ενώ την πορεία της έρευνας παρακολουθεί και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας που εξετάζει το ενδεχόμενο – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - της επέμβασης προκειμένου να «ασφαλισθεί» άμεσα το χωρίς περίφραξη τμήμα, στη συνοικία της Νέας Πολιτείας.

ΒΡΑΔΥ

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, πριν μια εβδομάδα, ο 15χρονος μαθητής έφυγε από το σπίτι του από τη συνοικία των Αμπελοκήπων (Ταμπάκικα) προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», να κάνει βόλτα με το ποδήλατό του.

Κάτω από συνθήκες που ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας, ο 15χρονος βρέθηκε στο Μεζούρλο και από το χωρίς περίφραξη τμήμα, εισήλθε στις γραμμές του ΟΣΕ. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ο 59χρονος φύλακας της βάρδιας άκουσε μια ηχηρή έκρηξη και από την εκδήλωση φωτιάς, κάλεσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας. Έχοντας την ψευδή εντύπωση - σύμφωνα με μαρτυρίες - πως πρόκειται για εστία φωτιάς σε ξερόχορτα.

Μάλιστα παίρνοντας έναν πυροσβεστήρα και μια κουβέρτα, ο φύλακας πήγε να συμβάλει στην κατάσβεση έως ότου καταφθάσουν οι πυροσβέστες. Για να διαπιστώσει έντρομος ότι μεταξύ δύο βαγονιών στην 7η σειρά του δικτύου, ένας νέος άνδρας «φλεγόταν σαν λαμπάδα» όπως σοκαρισμένος περιέγραφε το γεγονός στους αστυνομικούς.

Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ μετέφερε τον 15χρονο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αλλά λόγω της έκτασης των εγκαυμάτων (στο 90% του σώματος) που προκλήθηκαν από την ηλεκτροπληξία, πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ο ανήλικος μαθητής διακομίσθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Παίδων «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού» στην Αθήνα. Εκεί όπου μετά από μια εβδομάδα νοσηλείας, χθες τα ξημερώματα, έχασε τελικά τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Αναζητώντας στοιχεία για την ταυτότητα του νεαρού άνδρα, αστυνομικοί εντόπισαν στον τόπο του δυστυχήματος το κινητό τηλέφωνο του 15χρονου. Τον οποίο, τραγική σύμπτωση, καλούσε εναγωνίως ο πατέρας του λόγω και του προχωρημένου της ώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», από τη μέχρι τώρα έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν προκύψει στοιχεία ότι δηλαδή ο 15χρονος βρέθηκε παρέα με άλλα παιδιά στο Μεζούρλο ενώ να διευκρινισθεί ότι, από την αστυνομική έρευνα, αποκλείσθηκε κάθε άλλη εκδοχή. Έξω από το δίκτυο του ΟΣΕ, αστυνομικοί εντόπισαν επίσης και το ποδήλατο του 15χρονου.

Ως προς τα αίτια τώρα του δυστυχήματος, που θα ερευνηθούν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας η οποία εκ των πραγμάτων προσλαμβάνει πλέον άλλη διάσταση μετά τον θάνατο του ανήλικου μαθητή, σιδηροδρομικοί εκτιμούν ότι ο 15χρονος, για να «κεραυνοβοληθεί» θα πρέπει να είχε ανέβει στην οροφή κάποιου βαγονιού.

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι προκλήθηκε βραχυκύκλωμα λόγω και της μικρής απόστασης με τις εναέριες γραμμές του συστήματος ηλεκτροκίνησης (που βρίσκονται υπό τάση 25.000 V).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», που αναμένεται να διασταυρωθούν από την έρευνα των διωκτικών αρχών, το βράδυ του δυστυχήματος, στο Μεζούρλο ήταν σταθμευμένα και «σιλοφόρα» βαγόνια τα οποία διαθέτουν σκάλα, διευκολύνοντας την άνοδο στην οροφή.

ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ

Το τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ, που διαθέτει περίφραξη, βρίσκεται από την ανατολική πλευρά στη συνοικία της Νέας Πολιτείας (επί της οδού Ξυλοκάστρου) και είναι μήκους περίπου 300 μέτρων. Ο χώρος δεν διαθέτει περίφραξη με αφορμή μεταφορτώσεις εμπορευμάτων, κυρίως του Στρατού Ξηράς, με τη Στρατιωτική Διοίκηση Σιδηροδρόμων Λάρισας να διευκρινίζει σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Ε», πως δεν έχει την αρμοδιότητα για την περίφραξη του χώρου.

Παρά τη σήμανση επίσης για τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας αρκετοί νέοι εισέρχονται στις γραμμές του ΟΣΕ. Όπως τονίζουν στελέχη του Οργανισμού στην «Ε», «είναι συχνό φαινόμενο να εντοπίζονται νεαροί στα σημεία και να απομακρύνονται από τους φύλακες. Συνήθως ανεβαίνουν να κάνουν γκράφιτι» «χωρίς να υπολογίζουν τους κινδύνους του ρεύματος».

Ο επίλογος της τραγωδίας θα γραφεί, με τη νεκρώσιμο ακολουθία του 15χρονου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass