ΣΕ ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Υπογειοποίηση ή παράκαμψη των γραμμών του ΟΣΕ

•Κατάληψη σήμερα των γραμμών στη Νέα Σμύρνη – Στελέχη του ΟΣΕ θα εξετάσουν το «διάτρητο» σε θέματα ασφαλείας, σιδηροδρομικό δίκτυο σε συνοικίες της Λάρισας

Δημοσίευση: 12 Νοε 2017 22:31

Με συμβολική κατάληψη του σιδηροδρομικού δικτύου, εκεί που την περασμένη Πέμπτη έχασε τη ζωή του ο 10χρονος Κώστας Καραμήτσιος, κάτοικοι της Νέας Σμύρνης θα αναδείξουν - εκ νέου - σήμερα, την επικινδυνότητα του δικτύου του ΟΣΕ που διασχίζει τη Λάρισα.


Στην κινητοποίηση θα παρευρεθεί και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, ο οποίος την ημέρα της φονικής παράσυρσης του 10χρονου Ρομά από τρένο του Προαστιακού, σε σύσκεψη με υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΣΕ στην Αθήνα, συζητούσε το θέμα των γραμμών αλλά και των υποδομών του Οργανισμού στην περιοχή.
Σύσκεψη που θα επαναληφθεί σε ένα μήνα περίπου αφού πρώτα αποτιμηθεί το κόστος δύο εναλλακτικών λύσεων για το δίκτυο: ‘Η της υπογειοποίησης του υπάρχοντος δικτύου στο βόρειο τμήμα της Λάρισας ή της παράκαμψης της πόλης μέσω ενός νέου δικτύου.
Η εξέταση των οικονομικών δεδομένων θα οδηγήσει τον Δήμο Λάρισας και τις εταιρίες του ΟΣΕ σε μια συμφωνία που θα αφορά παράλληλα και σε υποδομές όπως η αξιοποίηση του σημερινού Επιβατικού Σταθμού, του Εμπορικού Σταθμού στο Μεζούρλο όπως και του χερσαίου Εμπορευματικού Κέντρου στο Κουλούρι.
Μια τέτοια εξέλιξη, όπως είναι αντιληπτό, για πρώτη φορά θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για τη Λάρισα, που εδώ και δεκαετίες αναζητεί λύση στο πρόβλημα των γραμμών.
Άσχετα ωστόσο με το εάν υπογειοποιηθεί ή παρακαμφθεί το δίκτυο του ΟΣΕ εκείνο που προέχει είναι η επίλυση θεμάτων ασφάλειας του δικτύου που διασχίζει την πόλη.
Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας που 15χρονος Λαρισαίος μαθητής κεραυνοβολήθηκε με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του έχοντας περάσει στις γραμμές στο Μεζούρλο από το τμήμα του δικτύου χωρίς περίφραξη. Από την τρύπια περίφραξη στη Νέα Σμύρνη, πέρασε στις γραμμές και ο 10χρονος που την περασμένη Πέμπτη παρασύρθηκε από το τρένο και έχασε τη ζωή του. «Κόσκινο» είναι το δίκτυο και στις συνοικίες του Αγ. Γεωργίου και της Τούμπας, όπου μαθητές καθημερινά – μέσω των γραμμών - περνούν απέναντι για να πάνε στο σχολείο τους.
Το θέμα του δικτύου θα εξετασθεί από στέλεχος του ΟΣΕ που αναμένεται από βδομάδα στη Λάρισα, όπως διαβεβαίωσαν διοικούντες του Οργανισμού, τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη μετά τον τραγικό θάνατο του 10χρονου μαθητή της Δ’ τάξης Δημοτικού.
ΚΑΤΑΛΗΨΗ
Ο επίλογος της τραγωδίας του άδικου χαμού του 10χρονου Κωνσταντίνου, εκτυλίχθηκε χθες το μεσημέρι στον ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία παρουσία της εκπαιδευτικής κοινότητας του 11ου Δημοτικού Σχολείου.
Σήμερα, όπως αποφάσισαν εκπρόσωποι των Ρομά στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη των γραμμών στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο 10χρονος. Η κατάληψη θα γίνει στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες ενώ στην κινητοποίηση θα παραστεί και ο δήμαρχος Λαρισαίων, απαιτώντας μαζί με τους κατοίκους της συνοικίας, πρόσθετα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξουν και άλλα θύματα.
ΣΥΣΚΕΨΗ
Η προγραμματισμένη σύσκεψη της Αθήνας, που συνέπεσε μάλιστα με την ημέρα της τραγωδίας, ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο επαφών Δήμου και ΟΣΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη από καιρό και αφορούν στην από κοινού εξεύρεση λύσεων τόσο για το δίκτυο όσο και για τις υποδομές του Οργανισμού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κων. Πετράκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθ. Σχίζας και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρ. Διονέλης.
Νέο στοιχείο της σύσκεψης αποτέλεσε το σκέλος της υπογειοποίησης του βόρειου τμήματος του σιδηροδρομικού δικτύου, μετά δηλαδή τον επιβατικό σταθμό και προς Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται πως εδώ και δεκαετίες η Λάρισα διεκδικεί την υπογειοποίηση του δικτύου, πρόταση που δεν υιοθετήθηκε ποτέ από τον ΟΣΕ που επικαλείται το κόστος του έργου.
Στη σύσκεψη της Πέμπτης, ΓΑΙΑΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ ανέλαβαν την ευθύνη να εξετάσουν με τη βιωσιμότητα αλλά και τη σκοπιμότητα, τις δύο εναλλακτικές προτάσεις που αφορούν η πρώτη στην υπογειοποίηση του βορείου τμήματος και η δεύτερη, στην παράκαμψη του δικτύου παράλληλα με τη νέα εθνική οδό.
Το νότιο τμήμα του δικτύου έχει ήδη υπόγειες διαβάσεις (Φαρσάλων, Εχεκρατίδα) που θα επιλεγούν ως λύση και στο βόρειο τμήμα (οδός Βόλου κλπ) στην περίπτωση που εγκαταλειφθεί το ενδεχόμενο υπογειοποίησης.
Αυτό που δεν θα επηρεασθεί από τις δυο προτάσεις όποια και αν επιλεχθεί από τον Οργανισμό ως η πλέον συμφέρουσα, αφορά στο γεγονός ότι ο Επιβατικός Σταθμός θα παραμείνει στη θέση του καθώς αποτελεί «πλεονέκτημα» για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού να βρίσκεται στον ιστό της πόλης.
Αφού λοιπόν η ΕΡΓΟΣΕ εξετάσει την τεχνική πλευρά και η ΓΑΙΑΟΣΕ την οικονομική πλευρά, Δήμος Λαρισαίων και εταιρίες του Οργανισμού θα συναντηθούν εκ νέου σε ένα μήνα προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις με δεδομένο ότι υπάρχει η πολιτική βούληση. Η τελική συμφωνία των δύο πλευρών θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.
ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
Στην ίδια σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της ασφάλειας του δικτύου με αφορμή και τον πρόσφατο θάνατο του 15χρονου Λαρισαίου μαθητή. Να σημειωθεί πως στον σχεδιασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ προβλέπεται η μεταφορά του Εμπορικού Σταθμού από το Μεζούρλο στο Κουλούρι όπου αναμένεται να λειτουργήσει το Εμπορευματικό Κέντρο.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εμπορικές αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ θα πάψουν να σταθμεύουν στο Μεζούρλο, όπως συμβαίνει σήμερα. Στη σύσκεψη είχε αποφασισθεί στελέχη του Οργανισμού να επισκεφθούν τη Λάρισα για να εξετασθεί το θέμα της ασφάλειας, επίσκεψη που επισπεύδεται μετά τον θάνατο και του 10χρονου μαθητή.
 Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass