ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΚΑΪΝΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΣΩΤ. ΛΑΪΝΑΣ

Τα ναρκωτικά μέρος της διασκέδασης και στη Λάρισα

•Κάποτε ήταν το ναρκωτικό της ελίτ. Τώρα μιλάμε για «χρήστες του Σαββατοκύριακου». «Κανείς πια δεν σοκάρεται. Είναι αρρώστια. Πρέπει να την προλάβεις», λένε χρήστες

Δημοσίευση: 12 Νοε 2017 22:16

Της Ζωής Παρμάκη

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η περιστασιακή χρήση ουσιών έχει αυξηθεί. Οι ειδικοί την εντάσσουν στο πλαίσιο της ποπ κουλτούρας που διέπει τον σύγχρονο κόσμο.

Ίσως να αποτελεί χαρακτηριστικό της νέας γενιάς ή της εποχής που οι άνθρωποί της δεν νιώθουν τύψεις ή ενοχές για τις παράνομες συνήθειές τους και σε κάποιες περιπτώσεις δεν θεωρούν ότι αυτές οι συνήθειες αποτελούν τη «λύση» στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Τα ναρκωτικά είναι μέρος της διασκέδασης και στη Λάρισα», διαπιστώνουν.
Οι χρήστες του Σαββατοκύριακου και συγκεκριμένα της κοκαΐνης εμφανίστηκαν όταν τέτοιου είδους ναρκωτικά άρχισαν να γίνονται προσβάσιμα στο ευρύτερο κοινό. Κάποτε ήταν το ναρκωτικό των πλουσίων, οι χρήστες ανήκαν στη μεγαλοαστική τάξη, στους κύκλους της ελίτ, πλέον είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, έχει εξαπλωθεί στα περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Και κανείς πια δεν σοκάρεται.
Την εικόνα επιβεβαιώνουν στελέχη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας που υλοποιεί στη Λάρισα, το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Συντονιστής των προγραμμάτων αυτοβοήθειας είναι ο ψυχολόγος, διδάκτορας στο ΑΠΘ Σωτήρης Λαϊνάς, ο οποίος σημειώνει στην «Ε» ότι «η χρήση κοκαΐνης στη Λάρισα είναι μεγαλύτερη σε ποσοστά και από τη Θεσσαλονίκη», με βάση τον πληθυσμό της. Εξηγεί επίσης, ότι «τα επίπεδα είναι δύο, η κατάχρηση που σημαίνει συστηματική εξάρτηση και η χρήση για ψυχαγωγικούς λόγους, οι λεγόμενοι “χρήστες του Σαββατοκύριακου”». Όπως προσθέτει «η χρήση για ψυχαγωγικούς λόγους γίνεται με τον συνδυασμό αλκοόλ. Πρόκειται για ένα μοτίβο ανθρώπου που έχει να κάνει με το “εγώ, ο εαυτός μου και να περάσω εύκολα καλά”».
Δεν είναι κάτι νέο, ίσως τώρα να έγινε πιο «απενεχοποιημένο». Κάποτε μπορεί κάποιος να έβλεπε μια παρέα ατόμων να πηγαίνει στις τουαλέτες του κλαμπ και ήταν ο λόγος για να ξεκινήσουν τους ψιθύρους οι υπόλοιποι και τα συνωμοτικά σχόλια στον διπλανό τους. Σήμερα σε αυτή την παρέα μπορεί να βρίσκεται αυτός ο «διπλανός» ή ακόμα και ο ίδιος. Σήμερα δεν πρόκειται να τους κατακρίνει κανείς. Όλοι το κάνουν και αν δεν το κάνουν το θεωρούν φυσιολογικό ή συνηθισμένο. Ο κ. Λαϊνάς ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχουν καλές και κακές ουσίες αλλά ο τρόπος που τις χρησιμοποιείς», ενώ στην ερώτηση αν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας έχουν επηρεάσει τη χρήση λέει ότι «στη Λάρισα, ένα κομμάτι του πληθυσμού φαίνεται ότι δεν περνά κρίση στα οικονομικά του. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εξαιτίας της κρίσης έσκασε η φούσκα του φαίνεστε, και κράτησαν μόνο τα πρότυπα. Πριν έκαναν χρήση για να ανέβουν και τώρα για να σταθούν».
Αν για παράδειγμα σήμερα στη Λάρισα το γραμμάριο διατίθεται από 80 έως 100 ευρώ, τότε μπορεί να αναλογιστεί κάποιος τι χρηματικά ποσά διακινούνται στις ναρκωτικές ουσίες. Μιλώντας συχνά με άτομα που έχουν εργαστεί σε χώρους διασκέδασης «επιβεβαιώνουν» τα όσα αναφέρει παραπάνω και ο κ. Λαΐνάς «δεν υπάρχει διαχωρισμός άντρας – γυναίκα, κάνουν οι περισσότεροι».
ΧΡΗΣΤΕΣ
« “Κόκα” παίρνουν όλοι», λέει ο Δ. πρώην χρήστης «νιώθεις τέλεια στην αρχή. Αυτό κράτα λίγο. Είκοσι λεπτά το πολύ μετά το μόνο που σκέφτεσαι είναι να βρεις και άλλο, όσο και αν κάνει, δεν χορταίνεις και αυτό δεν σταματάει ποτέ, είναι αρρώστια. Πρέπει να την προλάβεις».  Η κοκαΐνη λένε οι ειδικοί ότι «είναι ύπουλη, γιατί δεν φαίνεται στο σώμα του χρήστη η “ζημιά” που του προκαλεί». Για αυτό θα δει κάποιος να την επιλέγουν πολλοί. Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών από πιτσιρικάδες, μέχρι ευκατάστατοι μεσήλικες, κοπέλες, άνθρωποι που ψάχνουν όλη μέρα τη δημιουργία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι «αν βγουν και καταναλώσουν πολύ αλκοόλ την επόμενη ημέρα θα είναι χάλια, ενώ με ένα γραμμάριο μπορούν να πάνε το πρωί στη δουλειά τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass