ΣΕ 75ΧΡΟΝΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ

Παραδειγματική καταδίκη για τη θανάτωση σκύλου

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2017 22:24

Την παραδειγματική καταδίκη του 75χρονου Λαρισαίου, που θανάτωσε τον σκύλο του σέρνοντάς τον πίσω από το αγροτικό αυτοκίνητο, αποφάσισε χθες το Τριμελές Αυτόφωρο Δικαστήριο της Λάρισας.

Ο συνταξιούχος κάθε άλλο παρά έπεισε το δικαστήριο – που έγινε παρουσία εκπροσώπων φιλοζωικής οργάνωσης – ότι δεν είχε «τέτοια πρόθεση» ενώ απέδωσε την ευθύνη στον φόβο που του προκάλεσε ένας άγνωστος, που δεν ήταν άλλος από τον… αυτόπτη μάρτυρα που σταμάτησε στον δρόμο και τον παρατήρησε για την κακοποίηση του σκύλου.
Παρά τη δημόσια συγγνώμη του δικηγόρου του, ο 75χρονος επιχείρησε ακατανόητα να ξεκινήσει την κατάθεσή του με έναν αστεϊσμό, δυσχεραίνοντας περισσότερο τη θέση του, με το δικαστήριο να μην πείθεται επίσης από την επίκληση προβλημάτων υγείας αλλά και από τις διάφορες – ενίοτε και αντικρουόμενες - εξηγήσεις που έδωσε ο κατηγορούμενος.  Έτσι επέβαλε ομόφωνα, χωρίς να αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ στον συνταξιούχο, ποινή που επιβλήθηκε με τριετή αναστολή.
Ο 75χρονος συνελήφθη στις 5 Δεκεμβρίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Κιλελέρ, μετά από καταγγελία ότι στο αγροτικό του αυτοκίνητο είχε δέσει έναν σκύλο τον οποίο και έσερνε. Μάλιστα μετά τη σύλληψή του - το απόγευμα της ίδιας ημέρας - στο σπίτι του σε χωριό του Δήμου Κιλελέρ, μαζί με τους αστυνομικούς πήγε στο ποιμνιοστάσιο όπου βρέθηκε το άψυχο κουφάρι του σκύλου, που σύμφωνα με την κτηνιατρική έκθεση, ξεψύχησε συνεπεία των κακώσεων που του προκλήθηκαν όταν σύρθηκε από το αυτοκίνητο. Η δίκη, στην οποία παρευρέθηκαν μέλη της φιλοζωικής οργάνωσης «Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας», ξεκίνησε με τον δικηγόρο του 75χρονου να ζητά «δημόσια συγγνώμη, τόσο από το Δικαστήριο όσο και από την κοινωνία» για την πράξη του συνταξιούχου. Να διευκρινισθεί πως η πρόεδρος των «Αδέσποτων Εθελοντών» Αλεξάνδρα Μουστάκα ζήτησε να παραστεί η ίδια ως πολιτική αγωγή, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό.
Ο αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε πως ενώ κινούνταν με το φορτηγό που οδηγούσε προς την Καρδίτσα, σε παράδρομο είδε τον 75χρονο να κτυπάει το σκυλί και στη συνέχεια να το σέρνει, δεμένο, από το αγροτικό αυτοκίνητο.
Ο 75χρονος στην κατάθεσή του τόνισε πως «το σκυλί ψόφησε γιατί είπε ψέματα ο μάρτυρας» εννοώντας τον αυτόπτη μάρτυρα. Ο οδηγός του φορτηγού, βλέποντας τον συνταξιούχο να κακοποιεί τον σκύλο, σταμάτησε για να τον παρατηρήσει.
Ο συνταξιούχος, όπως ισχυρίσθηκε στο δικαστήριο, σταμάτησε για να «ξεμπλέξει» τον σκύλο που είχε τυλιχθεί με την αλυσίδα ή το σκοινί. Βλέποντας ωστόσο να τον πλησιάζει κάποιος άγνωστος, κίνησε με ταχύτητα το αγροτικό αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να πληγωθεί ο σκύλος και να ξεψυχήσει. Φοβούμενος δηλαδή για τη ζωή του, έθεσε με ταχύτητα σε κίνηση το αυτοκίνητο που είχε δεμένο, «κίνηση που στάθηκε μοιραία για τη ζωή του σκύλου» όπως τονίσθηκε στο δικαστήριο. Ερωτηθείς επίσης γιατί προτίμησε να δέσει τον σκύλο αντί να τον μεταφέρει στην πλατφόρμα του αγροτικού, δήλωσε αδύναμος να σηκώσει βάρος.
Ο 75χρονος ισχυρίσθηκε επίσης ότι πήγαινε τον σκύλο στο ποιμνιοστάσιο προκειμένου να τον αξιοποιήσει εκεί στη φύλαξη ζωοτροφών, αφού στο σπίτι «έτρωγε τις κότες». Η επιμονή τέλος του συνταξιούχου - προκειμένου ίσως να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα - να μεταφέρει βιώματά του στο δικαστήριο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχω στα πρόβατα από 9 χρονών», μάλλον δεν έπεισε το δικαστήριο, όπως δεν έπεισαν επίσης και οι μαρτυρίες για την κοινωνική του προσφορά στο χωριό του.
Με την εισαγγελέα της έδρας να ζητά την παραδειγματική τιμωρία του και το δικαστήριο να του επιβάλει τελικά, ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ, με 3ετή αναστολή.
Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass