Μπαίνει σε ρυθμούς Καρναβαλιού ο Τύρναβος

• Δεύτερη συνάντηση Καρναβαλιστών την Πέμπτη • Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2018 22:19

Με ποικίλη θεματολογία, πολλή σάτιρα, χρώμα και φαντασία θα εμφανιστούν τα φετινά γκρουπ τη βραδιά της μεγάλης παρέλασης του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στους δρόμους του Τυρνάβου.


Εν τω μεταξύ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων «Καρναβάλι Μπουρανί 2018», παρουσία και πάλι του υπεύθυνου αντιδημάρχου για τις εκδηλώσεις του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού και του «Μπουρανί» κ. Κωνσταντίνου Κουλιού, της αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Φανής Μπίλιου – Λαγκιόλη και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και «ψυχή» του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού κ. Τάσου Ψύρρα.
Μεγάλη αναμένεται να είναι και φέτος η συμμετοχή από ομάδες καρναβαλιστών που με κέφι και έμπνευση έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες των θεμάτων τους, ενώ ήδη έχουν αρχίσει και οι εργασίες στο αμαξοστάσιο του Δήμου για την κατασκευή αρμάτων.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα είναι πλούσιο και πολυποίκιλο και θα περιλαμβάνει χορούς σύγχρονους και παραδοσιακούς, παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής, συναυλίες, πάρτι των καρναβαλιστών και φυσικά το έθιμο του Μπουρανί την Καθαρά Δευτέρα.
Ήδη οι περισσότερες ομάδες δήλωσαν τη συμμετοχή τους καταστρώνοντας τις παράλληλες παρουσίες τους σε όλη τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Τα πάρτι προγραμματίζονται το ένα μετά το άλλο και οι εκπλήξεις που μας περιμένουν είναι πολλές και μεγάλες.

 

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι είναι ένα έθιμο με απροσπέλαστες ρίζες στον χρόνο. Έχει μια ιστορία τουλάχιστον 110 ετών.
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, διαπιστώνει κανείς ότι δεν υπάρχουν καταγραφές για το Καρναβάλι του Τυρνάβου, παρά μόνο αναφορές σε κάποια σκόρπια κείμενα. Τα πρώτα στοιχεία για την τέλεσή του εμφανίζονται το 1898, με την ίδρυση του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Ανάπλασις». Βέβαια, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έχει βρεθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία.
Στη μακρόχρονη πορεία του, το Τυρναβίτικο Καρναβάλι γνώρισε αλλεπάλληλες επιθέσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που θεωρούσαν ότι έβλαπτε τα χρηστά ήθη και έθιμα της εποχής. Όμως, οι απαγορεύσεις των εκδηλώσεων δεν πτοούσαν τους Τυρναβίτες, που το γιόρταζαν ακόμα και κρυφά, αφού για αυτούς αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής τους παράδοσης.
Μετά τον πόλεμο, στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, στο Τυρναβίτικο Καρναβάλι ενσωματώθηκε ένα νέο στοιχείο, τα πεζοπόρα τμήματα καρναβαλιστών. Έρχεται, όμως, η δικτατορία και το απαγορεύει για ακόμα μια φορά. Το Καρναβάλι του Τυρνάβου ξαναβρήκε τον δρόμο του από το 1980 και μετά.
Τα τελευταία χρόνια, το Τυρναβίτικο Καρναβάλι θεωρείται το μεγαλύτερο και καλύτερο Καρναβάλι της Κεντρικής Ελλάδας και αποτελεί εκδήλωση πανελλήνιας εμβέλειας. Με την έναρξη του Τριωδίου ξεκινούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διαρκούν περίπου ένα μήνα. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 18 Φεβρουαρίου με τη Μεγάλη Παρέλαση των αρμάτων, που είναι εμπνευσμένα από την παράδοση και την επικαιρότητα και κατασκευασμένα με φαντασία και μεράκι, προσδίδουν δε μια ξεχωριστή αίγλη στο Τυρναβίτικο Καρναβάλι.
Την ψυχή, όμως, του Καρναβαλιού αποτελούν οι χιλιάδες καρναβαλιστές, που μασκαρεμένοι με πρωτότυπες στολές διαφόρων χρωμάτων, κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης, χορεύουν, διασκεδάζουν και ξεφαντώνουν μέχρι το πρωί στους ρυθμούς της Αποκριάς, κάτω από τον γεμάτο φως και χρώμα τυρναβίτικο ουρανό.

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass