Διαδικτυακό «Steki» για 3 Λαρισαίους με αναπηρία

• «Ανοιχτό» ραδιόφωνο που εκπέμπει 24 ώρες την ημέρα όλο τον χρόνο

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2018 22:06

Μπορεί ο κοινωνικός αποκλεισμός να είναι εκτεταμένο φαινόμενο μεταξύ των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, όμως υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα αποκτώντας ενεργό ρόλο στο κοινωνικό σύνολο.

Ένα ή για την ακρίβεια τρία τέτοια παραδείγματα, είναι οι Λαρισαίοι μουσικοί παραγωγοί που έχουν δικές τους εκπομπές στο StekiRadio,έναν διαδικτυακό μουσικό σταθμό, στον οποίο συμμετέχουν κυρίως άτομα με αναπηρίες. Ο Νίκος Φασούλας, η Ειρήνη Στατήρη και Βασίλης Πιπέρης, άτομα με αναπηρίες και οι ίδιοι, ταξιδεύουν σε μουσικά μονοπάτια τους ακροατές τους κάθε βδομάδα. Η «ΕτΔ» μίλησε με ένα από τα μέλη της ραδιοφωνικής αυτής παρέας, τον Νίκο Φασούλα, ο οποίος τονίζει τη σημασία της συμμετοχής σε διάφορες δραστηριότητες, αλλά και την ανάγκη να κατανοήσει η κοινωνία αλλά και τα ίδια τα ΑμεΑ, ότι η αναπηρία δεν είναι τίποτα άλλο από ένας διαφορετικός τρόπος ζωής.
Ο Νίκος Φασούλας είναι ενεργό μέλος της κοινότητας ατόμων με αναπηρία και γενικώς ενεργό μέλος της κοινωνίας. Εργάζεται στη ΔΕΥΑΛ, λατρεύει τη μουσική και είναι μέλος της διοίκησης του Δημοτικού Ωδείου, ασχολείται με το θέατρο, ενώ έχει γράψει ήδη ένα μυθιστόρημα και έχει και ένα δεύτερο στα σκαριά. Παράλληλα, είναι και τακτικός αρθρογράφος της «Ε» σε θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες.
Παρά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν το βάζει κάτω και λέει ότι η αναπηρία είναι τρόπος ζωής, ίσως κάπως διαφορετικός από των άλλων ανθρώπων, αλλά δεν παύεις να ζεις. Η πιο πρόσφατη δραστηριότητά του είναι η ενασχόληση με το ραδιόφωνο. Το stekiradio είναι ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο, οι μουσικοί παραγωγοί του οποίου είναι ως επί το πλείστον άτομα με αναπηρίες. Έμαθε για την ύπαρξη αυτής της διαδικτυακής παρέας και λόγω της δραστήριας φύσης του θέλησε να συμμετάσχει. «Είναι μια ωραία διέξοδος» λέει. «Σαφώς η συμμετοχή μας σε αυτή την προσπάθεια είναι αφιλοκερδής. Δεν πληρωνόμαστε για να κάνουμε εκπομπή. Το κάνουμε γιατί αγαπάμε τη μουσική και γιατί έχουμε κάτι να εκφράσουμε. Το πρόγραμμα του σταθμού είναι ποικίλο. Εγώ ας πούμε παίζω έντεχνη μουσική και ενδιάμεσα κάνω σχόλια για πολιτιστικά δρώμενα που συμβαίνουν στη Λάρισα και αλλού ή για πράγματα που με ενδιαφέρουν. Άλλοι μπορεί να δώσουν μια κοινωνικού περιεχομένου χροιά στην εκπομπή τους. Είναι κάτι που εξαρτάται από τον παραγωγό». Όπως τονίζει χάρη στον τεχνικό του σταθμού η διαδικασία του να κάνει κάποιος εκπομπή από την ησυχία του σπιτιού του, είναι εξαιρετικά εύκολη. Το μόνο που απαιτείται είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, βασικές γνώσεις χρήσης του και η εγκατάσταση ενός ειδικού προγράμματος που γίνεται μέσω απομακρυσμένης βοήθειας από τον τεχνικό. Από εκεί και πέρα ο κάθε παραγωγός κάνει τη δική του λίστα με τραγούδια που περνά στο πρόγραμμα και κάνει τις εκφωνήσεις που θέλει. Αν κάποιος έχει προβλήματα ομιλίας μπορεί να συμμετέχει ως παραγωγός στο StekiRadio χωρίς να μιλάει, κάνοντας μόνο μουσικές επιλογές. «Σε αυτόν τον σταθμό δεν αποκλείεται κανείς. Είτε έχει αναπηρία, είτε όχι» λέει ο Νίκος Φασούλας. «Όσο υπάρχουν ώρες διαθέσιμες για εκπομπή, θα μπορεί να έρχεται όποιος θέλει στην παρέα μας και να διαχειρίζεται τον χρόνο του όπως εκείνος το θέλει. Το Steki είναι ανοιχτό σε όλες τις προτάσεις».

 

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Νίκος Φασούλας – και μέσα από τη συμμετοχή του στον ραδιοφωνικό σταθμό – σχετικά με την αναπηρία και το οποίο εφαρμόζει και ο ίδιος στην καθημερινότητά του, είναι ότι η αναπηρία αποτελεί έναν τρόπο ζωής, απλώς κάπως διαφορετικό από των υπολοίπων. «Η ζωή θέλει να τη ζεις με πάθος» λέει γεμάτος αισιοδοξία και παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί αντιμετωπίζει ως άτομο με κινητικά προβλήματα δεν το βάζει κάτω, αλλά προσπαθεί να γεμίζει την καθημερινότητά του με διάφορες δραστηριότητες και να μην μένει αμέτοχος. Παράλληλα, επισημαίνει ότι εκπαίδευση απέναντι στο θέμα της αναπηρίας χρειάζεται όχι μόνο η κοινωνία, αλλά και τα ίδια τα άτομα που τις έχουν και οι οικογένειές τους. «Πολλές φορές η ευθύνη για τον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία δεν βαρύνει μόνο την κοινωνία ή την Πολιτεία, αλλά και τα ίδια τα άτομα. Ευτυχώς, είχα τη χαρά και την τύχη να έχω μια οικογένεια που όχι μόνο δεν με «έκρυψε», αλλά με ενθάρρυνε να συμμετέχω σε πολλές δραστηριότητες. Σπούδασα, έχω τη δική μου δουλειά, δικά μου χρήματα, είμαι αυτόνομος πράγμα που δεν είναι ιδιαίτερα σύνηθες στην ελληνική κοινωνία. Όμως πρέπει να κατανοήσουμε όπως σας είπα ότι η ευθύνη δεν είναι μονόπλευρη» τονίζει, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η Λάρισα, σε σχέση και με άλλες ελληνικές πόλεις, είναι σχετικά φιλική σε άτομα με αναπηρίες, κυρίως λόγω του μεγάλου δικτύου πεζοδρόμων που διαθέτει.
*Εμπνεύστρια αυτής της προσπάθειας, στην οποίοι συμμετέχουν οι τρεις Λαρισαίοι, είναι η Αναστασία Σαραντίδου, που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία είχε την ιδέα της δημιουργίας αυτού του ραδιοφώνου όταν συμμετείχε σε μια αντίστοιχη προσπάθεια που γίνεται στο εξωτερικό, σε κάποιο ραδιόφωνο με βάση τη Γερμανία. Βλέποντας την απήχηση που είχε αποφάσισε να κάνει κάτι σχετικό στην Ελλάδα. Και το 2015 εγένετο το StekiRadio, το οποίο αποτελεί ένα διαδικτυακό ραδιοφωνικό «στέκι» ανοιχτό σε όλους, που φτιάχτηκε με σκοπό να δώσει φωνή σε άτομα με αναπηρία και παράλληλα να τους κάνει να περνούν καλα.
Το Steki εκπέμπει 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.stekiradio.gr.Οι Λαρισαίοι παραγωγοί εκπέμπουν: Νίκος Φασούλας κάθε Σάββατο 6-8 το απόγευμα, Ειρήνη Στατήρη κάθε Κυριακή 8-10 το βράδυ και Βασίλης Πιπέρης κάθε Παρασκευή 6-8 το απόγευμα.
Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass