Αυλαία με βραβεία στο 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

• Λαμπερή τελετή λήξης • Εξαιρετική συναυλία με έργα Ν. Κυπουργού

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2018 21:13

Με δεκάδες προβολές, αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς του κινηματογράφου, εκθέσεις και διαλέξεις έπεσε χθες το βράδυ η αυλαία του 10ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας Artfools.

Σε μια λαμπερή εκδήλωση με γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, όπως ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο Γιάννης Στάνκογλου και ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Νίκος Κυπουργός, πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων στις ταινίες που διακρίθηκαν στο Ελληνικό, στο Διεθνές και στο Μαθητικό Διαγωνιστικό τμήμα.
Όλο το Σαββατοκύριακο η «καρδιά» της Λάρισας χτυπούσε κινηματογραφικά. Το βράδυ του Σαββάτου οι Λαρισαίοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια εξαιρετική συναυλία από το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας με έργα του Νίκου Κυπουργού που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο. Τη συναυλία παρακολούθησε και ο ίδιος συγκινημένος και στη συνέχεια είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό για τη μουσική και τον κινηματογράφο γενικότερα. Η χθεσινή μέρα που ήταν και η τελευταία του Φεστιβάλ ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο όπου διεξήχθη το Μαθητικό Διαγωνιστικό και προβλήθηκαν 32 Μαθητικές ταινίες από όλη την Ελλάδα. Τις προβολές παρακολούθησαν και σχολεία εκτός Λάρισας, τα οποία ταξίδεψαν στην πόλη για να παρακολουθήσουν την προβολή της ταινίας τους. Το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Μετροπόλ πραγματοποιήθηκε καθιερωμένο πλέον φόρουμ μαθητικών κινηματογραφικών ομάδων, όπου οι μικροί σκηνοθέτες αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους από τα γυρίσματα των ταινιών τους. Το Ελληνικό διαγωνιστικό ξεκίνησε στο «Χατζηγιάννειο» νωρίς το απόγευμα με την παρουσία πολλών δημιουργών και καλεσμένων σκηνοθετών.

 

Η ΛΗΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Ο γνωστός ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης αμέσως μετά τις προβολές, παρέλαβε τη σκυτάλη ως κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης με τις λαμπερές απονομές. Σε σύντομη ομιλία του σημείωσε ότι η Λάρισα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις που θα πρέπει να βρει τον τόπο της στον πνευματικό χάρτη της χώρας. Για τους κινηματογραφιστές, Ελληνες και ξένους ανέφερε ότι θα πρέπει να γνωρίσουν τη Λάρισα σαν μια πόλη γυρισμάτων, ένα κινηματογραφικό πλατό.
Αρκετοί από τους συμμετέχοντες έφυγαν με βραβεία και διακρίσεις ενώ άλλοι πρόσθεσαν μια σημαντική εμπειρία και τη χαρά της συμμετοχής στο ενεργητικό τους.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Το 1ο Βραβείο κέρδισε η ταινία «Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ» του Χρήστου Σαγιά, το 2ο Βραβείο η ταινία «#9023» των Σωτήρη Πετρίδη και Τάνιας Ναναυράκη και το 3ο Βραβείο η ταινία «Χειμερία Νάρκη» του Αλέξιου Κουκιά-Παντελή.
1η Τιμητική Διάκριση στην ταινία «Heimlich», του Κώστα Μπακούρη.
ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Τα βραβεία δόθηκαν ως εξής: 1ο στη ταινία «Written/Unwritten» Ρουμανία του Adrian Silisteanu, 2ο «Fifo» Βέλγιο του Sacha Ferbus και 3ο «Cubeman» Ουγγαρία της Linda Dombrovszky. Η 1η Τιμητική Διάκριση απονεμήθηκε στην ταινία «CALAMITY» Βέλγιο της Séverine De Streyker, για την ευαισθησία στη διαχείριση των θεμάτων της transgender κοινότητας.
ΣΤΟ ANIMATION
Το 1ο βραβείο πήγε στο «SOG» του Jonatan Schwenk Γερμανία.

ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Το Α’ Βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας απονεμήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Κατσικά για την ταινία του «Ήλεκτρον της Νιότης».
Το Β’ Βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας στο 55ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας για την ταινία του «Βιβλία παντού!» ενώ το Γ’ βραβείο πήγε σε δύο σχολεία. Στο 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας για την ταινία τους «Άννα» και στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων για την ταινία του «Σκασιαρχείο».
Ειδικές διακρίσεις δόθηκαν: Η 1η στα σχολεία 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου και 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών που συνεργάστηκαν για την ταινία «paperLand» για το οικολογικό της περιεχόμενο. Η 2η Ειδική Διάκριση απονεμήθηκε στο ΓΕΛ Νέας Αλικαρνασσού για την ταινία «Τάδε ΈΦΗ: ουδέν κακόν αμιγές καλού» για την ευαισθησία του για τα άτομα με ειδικές ικανότητες και η 3η Ειδική Διάκριση στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, για την ταινία «Οι άσχημες λέξεις είναι η υπεριώδης ακτινοβολία της ψυχής» για το στιλ «βίντεο κλιπ»
**Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, ο οποίος τιμήθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για το σύνολο του κινηματογραφικού του έργου. Ο περιφερειάρχης για ακόμη μια φορά εξέφρασε τη στήριξή του στον πετυχημένο αυτό θεσμό και ευχαρίστησε όλους όσοι το αγκάλιασαν.
Η πρόεδρος του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ κ. Αλεξάνδρα Σδράλλη αναφέρθηκε στη 10ετή πορεία του Φεστιβάλ, ευχαρίστησε τους εθελοντές, τους συμμετέχοντες και το κοινό, που χρόνια τώρα το στηρίζουν με στόχο κάθε φορά να είναι καλύτερο και συγκινημένη δήλωσε ότι αφήνει το Φεστιβάλ σε καλά χέρια, θα είναι πάντα δίπλα στους ανθρώπους που εργάζονται για αυτό και τους ευχήθηκε να συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και όραμα.
Στην τελετή λήξης παρακολούθησαν και απένειμαν βραβεία οι βουλευτές κ. Νίκος Παπαδόπουλος και Κώστας Μπαργιώτας, η μορφωτική ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας κ. Laetitia Kulyk, ο αντιδήμαρχος κ. Δημ. Δεληγιάννης, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Χρύσα Βουλγαράκη, ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Ντίνος Διαμάντος, η εντεταλμένη σύμβουλος κ. Δέσποινα Αράπκουλε, εκπρόσωποι του ΤΕΙ Θεσσαλίας, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Συλλόγων και άλλων φορέων της πόλης.

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass