ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

«Λουκέτο» σε 26 πρακτορεία του ΟΠΑΠ στον ν. Λάρισας

*Τα 20 εξ αυτών βρίσκονται στην πόλη -Τι λένε στην «Ε» και γιατί προσέφυγαν στο ΣτΕ

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2018 23:00

«Ρολά» κατεβάζουν από σήμερα ως τις αρχές του Μάρτη, 26 πρακτορεία ΟΠΑΠ σε ολόκληρο τον νομό με τα 20 εξ αυτών να βρίσκονται στην πόλη της Λάρισας.

Ο λόγος είναι πως οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων αρνήθηκαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις με τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου μέσα στο 2017. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τους ενημερώσει η εταιρία για την αναστολή λειτουργίας τους, ως την 1η του Μάρτη. Οι Λαρισαίοι πράκτορες μιλώντας στην «Ε» κάνουν λόγο για μια σύμβαση με δυσβάσταχτους όρους, την οποία όμως έχουν υπογράψει τα υπόλοιπα μέλη σε ολόκληρο τον νομό (105 είναι συνολικά). Όπως δε ενημέρωσαν προσέφυγαν ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και περιμένουν την απόφαση. Άγνωστο ωστόσο παραμένει αν αυτά τα 26 θα αναπληρωθούν με νέους συνεργάτες από τον Οργανισμό στη Λάρισα.

«Η πιο πρόσφατη σύμβαση που είχαμε υπογράψει ήταν το 2009 και η οποία καθόριζε τη σχέση μας με τον ΟΠΑΠ» εξηγεί πράκτορας ΠΡΟΠΟ που αρνήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση και ζητάει να κρατήσει την ανωνυμία του. «Ξαφνικά όμως και εφόσον ο ΟΠΑΠ ιδιωτικοποιήθηκε, το 2017 μας έρχεται ένα έγγραφο που λέει πως καταργούμε τη σύμβαση εκείνη και σας καλούμε να υπογράψετε την καινούρια. Ήταν μια τραγωδία όσον αφορά στις προμήθειες. Χιλιάδες ευρώ χαμένα», εξηγεί και γίνεται πιο συγκεκριμένος: «Μας πλήττει στον τρόπο λειτουργίας του καταστήματος. Οποιαδήποτε στιγμή ο ΟΠΑΠ μπορεί να σου αλλάξει τοποθεσία εντός του νομού, εκεί που κρίνει ο Οργανισμός ότι υπάρχει έλλειψη, με δικά σου έξοδα και σου ζητάει και στόχους που αν δεν τους πετύχεις ενδεχομένως να μένεις εκτός δικτύου». Και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να μεταβιβάσουμε την άδειά μας. Με την παλιά σύμβαση μπορούσες να το κάνεις στην 15ετία εάν έβρισκες ενδιαφερόμενο. Τώρα και αυτό αλλάζει».

Σε όλη την Ελλάδα δεν υπέγραψαν 700 περίπου πρακτορεία και είναι άγνωστο μέχρι στιγμής τι θα κάνει ο ΟΠΑΠ, σε τι ποσοστό θα καλύψει τις θέσεις που «χηρεύουν». Το μόνο σίγουρο είναι πως από σήμερα, ο ΟΠΑΠ θα «μαζέψει» τον εξοπλισμό του από τα εν λόγω καταστήματα, διότι του ανήκει.

Οι πράκτορες που δεν υπέγραψαν προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους ένας κανονισμός που επικαλείται ο ΟΠΑΠ της Επιτροπής Ελέγχου Εποπτείας Παιγνίων, είναι αντισυνταγματικός.

Ένα χρόνο περίπου πριν, σχεδόν όλοι οι πράκτορες του νομού Λάρισα ήσαν αντίθετοι με τις συμβάσεις που τους είχε κοινοποιήσει τότε με εξώδικο ο Οργανισμός. Τον Μάρτιο του 2017 παρουσία των ΜΜΕ είχε πραγματοποιηθεί και σύσκεψη στο Επιμελητήριο της Λάρισας, με εκπροσώπους από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα. Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ τότε χαρακτήριζαν αποικιοκρατικές τις νέες συμβάσεις.

Σχετικά με τις εξελίξεις, ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων ΟΠΑΠ κ. Κίμων Κλωνάρης, απέστειλε σχετικό έγγραφο το οποίο μεταξύ άλλων κάνει μια αναδρομή, μέσα από το δικό του πρίσμα, όλων των κινήσεων της εταιρίας και το πώς φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Εν κατακλείδι αναφέρει για τη σύμβαση: «Αυτή τη σύμβαση υποταγής, δεν υπέγραψαν εκατοντάδες αντιστεκόμενοι πράκτορες, αρνούμενοι να υποκύψουν στο εκβιαστικό και απάνθρωπο δίλημμα, ή να υπερασπίσουν την αξιοπρέπεια και το επάγγελμά τους ή να συναινέσουν στην πλήρη αλλοίωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στον αφανισμό της επαγγελματικής τους υπόστασης, υπογράφοντας μία κραυγαλέα παράνομη σύμβαση».

Τονίζει μάλιστα πως «ο αγώνας τους θα κρατήσει έως την τελική νίκη. Οι περήφανοι πολίτες αυτής της χώρας, ας επιλέξουν «με ποιους θα πάν’ και ποιους θα αφήσουν».

Για τη Λάρισα υπογραμμίζει ότι «στον νομό σας αρνήθηκαν την υποταγή 26 πράκτορες και ο 100% πλέον ιδιωτικός ΟΠΑΠ τούς εκβιάζει να ξεπουλήσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους σε αυτούς που υποτάχτηκαν. Στα δικαστήρια θα κριθεί το δίκιο τους. Αν τούς συμπαρασταθείτε, η Λάρισα θα αποδείξει ότι περήφανα δεν αποδέχεται εκβιασμούς».

 

Του Κώστα Γκιάστα

 

Ο ΟΠΑΠ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΙΑ

Μαζεύει ενδιαφερόμενους

 

Εν τω μεταξύ ήδη η ΟΠΑΠ Α.Ε. όπως ανακοινώνει μέσω του επίσημου σάιτ της, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης του δικτύου της, αναζητά νέους συνεργάτες σε συγκεκριμένες περιοχές. Για τον νομό Λάρισας δίνει 9 σημεία. Τα έξι από αυτά είναι στην πόλη της Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass