ΣΤΑ 4.70 ΜΕΤΡΑ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΟΙΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΕΥΑΛ – ΣΤΑ 5 ΜΕΤΡΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΘΥΡΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

«Φούσκωσε» ο Πηνειός στη Λάρισα

*Στα 5.12 μέτρησε τη στάθμη το τμήμα Παρακολούθησης Υδατικών Πόρων της Αποκεντρωμένης στη γέφυρα δίπλα από το Αισθητικό Αλσος στην εξωτερική κοίτη * «Από τις πιο δύσκολες ημέρες των τελευταίων ετών» είπε ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Βασίλης Αραμπατζής

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2018 22:08

Τα άσχημα καιρικά φαινόμενα με τη συνεχόμενη έντονη και δυνατή βροχόπτωση της προχθεσινής νύχτας στην περιοχή της Θεσσαλίας είχε ως αποτέλεσμα να φουσκώσει ο Πηνειός σε όλο του το μήκος. Ο μεγάλος όγκος του νερού δημιούργησε εικόνες ασυνήθιστες για τους κατοίκους της Λάρισας, αλλά και προβλήματα ειδικά στον αγροτικό κόσμο.

Το ύψος της στάθμης του νερού, στην εσωτερική κοίτη, έφτασε χθες το απόγευμα 30 πόντους χαμηλότερα από το πρώτο στάδιο ασφάλειας (5 μέτρα). Σημείο από το οποίο η ΔΕΥΑΛ θα αρχίσει να λαμβάνει μέτρα που είναι το κλείσιμο των θυροφραγμάτων και εν συνεχεία αναλαμβάνει η Πολιτική Προστασία. Ωστόσο μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά από τη ΔΕΥΑΛ, και συγκεκριμένα στο ύψος του Αισθητικού Άλσους, η μέτρηση της στάθμης στην εξωτερική κοίτη, χθες το απόγευμα, ήταν πιο μεγάλη καθώς σύμφωνα με το τμήμα Παρακολούθησης Υδατικών Πόρων της Αποκεντρωμένης ξεπέρασε τα πέντε μέτρα.

Από την πλευρά της η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν χρειάστηκε να επέμβει σε πολλές περιπτώσεις πάρα μόνο σε αντλήσεις υδάτων σε κάποιες περιοχές της πόλης, κυρίως παραποτάμιες. Συνεργεία του Δήμου Λάρισας και της Περιφέρειας επενέβησαν σε οικισμό της Ραχούλας όπου το νερό ξεπέρασε το ήδη χαμηλωμένο ανάχωμα του ποταμού. Ως μια από τις πιο δύσκολες ημέρες των τελευταίων ετών, χαρακτήρισε τη χθεσινή ο διευθυντής του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πηνειού κ. Βασίλης Αραμπατζής.

Πιο αναλυτικά:

ΔΕΥΑΛ

Ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), κ. Θεόδωρος Καφφές, μιλώντας στην «Ε» χθες το βράδυ ανέφερε πως η στάθμη του νερού στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού έφτασε στα 4 μέτρα και 70 εκατοστά, στο ύψος του κτιρίου της Δημοτικής Επιχείρησης. Παράλληλα πρόσθεσε πως θα αρχίσουν να λαμβάνονται μέτρα προστασίας μόνο όταν το ύψος ξεπεράσει τα 5 μέτρα ενώ εξήγησε πως το πρώτο μέτρο είναι το κλείσιμο των θυροφραγμάτων. Υπογράμμισε πως η υπηρεσία της ΔΕΥΑΛ είναι σε εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο ενώ πρόσθεσε πως η στάθμη του νερού σταθεροποιήθηκε από χθες το απόγευμα. «Το παρακολουθούμε το ζήτημα από ώρα σε ώρα. Είμαστε σε επιφυλακή με όλα μας τα μηχανήματα» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων, ο αντιδήμαρχος έργων και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας κ. Γιώργος Σούλτης επισήμανε πως δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα στον Δήμο Λάρισας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ένα ζήτημα δημιουργήθηκε στον οικισμό Κάστρο της Ραχούλας, όπου το νερό ξεπέρασε το -ήδη χαμηλωμένο- ανάχωμα. Εκεί από χθες βρέθηκαν μηχανήματα τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας. Νωρίτερα ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες μπάρες με νερό στην περιοχή.

ΤΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ

Για υπερβολική ποσότητα νερού έκανε λόγο, μιλώντας στην «Ε» από την πλευρά του ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Βασίλης Αραμπατζής. Ο κ. Αραμπατζής υπογράμμισε πως η χθεσινή ημέρα ήταν μια από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Λόγω των προβλέψεων της ΕΜΥ, είπε πως ελήφθη η απόφαση να διακοπεί η παροχή νερού προς την Κάρλα από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. «Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να αδειάσει το δίκτυο, κάτι που βοήθησε σημαντικά στη διαχείριση του αυξημένου υδάτινού όγκου. Σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο άσχημα για την περιοχή» επεσήμανε ο διευθυντής του ΤΟΕΒ. Όπου κρίθηκε αναγκαίο, τόνισε πως συνεργεία του Οργανισμού επενέβησαν με επιτυχία ενώ πρόσθεσε πως και οι ταμιευτήρες του Οργανισμού αντλούν διαρκώς νερό για την αποσυμφόρηση της κατάστασης.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

Σύμφωνα με το Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων της διεύθυνσης Υδάτων Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είναι αρμόδιο μεταξύ άλλων για τη συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων της ποσότητας και της ποιότητας των υδάτων το ύψος του νερού χθες στη γέφυρα του Πηνειού στο ύψος του Αισθητικού Άλσους ξεπέρασε τα 5 μέτρα (είναι σημείο της εξωτερικής κοίτης και δεν αφορά στα πέντε μέτρα της εσωτερικής κοίτης και το όριο λήψης μέτρων). Πιο συγκεκριμένα, άνθρωποι του τμήματος τόνισαν στην «Ε» πως το ύψος του νερού προχθές στις 12 το μεσημέρι στη συγκεκριμένη γέφυρα ήταν στα 4 μέτρα. Χθες όμως, Δευτέρα, στις 11 το πρωί έφτασε στα 4 μέτρα και 70 εκατοστά ενώ τρεις ώρες αργότερα, δηλαδή στις 2 το μεσημέρι το νερό έφτασε στα 5 μέτρα και 12 εκατοστά.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Όσον αφορά τώρα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν χρειάστηκε να επέμβει παρά σε ελάχιστά σημεία στην πόλη. Σύμφωνα με την Π.Υ. Λάρισας κατά τη χθεσινή ημέρα έγιναν αντλήσεις υδάτων στις περιοχές της Τούμπας και της Αγίας Μαρίνας.

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass