ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ

Η Γυρτώνη υποδέχθηκε ομαλά τον φουσκωμένο Πηνειό

*Αναδείχθηκαν ωστόσο οι σοβαρές εκκρεμότητες στην αποπεράτωση του έργου και στη διαχείρισή του

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2018 22:02
Μεγάλος όγκος νερών αλλά φερτών υλικών που κατέβασε το ποτάμι συσσωρεύονται πριν το φράγμα της Γυρτώνης Μεγάλος όγκος νερών αλλά φερτών υλικών που κατέβασε το ποτάμι συσσωρεύονται πριν το φράγμα της Γυρτώνης

Καλά προφυλαγμένη από τον Πηνειό, με τα «αμυντικά συστήματα» του έργου αποχέτευσης να δρουν, η Λάρισα δεν κινδύνεψε από το φουσκωμένο ποτάμι. Το ίδιο και ο κάμπος μετά την πόλη, το φράγμα της Γυρτώνης, που δημιουργούσε έναν πονοκέφαλο, καθώς πρώτη φορά δέχτηκε τέτοιον όγκο υδάτων, ο ρουφράκτης όπως είναι η τεχνική του ονομασία, λειτούργησε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, χωρίς να προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Ο τεράστιος όγκος υδάτων που προσέγγισε το φράγμα της Γυρτώνης ανέδειξε και τις σημαντικές εκκρεμότητες που υφίστανται στο συγκεκριμένο πολύτιμο έργο. Από τη μια το πλήθος των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση του νερού: ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια, Δήμοι, ΤΟΕΒ με αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες. Σε έκτακτες συνθήκες όπως είναι μια μεγάλη πλημμύρα, αυτό το σκηνικό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα και το γεγονός ότι στο έργο της Γυρτώνης με αρχικό προϋπολογισμό 38 εκατομμυρίων ευρώ, παρότι παραδόθηκε προ μερικά χρόνια, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η τελική εργολαβία, η λεγόμενη «σκούπα» των 8 εκατομμυρίων, επομένως δεν κατασκευάστηκαν τα προβλεπόμενα πλευρικά αναχώματα, ούτε η διώρυγα που θα διοχετεύει το νερό του Πηνειού διά βαρύτητας προς τη λίμνη Κάρλα. Λείπουν επίσης και τα ειδικά όργανα που θα προειδοποιούν το εγκατεστημένο ηλεκτρονικό σύστημα του φράγματος Γυρτώνης για επερχόμενη πλημμύρα (συνδεδεμένοι αισθητήρες στην περιοχή Κεραμιδίου κ.λπ.).

Το φράγμα καταμεσής του κάμπου ανταποκρίθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στον φόρτο των τεράστιων ποσοτήτων νερού που κατέβασε ο Πηνειός από τους ορεινούς όγκους της θεσσαλικής λεκάνης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ένα πρώτο ‘’φρένο’’ λειτούργησε αυτή τη φορά και ψηλά στην ίδια λεκάνη καθώς λειτουργεί και το φράγμα Σμοκόβου συγκρατώντας σημαντικές ποσότητες νερού που ειδάλλως θα έφταναν ορμητικά στον κάμπο.

Τα 10 τοξωτά θυροφράγματα στον κυκλώπειο τσιμεντένιο φράχτη της Γυρτώνης άνοιξαν εγκαίρως επιτρέποντας στα νερά να φύγουν προς τη θάλασσα. Πράγμα που ήδη γινόταν, καθώς μη υπαρχόντων των πλευρικών αναχωμάτων, ο Πηνειός είχε υπερφαλαγγίσει τον ρουφράκτη από το πλάι. Το φράγμα συγκράτησε πολύ μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που κατέβασε το ποτάμι με την ορμητική ροή του. Επίσης, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ο ΤΟΕΒ μερίμνησε να διακοπεί εγκαίρως η λειτουργία του Αντλιοστασίου ώστε να μην διοχετεύεται νερό προς τα κανάλια για την Κάρλα και όντας αυτά άδεια να μπορέσουν να υποδεχτούν τα όμβρια ύδατα του κάμπου.

Το φράγμα της Γυρτώνης, με μήκος 90 μέτρα, πλάτος 40 και ύψος 12 μέτρα, παραδόθηκε προ τριετίας για να το λειτουργήσει προσωρινά ο ΤΟΕΒ Πηνειού, αφού δεν υπήρχε ή δεν συστάθηκε άλλος αρμοδιότερος φορέας να το αναλάβει. Φυσικά ανέκυψε ζήτημα έλλειψης προσωπικού, καθώς ο ΤΟΕΒ δεν διαθέτει σημαντικό υπηρεσιακό μηχανισμό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το φράγμα Γυρτώνης κατασκευάστηκε για να συγκρατεί 5-6 εκατομμύρια κυβικών μέτρων νερού μέσα στην κοίτη του Πηνειού, στη δεξαμενή που δημιουργούν τα αναχώματα του ποταμού πίσω απ’ τον ρουφράκτη ως τη Λάρισα περίπου. Με τον Πηνειό να κατεβάζει φουσκωμένος 500 κυβικά το δευτερόλεπτο, η εν λόγω αποθήκη φαντάζει αστείας χωρητικότητας καθώς γεμίζει μόλις σε λίγες ώρες. Μέρος των νερών θα μπορούσε να διοχετεύεται εύκολα διά βαρύτητας προς την Κάρλα, όπως έχει σχεδιαστεί, αν είχε κατασκευαστεί η προβλεπόμενη διώρυγα. Τώρα φεύγουν προς τη θάλασσα, όπου ούτως ή άλλως θα κατέληγε το μεγαλύτερο μέρος τους. Τα αποθηκευτικά φράγματα, οι ταμιευτήρες στον κάμπο, μικρές ποσότητες μπορούν να συγκρατήσουν. Ο υδάτινος πλούτος των πλημμυρών του χειμώνα μόνο σε μεγάλες τεχνητές λίμνες και φράγματα στα ορεινά μπορεί να αποταμιευτεί. Οι λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου έχουν χωρητικότητα 440 και 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αντίστοιχα και η υπό δημιουργία λίμνη Μεσοχώρας άλλα 360 εκατομμύρια.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass