Ο ΝΕΦΡΟΠΑΘΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΚΟΥ, ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Τρία χρυσά της κολύμβησης, πλάι στο μετάλλιο της ζωής...

* «Οι φίλοι μου, μου λένε: κάθε φορά που αισθανόμαστε ότι περνάμε δύσκολα, κοιτάζουμε τη φωτογραφία σου και τα ξεχνάμε», αναφέρει ο Βασ. Μάρκου

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2018 22:35

Της Λένας Κισσάβου
«Κάθεσαι σ’ έναν καναπέ και περιμένεις την επόμενη φορά που θα ξαπλώσεις σε κάποιο ιατρικό κρεβάτι για να κάνεις αιμοκάθαρση.

Έπειτα φεύγεις. Και μετά ξανά ο ίδιος κύκλος της ζωής…
Έχω δει ανθρώπους δίπλα μου να πεθαίνουν. Εγώ δεν άντεξα άλλο να βυθίζομαι σε αυτή τη δίνη της παθητικότητας, που σε τραβά η ασθένεια. Είπα θα ζήσω. Άφησα τον καναπέ και βυθίστηκα στο αναζωογονητικό υγρό στοιχείο…».
Ο Βασίλης Μάρκου, 52 ετών σήμερα, εδώ και 23 χρόνια υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Πριν λίγες μέρες γύρισε στη Λάρισα, με τρία χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση!
Είναι ένας από τους μεγάλους νικητές, στο 30ού Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων, που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα και οι οποίοι επί τόσα χρόνια διατηρούν και προβάλλουν ένα και μόνο μήνυμα: «Γίνετε δωρητές οργάνων. Σώζετε ζωές».
Είναι η δεύτερη φορά φέτος, που ο Βασίλης Μάρκου, συμμετέχει σε αυτούς τους αγώνες, στο άθλημα της κολύμβησης, επιστρέφοντας και τις δύο φορές «χρυσός».
Πρωτιές κατέκτησε πέρυσι στην κατηγορία βετεράνων (veteran), με τρία χρυσά μετάλλια στα 400 ελεύθερο, 100 ύπτιο και 50 ελεύθερο και πρωτιές με χρυσά μετάλλια κατέκτησε και φέτος στα 400 ελεύθερο, στα 200 ελεύθερο και στα 100 ύπτιο.
Όλα ξεκίνησαν πριν οκτώ χρόνια, όταν αισθάνθηκε ότι πρέπει να απαγκιστρωθεί από τη ρουτίνα σπίτι - κέντρο αιμοκάθαρσης, κέντρο αιμοκάθαρσης – σπίτι.
«Μια μέρα, με πλησίασε ένας φίλος, επίσης νεφροπαθής, που ασχολούνταν με την κολύμβηση και με παρότρυνε να… αφήσω τον καναπέ και να αδράξω τη ζωή. Την πρώτη μέρα πήγα στο κολυμβητήριο από περιέργεια, έτσι για να κάνω κάτι διαφορετικό, χωρίς να πιστεύω ότι μπορεί να έχω τις αντοχές να τα καταφέρω», μας είπε ο κ. Μάρκου και συμπληρώνει: «Η επαφή μου με το υγρό στοιχείο ήταν αναζωογονητική. Έτσι πήγα και δεύτερη και τρίτη φορά… μέχρι που έγινε μέρος της ζωής μου η πισίνα στο Αλκαζάρ.
Είπα: Εντάξει είμαι νεφροπαθής, αλλά είμαι ενεργός. Δεν θα τα παρατήσω. Βελτιώθηκε η φυσική μου κατάσταση και αμέσως καταρρίφθηκαν οι φόβοι μου ότι θα καταπονηθώ και ότι δεν θα μπορώ να αντέξω μια τέτοια δραστηριότητα.
Οι θετικές μεταβολές στο σώμα μου και στις αντοχές μου ήταν εμφανείς. Υπάρχουν βέβαια μέρες που δεν έχω πολλές αντοχές, μετά από μια δύσκολη αιμοκάθαρση, αλλά περνάνε και ξαναρχίζω από την αρχή. Το ζεστό νερό μού προσφέρει ευεξία».
Την προσπάθειά του στην πισίνα, παρακολουθούσε ένας γυμναστής, που πριν πέντε χρόνια του πρότεινε να τον βοηθήσει, καθοδηγώντας τον στην προπόνηση.
Ο κ. Μάρκου, αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο Ηλίας Παπαπαναγιώτου προσφέρθηκε να με βοηθήσει. Έτσι τόλμησα να βάλω στόχο τους πανελλήνιους αγώνες και τελικά να πάρω μέρος.
Κάνω προπόνηση κάθε μέρα τα πρωϊνά, στο κολυμβητήριο στο Αλκαζάρ, και τρία απογεύματα την εβδομάδα πηγαίνω για αιμοκάθαρση, που διαρκεί πάνω από τέσσερις ώρες κάθε φορά».
Ο αθλητισμός τον βοήθησε να αλλάξει την ποιότητα της ζωής του, αλλά ακόμη και τις κοινωνικές και προσωπικές του σχέσεις, υποστηρίζει.
«Νιώθεις καλύτερα και είσαι καλύτερος. Αυτό αντανακλά στις σχέσεις σου, καθώς βλέπεις διαφορετικά τη ζωή» τονίζει.
Ο κ. Μάρκου, μετά τους πανελλήνιους αγώνες και μετά την κατάκτηση των χρυσών μεταλλίων του, πήγε για αιμοκάθαρση, ευτυχισμένος.
Απόλυτα συνειδητοποιημένος για τον τρόπο ζωής που του επιβάλλει η ασθένειά του μας λέει: «Ναι, είσαι εξαρτημένος από ένα μηχάνημα. Δεν μπορείς να πας πουθενά αν δεν εξασφαλίσεις ότι εκεί, θα βρεις μια μονάδα αιμοκάθαρσης. Όμως αν δεν υπήρχε αυτό το μηχάνημα, δεν θα υπήρχα και εγώ…».
Σήμερα αποτελεί παράδειγμα μαχητικότητας. Κλείνει τα μάτια στο 80% της αναπηρίας που γράφουν τα χαρτιά, και προχωρά για άλλα μετάλλια, του χρόνου…
ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Να σημειωθεί ότι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα νεφροπαθών-μεταμοσχευμένων, οργανώνονται από την Πανελλήνια Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων. Τα αγωνίσματα στα οποία μπορούν να πάρουν μέρος οι αθλητές είναι: στίβος, κολύμβηση, επιτραπέζια αντισφαίριση, Bowling και ποδηλασία 5.000μ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass