ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Οι γυναίκες είχαν την τιμητική τους

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2018 15:48

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Ημέρα της Γυναίκας με αφορμή μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες. Έκτοτε γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν δώσει δύσκολους αγώνες για να κατακτήσουν δικαιώματα, που για τους άνδρες ήταν αυτονόητα.

Το δυσάρεστο είναι ότι παρά το γεγονός ότι από τότε έχουν περάσει περισσότερα από 160 χρόνια πολλές γυναίκες – ακόμα και στον λεγόμενο πρώτο κόσμο – αναγκάζονται να παλεύουν καθημερινά για το αυτονόητο.
Αυτές τις γυναίκες του μόχθου, της καθημερινής πάλης, τις γυναίκες εργαζόμενες, τις μάνες, όσες κάθε μέρα πασχίζουν για να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος τίμησαν χθες με εκδηλώσεις που διοργάνωσαν φορείς και σύλλογοι της Λάρισας.
Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Σε μια μικρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο ο Δήμος Λαρισαίων τίμησε τις γυναίκες εργαζόμενες. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η γενική διευθύντρια του Δήμου κ. Ευαγγελία Γιοβρή, η οποία στην ομιλία της, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας και την ιστορία του, τόνισε ότι η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο η παρουσία των γυναικών σε θέσεις ισχύος είναι περιορισμένες, οι Ελληνίδες κατέχουν το ευρωπαϊκό ρεκόρ με 27% ανάληψης ανώτερων διοικητικών θέσεων. Επίσης, παραθέτοντας στοιχεία έρευνας της Grant Thornton, σημείωσε ότι το 82% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν γυναίκες στα Διοικητικά τους Συμβούλια έναντι 61% στην Ευρωζώνη και 68% στον υπόλοιπο κόσμο. Φυσικά, δεν παρέλειψε την αναφορά στα αξιοσημείωτα ποσοστά του Δήμου Λαρισαίων, όπου σε 985 εργαζόμενους οι 496 είναι γυναίκες, ποσοστό 50%, σε 13 Διευθύνσεις υπάρχουν 6 γυναίκες διευθύντριες – ποσοστό 46%, ενώ από τα 58 τμήματα τα 32 έχουν γυναίκες προϊστάμενες - ποσοστό 55%. Με τη σειρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης μίλησε για τη σημασία της γυναικείας φύσης, σημειώνοντας ότι συνιστά «τη μήτρα της ύπαρξης, τον ασταμάτητο αγώνα της ανιδιοτελούς προσφοράς, την απαντοχή όλων μας. Η ημέρα αυτή αποτελεί την ευκαιρία απόδοσης της πρέπουσας τιμής στις θυσίες αλλά στα επιτεύγματα των γυναικών. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν θα έπρεπε να εορτάζεται ειδικώς μια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες διότι κάτι τέτοιο συνιστά ανεδαφική παραδοξότητα αφού πλέον οι γυναίκες στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχουν κατακτήσει τη νομική ισότητα και καθημερινώς κατακτούν όλο και πιο σημαντικούς ρόλους στις κοινωνίες. Πρόκειται για ηθελημένη αγνόηση της πραγματικότητας που και σήμερα δεν έχει επιτρέψει την πραγματική ισότητα ανδρών και γυναικών» τόνισε ο κ. Καλογιάννης, ενώ κατέληξε ευχαριστώντας θερμά τις γυναίκες εργαζόμενες για το σημαντικό έργο που επιτελούν. Στον ρόλο της γυναίκας αναφέρθηκε με σύντομη ομιλία της και η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου κ. Δέσποινα Αράπκουλε. Εισερχόμενες στην εκδήλωση οι γυναίκες εργαζόμενες δέχθηκαν από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο από τη Λαρισαία ηθοποιό Αναστασία Μιχαλούδη, η οποία ερμήνευσε μονόλογο από το έργο της Κωστούλας Μητροπούλου «Με τον νόμο».
ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Ένα ενδιαφέρον δρώμενο ντυμένο με στίχους, κείμενα και μελωδίες παρουσίασε χθες το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας στο Φρούριο, αποτίνοντας φόρο τιμής στη γυναίκα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η διευθύντρια του Ινστιτούτου Χρύσα Βουλγαράκη και η παιδαγωγός – συγγραφέας Λητώ Τσακίρη - Παπαθανασίου ανάμεσα σε αποφθέγματα δύο σπουδαίων Γαλλίδων γυναικών, της Σιμόν ντε Μποβουάρ και της Κοκό Σανέλ, κάλεσαν γνωστές Λαρισαίες, επαγγελματίες από διάφορους χώρους να μοιραστούν τις σκέψεις τους γύρω από τη φύση, τη θέση και την ουσία της γυναίκας. Τις απόψεις τους κατέθεσαν οι Αράπκουλε Δέσποινα – εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, Αναστασοπούλου Ελένη – περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Γκουσιάρη Μάνια – δημοσιογράφος ΕΡΤ, Δεληζώνα Ζωή – διευθύντρια 5ου Γυμνασίου Λάρισας, Δημοπούλου Όλγα – ψυχολόγος παιγνιοθεραπεύτρια, Ιατροπούλου Μαρία – γυναικολόγος, Καραλαριώτου Ρένα – επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων, Καζαντζή Άντα – πρόεδρος συλλόγου «Άλκηστης», Καλοκαιρινού Φανή – υπεύθυνη Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, Καματέρη Έλενα – γενική διευθύντρια ΣΘΕΒ, Κισσάβου Λένα – δημοσιογράφος εφημερίδας «Ελευθερία», Μαγρίζου Μπέττυ – συγγραφέας, Μανούκα Βίκυ – ιατρός αναισθησιολόγος, Μπασδέκη Νικολέτα – πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου, Μπαξεβάνου Σταυρούλα – γενική διευθύντρια παιδικών σταθμών Δήμου Λάρισας, Ξυνοπούλου Ελένη – σχολική σύμβουλος, Οικονόμου Έφη – τουριστική πράκτορας, Πολυγένη Νατάσα – δημοσιογράφος εφημερίδας «Ελευθερία», Πουλούλη Χριστίνα – δικηγόρος και πρόεδρος ιδιοκτητών ακινήτων Λάρισας, Σουλτούκη Ράνια – μικροβιολόγος και πρόεδρος αντικαρκινικής εταιρείας, Σωτηρίου Μαρία – νομικός, Σδρόλια Σταυρούλα – προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Χαλήμαγα - Χατζή Κάκια – εμψυχωτρια, Ψάρρα Άννυ – αντιπρόεδρος Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, ενώ μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική νότα στη βραδιά έδωσαν οι μουσικοί Έλενα Γκατζά και Χρήστος Γκόρτσος και η ηθοποιός Αναστασία Μιχαλούδη.
ΟΙ «ΦΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»
Με μια ενδιαφέρουσα ομιλία τίμησαν τη χθεσινή ημέρα οι «Φίλες της Αγάπης». Ο καθηγητής ιατρός Γενετικής του Πανεπιστημίου Παρισίων 5 (Paris V) κ. Κωνσταντίνος Πάγκαλος έδωσε διάλεξη με θέμα «Είναι το DNA η μαγική σφαίρα που βλέπει το μέλλον;». Στο πλαίσιο της ομιλίας του, που δόθηκε σε αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Πάγκαλος μίλησε για το ανθρώπινο γονιδίωμα και την καταγραφή του, για τις αλματώδεις εξελίξεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον χώρο της γενετικής τα τελευταία χρόνια και για τη σημασία τους στη διάγνωση αλλά και την πρόγνωση γενετικών ασθενειών. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι η γενετική έχει δώσει σημαντικές πληροφορίες για τον ανθρώπινο οργανισμό και τη συμπεριφορά των κυττάρων, βοηθώντας στην αντιμετώπιση δύσκολων ασθενειών και συνδρόμων. Ωστόσο, ο διακεκριμένος γενετιστής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους προβληματισμούς που εγείρονται από τις εξελίξεις στο αντικείμενό του, καθώς και τα ζητήματα βιοηθικής που προκύπτουν.
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Μια έκπληξη περίμενε χθες τις γυναίκες του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Λάρισας. Εκπαιδευόμενοι πρόσφεραν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από ένα τριαντάφυλλο σε όλες τις εκπαιδεύτριες και στη φύλακα του Σχολείου. Η ευγενική αυτή χειρονομία προκάλεσε τη συγκίνηση των γυναικών, οι οποίες την ανταπέδωσαν με ένα «γεμάτο» χαμόγελο και ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
Οι εκδηλώσεις των επόμενων ημερών:
ΣΗΜΕΡΑ
ΠΚ ΔΕΗ: Το ΔΣ του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων – Συνταξιούχων ΔΕΗ Λάρισας πραγματοποιεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι εορταστική εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, στον χώρο της λέσχης του Κέντρου.
ΑΥΡΙΟ
Στην Ανάβρα: Ο Σύλλογος Γυναικών Ανάβρας του Δήμου Αγιάς θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αύριο Σάββατο, στις 8 το βράδυ στην ταβέρνα του χωριού «Όπως Παλιά», με πλούσια λαχειοφόρο, πολλά και εξαιρετικά δώρα και ένα αναμνηστικό δωράκι για καθεμία που θα συμμετέχει.
Στο Συκούριο: Ένας από τους πλέον δραστήριους συλλόγους του νομού, ο Σύλλογος Γυναικών περιοχής Συκουρίου τιμώντας την Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης Συκουρίου. Ομιλητές είναι η κ. Ελισάβετ Σοϊλεμέζη Καρτσαφλέκη, ιατρός, ειδικός ακτινοδιαγνώστης, εξειδικευθείσα στις παθήσεις του μαστού και ο κ. Απόστολος Ζαβός, γυναικολόγος - μαστολόγος. Μετά τις ομιλίες θα δοθούν οδηγίες αυτοψηλάφισης και θα ακολουθήσει συζήτηση. Επίσης μεθαύριο Κυριακή 11 Μαρτίου το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών και η Ομάδα Γυναικών της Όσσας διοργανώνουν ευχάριστη φιλική βραδιά από ώρα 7 το βράδυ στην ταβέρνα του Γ. Παπαστεργίου στην Όσσα με γνωστό DJ.
Στη Βελίκα: Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βελίκας «Φιλοκτήτης» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, αύριο Σάββατο, στις 5 το απόγευμα, στην καφετέρια «Ηλιάτορας» στη Βελίκα, όπου η ψυχίατρος Βουλγαράκη Αναστασία θα αναπτύξει το θέμα «Οι συνθήκες ζωής και η κατάθλιψη».
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΠΟΚΕΛ: Το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας τιμά την Ημέρα της Γυναίκας και τις γυναίκες εκπαιδευτικούς, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στην ταβέρνα «Παραμύθι». Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ έχουν κληθεί να παρευρεθούν και ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον πρόεδρο του ΠΟΚΕΛ, Αργύρη Γιουρούκη, το ιστορικό του φεμινιστικού κινήματος από τη νηπιαγωγό Ευδοκία Ποιμενίδου - Χατζηδημητρίου κι έμμετρο δρώμενο από την Ελένη Χριστούλα - Πατελοδήμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass