«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΧΘΕΣ

Πετάνε τα αμερικανικά «drones» από την 110 Π.Μ.

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2018 22:08

Από την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να επιχειρήσουν, για πρώτη φορά από την 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (MQ-9 Reaper) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Εδώ και περίπου ένα μήνα, δεκάδες στελέχη της ΠΑ των ΗΠΑ εργάσθηκαν πυρετωδώς για να προετοιμάσουν τις υποδομές που θα φιλοξενήσουν τα δύο σύγχρονα αεροσκάφη (RPA), τα οποία, αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης.

Η συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει υπογραφεί και αφορά στη συνεκπαίδευση με την ελληνική Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών («Πήγασος») που εδρεύει στην 110 ΠΜ της Λάρισας.

Συμφωνία που – σε αυτή τη φάση - προβλέπει εξάμηνη παραμονή των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα τα οποία θα επιχειρούν, μεταξύ άλλων, στο Βόρειο Αιγαίο.

Με την «ομπρέλα» ωστόσο της συνεκπαίδευσης, οι αξιωματικοί των ΗΠΑ θα κάνουν το πρώτο τεστ εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο της μόνιμης φιλοξενίας αεροσκαφών τους και την αξιοποίηση της 110 ΠΜ ως βάση τους στη Λάρισα.

Όπως είναι γνωστό από καιρό, το «ασταθές» περιβάλλον στη γείτονα Τουρκία «υποχρέωσε» τις ΗΠΑ να αναζητήσουν (και) στην Ελλάδα υποδομές για τη φιλοξενία ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που θα εγκαταλείψουν τη βάση του Ιντσιρλίκ.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, όπου πρόσφατα εκτελέσθηκε η άσκηση «Ηνίοχος», φαίνεται να πληροί τις προϋποθέσεις των Αμερικανών. Ωστόσο δεν έχει εγκαταλειφθεί το ενδεχόμενο της ανάπτυξης Μοιρών με μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ και σε άλλες βάσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως η Λάρισα, που διαθέτουν υποδομές.

Οι προετοιμασίες των Αμερικανών στρατιωτικών που ήρθαν στη Λάρισα - από ΗΠΑ και Ευρώπη – για τη δημιουργία των υποδομών στην 110 ΠΜ ολοκληρώθηκαν, ενώ χθες διεξήχθηκαν με επιτυχία και οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις των MQ-9 Reaper ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για το επόμενο βήμα, τις επιχειρησιακές πτήσεις των αθόρυβων αεροσκαφών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass