ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Τ.Α. – ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Εργατικό ατύχημα στον Δήμο Τυρνάβου

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2018 15:56

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ν. Λάρισας σε καταγγελία του σημειώνει πως «τα εργατικά ατυχήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων τείνουν να γίνουν μάστιγα. Άλλα γίνονται γνωστά και άλλα «κουκουλώνονται». Έχουμε όμως τα τελευταία δύο χρόνια πολλά θανατηφόρα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα έχουν συγκεκριμένες αιτίες.

Η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, λείπει η εκπαίδευση, η εντατικοποίηση λόγω έλλειψης προσωπικού, οχήματα ακατάλληλα, ασυντήρητα και πολλά δεν έχουν ούτε έλεγχο ΚΤΕΟ. Το χθεσινό ατύχημα στον Τύρναβο ήρθε να προσθέσει ακόμη μια σοβαρή αιτία το έτος 2018. Στον Δήμο Τυρνάβου η αποκομιδή στη συντριπτική πλειοψηφία των απορριμμάτων είναι χύμα και γίνεται με τα χέρια και όχι με κάδους.

«Έτσι μας αρέσει εμάς « ήταν η απάντηση το περασμένο καλοκαίρι που είχαμε πάλι εργατικό ατύχημα. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να κουβαλάνε υπέρβαρα τσουβάλια και κόφες, πηγαίνοντας από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη. Καταστάσεις δηλαδή που μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω.

Δεν είναι καιρός όμως οι δημόσιοι λειτουργοί να παρέμβουν έστω αυτεπάγγελτα, όπως κάνουν πολλές φορές, όταν οι εργαζόμενοι κάνουν κινητοποιήσεις για αυτονόητα πράγματα. Δηλαδή το δικαίωμα στη δουλειά, το μεροκάματο, να γυρίζουν υγιείς και αρτιμελείς κάθε  μεσημέρι στην οικογένειά τους, να δουλεύουν σαν άνθρωποι.

Απαιτούμε άμεσα τον έλεγχο όλου του μηχανικού εξοπλισμού και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Να σταματήσει εδώ και τώρα η περισυλλογή των χύμα σκουπιδιών και να τοποθετηθούν κάδοι καινούργιοι και ασφαλείς σε όλα τα σημεία που προβλέπονται.

Τέλος ευχόμαστε στη συναδέλφισσα ταχεία ανάρρωση. Κανείς μόνος του. Ενωμένοι να συσπειρωθούμε και να δυναμώσουμε το Συνδικάτο» καταλήγει η καταγγελία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Σε σχετικό δελτίο τύπου, από τον αντιδήμαρχο Τυρνάβου, αρμόδιο για την Καθαριότητα κ. Χρ. Τσιόπα, δόθηκαν οι παρακάτω διευκρινίσεις:

«Σε ανακοίνωση του σωματείου  εργαζομένων ΟΤΑ υπάρχει αναφορά με χαρακτήρα καταγγελίας σχετικά με ατύχημα εργαζόμενης στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Τυρνάβου.

Το ατύχημα όπως αναφέρεται στην έκθεση της αστυνομίας ήταν τροχαίο. Όμως οι υπηρεσίες του Δήμου το δήλωσαν ως εργατικό και σωστά, διότι έγινε σε ώρα υπηρεσίας και εκτελούνταν πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων. Το ατύχημα οφείλεται αποκλειστικά στον οδηγό του Ι.Χ. αυτοκινήτου. Η εργαζόμενη στη στιγμή που τη χτύπησε το Ι.Χ. απείχε από το απορριμματοφόρο μερικά εκατοστά αφού επιχειρούσε ανύψωση κάδου.                                                                                                  Η εργαζόμενη επίσης φορούσε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας κάτι που σαφώς μετρίασε τις επιπτώσεις από το χτύπημα. Να σημειωθεί πως έλαβε όπως και όλοι οι εργαζόμενοι,  όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και έγιναν οι ενημερώσεις από τους υπεύθυνους του Δήμου σε σχέση με τους κανόνες ασφαλείας κατά την αποκομιδή.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης πως, στο Δήμο Τυρνάβου στη συντριπτική πλειοψηφία τα απορρίμματα συλλέγονται χύμα, κάτι που είναι ανακριβές. Σε όλο το Δήμο η αποκομιδή γίνεται μηχανικά με κάδους εκτός τμημάτων της πόλης του Τυρνάβου όπου οι κάδοι δεν επαρκούν. Στην πόλη του Τυρνάβου εδώ και ένα χρόνο διατίθενται στις οικογένειες ατομικοί κάδοι οι οποίοι, την ώρα και μέρα αποκομιδής τοποθετούνται  εκτός της οικίας και η  υπηρεσία καθαριότητας με μηχανικό τρόπο τους αδειάζει. Την ερχόμενη εβδομάδα θα διατεθούν άλλοι 200 ατομικοί κάδοι. Αυτό γίνεται στα τμήματα της πόλης που δεν επαρκεί το δίκτυο των κάδων και επιχειρείται έτσι, κάθε σπίτι να  αποκτήσει ατομικό κάδο και η αποκομιδή να γίνεται πόρτα-πόρτα με μηχανικό τρόπο.

Τέλος, ο συντάκτης αναφέρεται σε μια φράση που υποκρύπτει αυθαιρεσία, αδιαλλαξία και αδιαφορία κάτι που νομίζω δεν μας αφορά και γι αυτό θα παρακαλούσα να ανακληθεί. Την ώρα που οι υπηρεσίες καθαριότητας βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού θα πρέπει   να βοηθήσουμε όλοι ώστε σε συνθήκες ασφαλείας να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass