«Καταρχήν ναι» στο σχέδιο Γαβρόγλου

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2018 16:15

«Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας μας βρίσκει κατ’ αρχάς σύμφωνους», τονίζουν σε ψήφισμά τους εκπαιδευτικοί, εργαστηριακό προσωπικό και ειδικό τεχνικό εργαστηριακό προσωπικό του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων και μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων, της ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Θεσσαλίας.


Το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά από έκτακτη, χθες, συνεδρίαση της Συνέλευσης του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων επιβεβαιώνει και επίσημα τη διαφοροποίηση στην εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, απέναντι στο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση των δύο τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Θεσσαλίας, Πανεπιστημίου και ΤΕΙ.
Αναλυτικότερα, στο ψήφισμα προς την Κοσμητεία ΣΤΕΓ, ΤΕΤ, Δ Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σημειώνεται ότι «στην έκτακτη συνεδρίαση της Συνέλευσης του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων που έγινε την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, με τη συμμετοχή μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων, οι οποίοι αιτήθηκαν την ένταξή τους στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων και με μοναδικό θέμα τη συζήτηση επί του σχεδίου συνένωσης του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδος, εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:
Οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αρχής γενομένης από την «ανωτατοποίηση» των Τ.Ε.Ι. και η συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση έχουν επηρεάσει και αλλοιώσει τη φυσιογνωμία, λειτουργία και λειτουργικότητα του τομέα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Η ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι. και οι αλλαγές που επιβλήθηκαν στην εκπαιδευτική διαδικασία, απομάκρυναν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα από τον βασικό στόχο, που ήταν η δημιουργία στελεχών εφαρμογής κάθε θεραπευόμενης επιστήμης. Παράλληλα και λόγω της οικονομικής κρίσης, η υποστελέχωση των Τ.Ε.Ι. ήταν δραματικά μεγαλύτερη από εκείνη των Πανεπιστημίων.
Σήμερα στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας υπηρετεί το 1/3 του προσωπικού ΔΕΠ σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ και οι νέες θέσεις που έχουν δοθεί είναι ελάχιστες σε σχέση με εκείνες που δόθηκαν στα Πανεπιστήμια. Η συνένωση με άλλα Ιδρύματα και η αναδιάρθρωση του χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την αντιμετώπιση της χρόνιας φθοράς που υφίστανται τα Τ.Ε.Ι., αρκεί όλοι οι συμμετέχοντες να δουν καθαρά το μέλλον, χωρίς ιδιοτέλεια.
Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μας βρίσκει κατ’ αρχάς σύμφωνους. Η ίδρυση δύο νέων Γεωπονικών Τμημάτων στη Λάρισα, συμπληρωματικών προς τα υπάρχοντα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Συμβάλλει τα μέγιστα στην προσφορά ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στον πρωτογενή τομέα σε μία Περιφέρεια που βασίζεται παραγωγικά σε αυτόν. Βελτιώσεις κι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε θεσμικά ζητήματα που αφορούν στην ισόνομη μεταχείριση των μελών Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας των νέων Τμημάτων.
Θεωρούμε ότι η παρούσα πρόταση της Πολιτείας για τη συνένωση των Ιδρυμάτων και η μέσα από αυτή ίδρυση νέων Τμημάτων στα πρώην Τ.Ε.Ι. θα οδηγήσει στην πρόσληψη νέων μελών Δ.Ε.Π. και στη δημιουργία κρίσιμης μάζας εκπαιδευτικών σε κάθε Τμήμα, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα αυτών και την προσφορά εκπαιδευτικού έργου ποιότητας», καταλήγει το ψήφισμα που υπογράφεται από τα εξής μέλη: Μουλάς Ανάργυρος, Καντάς Δημήτριος, Βογιατζή Ελένη, Σπύρου Βασιλική, Μακρίδης Χρήστος, Ρήγας Γεώργιος, Ζούλφος Κωνσταντίνος, Γράβαλος Ιωάννης, Ηλιόπουλος Παναγιώτης, Δεληγιάννης Κωνσταντίνος, Παπαϊωάννου Χρυσούλα, Σουφλιά Αικατερίνη, Ακριτίδης Γεώργιος, Βαγγέλας Ιωάννης, Παπαδόπουλος Σεραφείμ, Τζίμας Παύλος, Χούντα Σταματίνα εκπρόσωπος Ε.ΔΙ.Π., Παπαθανασίου Θεόδωρος εκπρόσωπος Ε.Τ.Ε.Π., Καλφούντζος Δημήτριος Δ.Ε.Π. Τμήματος Μ.Β., Γιαλαμάς Θεόδωρος Δ.Ε.Π. Τμήματος Μ.Β..

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass