Διαγράφηκαν οφειλές καταναλωτών στη ΔΕΗ

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ -ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΤΗΣΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2018 22:02
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επανασύνδεσης Ρεύματος Δήμου Κιλελέρ, αντιδήμαρχος Δ.Ε. Πλατυκάμπου, Ι. Κουκούτσης Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επανασύνδεσης Ρεύματος Δήμου Κιλελέρ, αντιδήμαρχος Δ.Ε. Πλατυκάμπου, Ι. Κουκούτσης

Είδαν ξανά μετά από μήνες το φως στα σπίτια τους καταναλωτές της ΔΕΗ με οφειλές χιλιάδων ευρώ, εξαιτίας των οποίων τους είχε διακοπεί η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οφειλές στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ύψους μέχρι και 6.000 ευρώ, διαγράφηκαν σε νοικοκυριά του Δήμου Κιλελέρ, μετά από απόφαση της ειδικής Επιτροπής Επανασύνδεσης Ρεύματος του Δήμου Κιλελέρ, η οποία έδωσε παράλληλα και έγκριση άμεσης επανασύνδεσης της παροχής ηλεκτρισμού στις εστίες τους.

Οι καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για την παροχή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος (διαγραφής όλου ή μέρους των χρεών τους) , προκειμένου να επανασυνδεθούν, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

Η απόφαση υλοποιήθηκε το ταχύτερο δυνατόν, από τον Δήμο Κιλελέρ, ο οποίος έδωσε τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επανασύνδεσης Ρεύματος Δήμου Κιλελέρ, αντιδήμαρχος Δ.Ε. Πλατυκάμπου, κ. Ιωάννης Κουκούτσης, δήλωσε στην «Ε»: «Ευαισθητοποιηθήκαμε αμέσως ως Δήμος, να αξιοποιήσουμε την υπουργική απόφαση από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν άμεσα και γρήγορα οι συμπολίτες μας.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου βοήθησαν οι νέες δομές του Δήμου Κιλελέρ και συγκεκριμένα το Κέντρο Κοινότητας, οι υπάλληλοι του οποίου ενεργοποιήθηκαν άμεσα.

Να σημειωθεί δε, ότι με την ευκαιρία υλοποίησης αυτού του μέτρου, και στο πλαίσιο της ενημέρωσης που ζητούσαν σχετικά με αυτό οι πολίτες του Δήμου, από το Κέντρο Κοινότητας, αναδείχθηκαν κι άλλες ανάγκες και προβλήματά τους.

Έτσι κινητοποιήθηκε παράλληλα ένας μηχανισμός στήριξής τους και ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Κιλελέρ».

Σύμφωνα με τον κ. Κουκούτση, μέχρι σήμερα κατατέθηκαν συνολικά δεκαέξι αιτήσεις (9 άνδρες και 7 γυναίκες) στο Κέντρο Κοινότητας.

Από αυτές έχουν εξεταστεί οι οκτώ, εκ των οποίων τρεις δεν εγκρίθηκαν (δεν πληρούνταν οι όροι του προγράμματος όπως περιγράφονται στο σχετικό ΦΕΚ), δύο εγκρίθηκαν και τρεις είναι προς έγκριση.

Από το σύνολο των αιτήσεων προκύπτει η παρακάτω κατανομή σε σχέση με την ηλικία: 20-29 ετών: 1 άτομο, 30-45: 2 άτομα και 46 και άνω: 13 άτομα.

Σε ό,τι αφορά στη σύνθεση των νοικοκυριών, από τις αιτήσεις τους προκύπτουν τα εξής: τέσσερα είναι μονοπρόσωπα νοικοκυριά, τέσσερα νοικοκυριά αποτελούνται από δύο μέλη και οκτώ νοικοκυριά συμπεριλαμβάνουν και φιλοξενούμενα μέλη.

Από τα παραπάνω οκτώ νοικοκυριά τα δύο περιλαμβάνουν ανήλικα μέλη, ενώ ένα νοικοκυριό αποτελεί μονογονεϊκή οικογένεια.

Έξι αιτούντες δήλωσαν άνεργοι και χωρίς εισόδημα, τέσσερις δήλωσαν ότι ζουν μόνο από κοινωνικές παροχές και έξι αιτούντες της παροχής, δηλώνουν εισόδημα από σύνταξη ή εργασία.

Σε ό,τι αφορά στο ύψος του εισοδήματος των νοικοκυριών: έντεκα νοικοκυριά εμφανίζουν μηδενικό έως 1000 ευρώ ετήσιο εισόδημα,

τέσσερα νοικοκυριά δηλώνουν εισόδημα από 2.000-5.000 ευρώ, και ένα νοικοκυριό δηλώνει εισόδημα 5.000 και άνω.

Σε ό,τι αφορά στην εργασιακή κατάσταση των αιτούντων, δέκα δηλώνουν άνεργοι εκ των οποίων δύο δηλώνουν μη δυνάμενοι για εργασία, τρεις είναι συνταξιούχοι και τρεις εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της υπουργικής απόφασης, διαγράφεται χρέος μέχρι 6.000 ευρώ και ήδη αυτό συνέβη σε τέσσερις δικαιούχους στον Δήμο Κιλελέρ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Όπως αναφέρει ο κ. Κουκούτσης, οι αιτήσεις συνεχίζονται στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κιλελέρ και δικαίωμα να υποβάλλουν, έχουν όσοι αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ΚΥΑ, δηλαδή έως και τις 14 Φεβρουαρίου 2018, όσο επίσης και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018, όπου με νεότερη απόφαση δόθηκε αύξηση του χρονικού ορίου.

Θα πρέπει η αποσύνδεση να έχει γίνει στην παροχή ρεύματος της κύριας κατοικίας του δυνητικού δικαιούχου.

Το ποσό του ειδικού βοηθήματος καταβάλλεται από τον ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ως διαχειριστή του ειδικού λογαριασμού, απευθείας στον τελευταίο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, στον οποίο εκκρεμούν οι οφειλές του δικαιούχου της εν λόγω παροχής.

Ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας ενημερώνεται για να εκδώσει εντολή επανασύνδεσης, η οποία προωθείται στον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Α.Ε. για εκτέλεση. Ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε Α.Ε. υλοποιεί την επανασύνδεση

και δεν χρεώνει τέλη επανασύνδεσης.

Για συνολικές οφειλές έως έξι χιλιάδων ευρώ (6.000 ευρώ) θα διαγράφεται το σύνολό τους, για οφειλές άνω των έξι χιλιάδων ευρώ (6.000 ευρώ) και έως εννέα χιλιάδες ευρώ (9.000 ευρώ) θα διαγράφεται εφάπαξ το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).

Για συνολικές οφειλές άνω των εννέα χιλιάδες ευρώ (9.000 ευρώ) και έως δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000 ευρώ) θα διαγράφεται εφάπαξ το πενήντα τοις εκατό ( 50%) αυτών.

Για συνολικές οφειλές άνω των δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000 ευρώ) θα καταβάλλεται εφάπαξ το τριάντα τοις εκατό (30%).

Οι καταναλωτές θα εντάσσονται σε πρόγραμμα διακανονισμού και το εναπομείναν ποσό θα εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, το ποσό και ο αριθμός των οποίων θα ορίζονται από τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα ετήσια εισοδηματικά όρια:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 9.000 ευρώ, νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 13.500 ευρώ, νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 15.750 ευρώ, οικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 18.000 ευρώ, νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη: 24.750 ευρώ, νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη: 27.000 ευρώ.

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ.

Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4.500) ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των δύο χιλιάδων διακοσίων πενήντα (2.250) ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των τριάντα μία χιλιάδων πεντακοσίων (31.500) ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass