Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυλαία με «Ιπποκρατική μάλαξη»

* ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2018 22:04

Με παρουσίαση της «Ιπποκρατικής μάλαξης», της θεραπευτικής τεχνικής του πατέρα της Ιατρικής, άνοιξε χθες η αυλαία των τετραήμερων εκδηλώσεων «Ιπποκράτης, η αέναη επιστροφή», στην πλατεία Ταχυδρομείου, μπροστά στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής.

Ήταν η πρώτη δημόσια παρουσίαση αυτής της τεχνικής μεθόδου που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης για τη θεραπεία ασθενών του και κατά τη διάρκεια της επίδειξης που έγινε σε ειδικό χώρο στην πλατεία από φυσιοθεραπευτές, κέντρισε το ενδιαφέρον των πολιτών.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε η ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δήμητρα Παππά, και ακολούθησε ομιλία του αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και περιφερειακού συμβούλου κ. Βασίλη Πινακά, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής: «Η παγκόσμια κληρονομιά του «πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής» Ιπποκράτη, είναι ανεκτίμητη και αδιαμφισβήτητα άλλαξε τον ρου όλων των ιατρικών επιστημών.

Έθεσε τις βάσεις της ορθολογικής κλινικής εξέτασης και της διάγνωσης της νόσου, βασισμένες σε κλινικά σημεία και συμπτώματα και όχι σε δοξασίες και δεισιδαιμονίες και καθιέρωσε τον αλγόριθμο για την επιλογή της κατάλληλης και ενδεδειγμένης θεραπείας της.

Κατανοεί την αναγκαιότητα και τη σημασία της πρόληψης, της πρόγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης.

Αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα της επιρροής του περιβάλλοντος στην υγεία των ανθρώπων και μας προτρέπει στον Ιπποκρατικό τρόπο ζωής για τη διατήρησή της, με ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και αρμονία στη ζωή μας.

Με τον «όρκο» του ο Ιπποκράτης, εισάγει ένα πλαίσιο ηθικής και δεοντολογίας άσκησης της ιατρικής, που αποτελεί τη διαχρονική πυξίδα για κάθε ιατρό.

Η συνειδητή επιλογή του Ιπποκράτη να ζήσει ένα μεγάλο μέρος ως και το τέλος της ζωής του, στη γη των προγόνων του τη Θεσσαλία, έναν τόπο πλούσιο σε θεραπευτικά φυτά και βότανα σε Όλυμπο, Κίσσαβο, Πήλιο και όλο τον Θεσσαλικό κάμπο, αποτελεί ένα τεράστιο κληροδότημα. Ένα κληροδότημα που περιμένει να το αξιοποιήσουμε εμείς οι Θεσσαλοί ,προς ανάδειξη του πολιτισμού και της οικονομίας του τόπου μας και με σεβασμό πάντα στις ιπποκρατικές αξίες.

Συνάμα αποτελεί και ηθική υποχρέωση, σχεδόν καθήκον, της γενιάς μας να γνωρίσουμε και να κάνουμε κτήμα μας τον ιπποκρατικό τρόπο ζωής και τις ιπποκρατικές αξίες και να τον μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές του τόπου μας πρωταρχικά και πέραν των συνόρων της περιφέρειας και της πατρίδας μας συγχρόνως».

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 8 Σεπτεμβρίου και διοργανώνονται από τον Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ιπποκράτης και τα βότανα», όπου θα γίνει παρουσίαση βοτάνων, ενημέρωση για τη χρήση τους και διαδραστική συμμετοχή του κοινού.

Επίσης σήμερα στο κτίριο Κατσίγρα, στην πλατεία Ταχυδρομείου, στις 6 μ.μ. η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια για την πρόληψη παθήσεων όπως καρδιακά νοσήματα-Χ.Α.Π.-κοινές κακοήθειες κλπ.

Λ.Κ.

Gallery άρθρου